arch/ive/ief (2000 - 2005)

Preventieve aanval op democratisch rechten.
by han Soete Sunday March 23, 2003 at 09:29 PM
han@indymedia.be

Zo lang de oorlog duurt zouden elke dag onze stem laten horen aan de Amerikaanse Ambassade. Dat plan maakten we zonder rekening te houden met de met de Belgische regering. Enkele weken besloot de minister van binnenlandse zaken reeds om preventief alle acties tegen de wapentransporten te verbieden, vandaag besloot men blijkbaar om alle acties aan de Amerikaanse Ambassade te verbieden.

Preventieve aanval op democratisch rechten.

 

Zo lang de oorlog duurt zouden elke dag onze stem laten horen aan de Amerikaanse Ambassade. Dat plan maakten we zonder rekening te houden met de met de Belgische regering. Enkele weken besloot de minister van binnenlandse zaken reeds om preventief alle acties tegen de wapentransporten te verbieden, vandaag besloot men blijkbaar om alle acties aan de Amerikaanse Ambassade te verbieden. We dachten nochtans dat de Belgische regering ook tegen de oorlog was en daarom misschien wel zou ingaan op onze eis om de Amerikaanse Ambassade te sluiten.
Toen ik zondag 23.03.2003 omstreeks 17 uur uit de metro stapte om naar de afspraak plaats te gaan stuitte ik op een cordon politie agenten. Toen ik hen vroeg of ik er niet door mocht omdat ik wilde betogen kreeg ik het antwoord dat de betoging werd afgelast. Vreemd vond ik dat, ik was medeorganisator en bij mijn weten hadden we de actie helemaal niet afgelast.
Er is geen vergunning om te betogen, dus is de betoging afgelast”. Wist de agent me daarop te vertellen.
Alsof het nog niet genoeg was dat men ons het democratisch recht ontnam om te betogen begon de politie even later ook iedereen lastig te vallen van wie ze vermoeden dat hij/zij een potentiële betoger zou kunnen zijn.
De agenten hadden het in de eerste plaats gemunt op iedereen die er Arabisch uitzag. We vermoeden dat er in totaal een honderdtal mensen werden gearresteerd. Een getuige wist ons te vertellen dat er tientallen jongen geboeid moesten knielen op de binnenkoer van commissariaat.

Dit is de tweede maal dat de Belgische regering op een dergelijke manier het verzet tegen de oorlog probeert in de kiem te smoren. Enkele weken geleden verbood de ministerie van binnenlandse zaken elke actie tegen de militaire transporten in de Antwerpse haven. In Melsele werden toen tientallen activisten die van plan waren om actie te voeren gearresteerd. Vandaag wil men blijkbaar elke actie aan de Amerikaanse Ambassade verbieden.
Eerder deze week werd ook in Antwerpen een actie onmogelijk gemaakt en werden meerdere mensen "preventief" aangehouden.

Je kan toch wel veel vragen stellen bij de zelfverklaarde vredeswil van deze regering. De betogers vragen van de regering niet meer dan ze consequent zou zijn en zou handelen naar haar woorden. Als deze regering tegen de oorlog is dient zij de troepentransporten te verbieden en de ambassade van de Amerikaanse agressor te sluiten.

Als organisatoren hebben de we getracht de oproep te lanceren om te verzamelen aan de beurs, maar zelfs dat werd ons onmogelijk gemaakt door de politie.
Uiteindelijk zijn er toch enkel tientallen jongeren meet bus / tram / metro of te voet tot aan de beurs geraakt.
Daar spraken we af om morgen op het muntplein een grote vergadering te houden om verdere actie te bespreken.

Maandag 24.03.03 van af 16 uur volksvergadering op het muntplein om verder te bespreken hoe we verzet tegen deze oorlog kunnen organiseren.