arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak-Mediawatch 11 (24/3): VRT: Saddam leeft, 'collaterral damage',Michael Moore
by jp everaerts Monday March 24, 2003 at 11:26 AM
mediadoc.diva@skynet.be

Ochtendjournaal (10.00 u) van de VRT op dag 5 van de oorlog: Saddam speecht, Irakezen blijven ook in Zuiden terugvechten, VS -bommen maken 'collateral damage' tot over de grenzen van Irak en Oscarwinnaar Michael Moore veegt de vloer aan met de bijna- verkozen-president Bush.

Op dag 5 van de Amerikaanse overval op Irak begon het VRT-journaal van 10.00 u met ca. 2 minuten uit een speech van vanmorgen van de Iraakse president Saddam Hoessein, de man die door 'de Amerikanen' eerder al herhaaldelijk gewond of dood verklaard werd (iets wat ze overigens met alle mogelijke middelen hebben trachten te verwezenlijken). Saddam klonk strijdbaarder dan ooit, prees de heldenmoed van zijn soldaten en riep de Irakezen op om dapper te vechten tegen "de vijand die jullie zwaar heeft onderschat."

* "Besef dat deze oorlog niet zo gemakkelijk verloopt als die van 1991"

Nadien volgden in het journaal verder beelden van Amerikaanse bombardementen.

Martine Tanghe meldde dat "in het Zuiden de coalitie nog altijd op fel Iraaks verzet botst". De Britten hebben weer twee soldaten als vermist opgegeven.

Bij de volgende nachtelijke beelden, stelt de commentaar dat de Britten verklaarden dat 70 Irakezen sneuvelden bij gevechten om de stad Najaf. "Maar ook Brittten en Amerikanen lieden verliezen. In de buurt van Nasiriya werden de zwaarste gevechten geleverd tot nu toe. Daarbij zouden 10 Amerikanen omgekomen zijn. Volgens de Irakezen gaat het zelfs om 25 dode Amerikanen."

Heel merkwaardig volgt dan dit bericht: ook op het schiereiland Al Fao krijgen de Britten de situatie maar niet onder controle.

Djamel Zerrouk stelt in zijn commentaar "dat de soldaten op het terrein nu beseffen dat deze oorlog niet zo gemakkelijk verloopt als die van 1991".

Verder gaat het over Basra dat nog steeds niet gevallen is en verdedigd wordt door een divisie die zich volgens de Amerikanen eerder al had overgegeven.

* Het wederzijds gesol met krijgsgevangenen

Daarna volgt een luik over beroering in de V.S. over de beelden die Al Jazira toonde van krijgsgevangen gemaakte Amerikaanse soldaten. Er volgt een stukje toneel van Bush die een "menselijke behandeling" eist. Jammer genoeg meldt de VRT niet dat eerder CNN ook beelden van - in dat geval dan Iraakse - krijgsgevangenen toonde. Toen protesteerde niemand maar nu heet het dat de conventie van Geneve niet nageleefd wordt. Tony Blair zag in het op tv tonen van Amerikaanse soldaten alvast weer een bewijs voor het vreselijke karakter van dictator Saddam. (Over diens massavernietigingswapens wordt nota bene met geen woord meer gerept.)

Er volgen beelden van de zoektocht naar een neergestorte piloot in Bagdad en de Iraakse ambassadeur bij de VN komt verklaren: "we respecteren de Geneva Convention wel."

Terug naar de studio waar Martine Tanghe zondag 23/03 omschrijft als "een zwarte dag voor de coalitie." Dat moet ook de Amerikaanse legerleiding toegeven. We krijgen een verklaring van het centrale commando dat stelt dat 12 'army soldiers' vermist zijn en "een aantal" (wellicht minder dan 10) mariniers gedood. Waarop een journalist dat - in de perszaal - op basis van Al Jazeera-beelden in twijfel trekt.

En toch, zo stelt de commentaar, blijven de Amerikanen optimistisch over de afloop ...

* Sorry ..., "Collateral dammage" tot ver buiten het strijdtoneel

Martine Tanghe heeft het daarna over twee Amerikaanse raketten die per vergissing in Turkije (in onbewoond gebied) terechtkwamen (+ onduidelijke nachtelijke beelden). Een andere raket sloeg in West-Irak in op een busje met vluchtende Syriërs. Daarbij kwamen zeker 5 mensen om en werden er 10 gewond. (geen beelden van)

In de V.S. doet de confrontatie met de beelden van gisteren de Amerikanen beseffen, zo stelt Martine Tanghe, dat de oorlog veel gruwelijker kan zijn dan ze hadden verwacht.

Greet Dekeyser brengt dan twee reportages: één vanuit een krijgshaftige marinebasis en een andere van protesterende Vietnamveteranen. Dekeyser rondt af met deze zin: "De Amerikanen houden hun hart vast voor wat er nog komen moet in operatie 'Vrij Irak'".

* Een fictieve president die een reële oorlog voert voor verzonnen redenen

Tot slot gaat het VRT-journaal naar de Oscar-uitreiking die dit jaar een stuk soberder verliep. Verschillende oscarwinnaars protesteerden en ook op straat (beelden van) was er protest.. Het sterkst was het protest van documentairemaker Michael Moore die een Oscar kreeg voor zijn documentaire over de overvloed aan Amerikaanse wapens, "Bowling for Columbine". "Moore hield een vlammend betoog tegen president Bush".

We brengen hier het gedeelte van Moore's speech dat de VRT toonde, eerst in het Engels en dan in het Nederlands (ondertiteling VRT). Om verder te verspreiden. Op de website van Moore (http://www.michaelmoore.com) was de integrale versie van de speech vanmorgen nog niet te vinden; later hopelijk wel.

"We like non-fiction, but we live in fictitious times.

We live in the times where we have fictitious election results that elects a fictitious president.

We live in the times where we have a man sending us to war for fictitious reasons (...).

We are against this war mister Bush

Shame on you, mister Bush.

You have the pope and the Dixie Chicks against you,

You're time is up."

----

"We houden van non-fictie maar we leven in fictieve tijden.

In tijden met fictieve verkiezingsuitslagen waar we een fictieve president verkiezen.

Een tijd waarin een man ons naar de oorlog stuurt voor fictieve redenen, om tape en zogenaamde terreurdreigingen.

Wij zijn tegen deze oorlog, mijnheer Bush. Schaam u mijnheer Bush.

U hebt de paus en de Dixie Chicks tegen u.

Uw tijd is op."