arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rellen in Madrid: getuigenverslag
by Tommy De Cock Sunday March 23, 2003 at 08:51 PM
creativeurge@hotmail.com

In Madrid is het zowel op vrijdag als op zaterdag tot zware rellen gekomen tussen manifestanten tegen de oorlog en de politie, die telkens op zeer brutale wijze optrad.

Hoewel alle straten rond de Amerikaanse ambassade in Madrid vrijdagavond hermetisch afgesloten waren door de zwaar bewapende politie, stroomden de manifestanten in groten getale toe om hun weerzin te tonen tegen de Amerikaanse volkerenmoord in Irak en de medeplichtigheid van opperlakei Aznar. Na afloop van de vreedzame bijeenkomst bezetten de manifestanten de Paseo de la Castellana (grootste straat van Madrid) en trokken richting centrum. Deze spontane actie kon op weinig bijval rekenen bij de ordediensten, die zich echter o.w.v. het grote aantal betogers voorlopig gedeisd hield. De toegang tot de zetel van de Partido Popular en het Congres (Parlement) werd afgesloten en de gemoederen raakten steeds meer verhit. Ter intimidatie werden een paar zogenaamde "ontmoedigingsschoten" met rubberen kogels gelost door de politie en er sneuvelden een paar vuilbakken. Het is intussen al 23 uur, vele mensen (waaronder kinderen en bejaarde mensen) zijn al naar huis maar een deel van de manifestanten wil van geen wijken weten. Wat volgt is een kat-en-muis spel dat nog tot stukken in de nacht blijft duren. De betogers, inmiddels opgesplitst in verscheidene kleine groepjes, willen koste wat het kost de Puerta del Sol, het centrale plein van Madrid, bereiken maar dat laat de politie al evenmin toe. Een aantal personen die dan toch Sol bereikten en "No a la Guerra" begonnen roepen, werden op brutale wijze aangevallen door agenten die duidelijk de zelfcontrole verloren hadden. Toeristen en toevallige voorbijgangers zochten schuil in naburige cafés en wisten niet wat hen overkwam. Zelfs in de metro werden een aantal manifestanten neergeknuppeld. De televisie heeft niets van deze repressie willen merken, maar de beelden die vastgelegd werden met een amateur-camera deden het geschokte land terugdenken aan minder prettige tijden. Een meisje dat de ordediensten om hulp vroeg werd zonder meer een mep met de knuppel verkocht:
http://www.nodo50.org/paremoslaguerra/images/agresionpolicial.wmv
Zaterdag waren er alweer massale betogingen tegen de oorlog, verspreid over het hele land (Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencia, Oviedo, Vigo, Baskenland,...). Voor een
een fotoreportage zie http://www.nodo50.org/paremoslaguerra/22m/
In Madrid kwam het andermaal tot rellen toen manifestanten vensters van MacDonalds-zaken besmeurden met slogans tegen de oorlog en tegen het kapitalisme. De provocatie van een paar heethoofden was voor de politie het ideale motief om keihard op te treden tegen iedereen die al dan niet met minder goede intenties in de buurt rondliep.
Alles tesamen een weekend met meer dan 100 gewonden en tientallen arrestaties. Uiteraard nam de regering het "geschenk" van de rellen met beide handen in ontvangst om de overwegend vreedzame - massale - betogingen te vereenzelvigen met het geweld. Iets wat ook de voornaamste media deden. Ondertussen gaat het protest verder. Komende dinsdag is er een nationale staking van de studenten en scholieren gepland, en er wordt intussen ook gedacht aan een algemene staking.
Meer info op: http://www.nodo50.org/paremoslaguerra/