arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS verontwaardigd: "De Irakezen verzetten zich!"
by christophe callewaert Monday March 24, 2003 at 12:14 PM

Zondag haalde een woordvoerder van het Amerikaans leger tijdens een persbriefing in Qatar verontwaardigd uit naar de Irakezen die listen gebruiken om de Amerikaanse strijdkrachten aan te vallen.

Zondag haalde een woordvoerder van het Amerikaans leger tijdens een persbriefing in Qatar verontwaardigd uit naar de Irakezen die listen gebruiken om de Amerikaanse strijdkrachten aan te vallen.

"As our forces moved to receive a surrender in an honorable way, they were attacked and sustained casualties. The fake surrender was one of several incidents in which there where types of behavior I can only describe as ruses," aldus generaal John Abizaid.

Abizaid heeft het over het incident in Nasiriyah waarbij misschien wel tien Amerikaanse mariniers om het leven kwamen toen een Iraakse militaire eenheid die zich schijnbaar wou overgeven, plots het vuur opende.

De Iraakse televisie toonde ook beelden van de lijken van de gedode Amerikaanse soldaten. Generaal Abizaid noemde de beelden "disgusting".

De verontwaardiging van de Amerikaanse krijgsheren is lachwekkend. Zij vallen geheel tegen alle internationale regels een land aan in een oorlog die honderdduizenden mensenlevens kan kosten en zijn dan verontwaardigd dat de Irakezen weerstand bieden met alle middelen die ze hebben.

Reuters gebruikt de term 'guerrilla tactics' om het verzet van de Irakezen te beschrijven.

"Washington's hopes that U.S.-led forces would be welcomed into Iraq as liberators have bled into the sand, the
fourth day of war, as Iraqi troops fought back with determination and guerrilla tactics."

Militaire specialisten zijn over twee dingen verrast:

1. Ze hadden een leger en een volk verwacht dat de Amerikaanse troepen als bevrijders zou onthalen. Zo zie je maar dat propagandamakers op de duur hun eigen propaganda geloven.

2. Ze hadden verwacht dat de Irakezen als ze zich al zouden verzetten de zelfde strategie zouden gebruiken als in 1991 toen ze in een klassiek statisch gevecht de coalitie-aanval probeerden af te slaan. Maar nu stuiten ze op een irregulier verzet van Irakezen die de Amerikaanse en Britse troepen willen "meesleuren in een moeras waar ze nooit meer uitgeraken", aldus de Iraakse minister van informatie.

Ook dat laatste hadden ze kunnen voorzien. Het Amerikaans leger beschikt over een budget van 380 miljard $ (begrotingscijfers voor 2004) en trekt voor deze oorlog alvast 80 tot 100 miljard $ uit. De Irakezen moeten het doen met 1,3 miljard $ per jaar (cijfer voor 2000) en werden door de jarenlange wapeninspecties beroofd van hun belangrijkste verdedigingsmiddelen. De keuze voor een guerrilla was dus de enige mogelijke keuze.

Bronnen:
Reuters
UPI
cijfers over militair budget: CIA World Factbook

de feiten
by Zweistein the First Monday March 24, 2003 at 01:32 PM
zweistein@comic.com

(tenminste als ik een beetje kan volgen)
die ik kan afleiden uit deze verhalen beperken zich tot dit: er wordt gevochten en er zijn Amerikanen gedood.

HOE dit gebeurt is, is voer voor propaganda.

Ik denk dat de theorie van de guerilla die de ronde doet, en meer specifiek het verhaal van Irakezen die zich vermommen in burgers, de deur openzet voor het onbeperkt doden van burgers. Als we dit verhaal aanvaarden, dan mogen we verwachten dat vanaf nu, ieder beeld die te zien zal zijn van gedode burgers, vergezeld zal zijn van het verhaal dat het hier gaat om vermomde militairen.

Een voorbeeld (voor de nabije toekomst?):

1.Al jazeera zendt beelden uit van dode Iraakse kinderen.

2.Deze beelden ontkennen, of van de TVschermen weren heeft geen zin, dat weten de Amerikanen, daarom dit (propaganda)verhaal, die voortborduurt op bovenstaand verhaal:

3."Deze kinderen zijn eigenlijk kindsoldaten die zich moeten verkleden als burgers en gedwongen worden om zoveel mogelijk Amerikanen te doden, ze zijn gedood in een vuurgevecht, en dit is eigenlijk onvermijdelijk."

4.Gevolg:

In plaats van de realiteit, namelijk dat de Amerikanen ZO SNEL MOGELIJK het land willen veroveren, en alles (ook burgerslachtoffers) daaraan ondergeschikt maken. (=oorlogsmisdaad),

wordt de schuld verdraaid naar een oorlogsmisdaad door Saddam Hoessein, die kinderen tot soldaten maakt, deze vermomd als burgers, waardoor de Amerikanen, tot hun grote spijt, deze kinderen soms doden...

correctie:
by Zweistein the First Monday March 24, 2003 at 02:15 PM
zweistein@comic.com

(derde alinea)
...Irakezen die zich vermommen in burgers...

moest zijn:
...Iraakse soldaten die zich...