arch/ive/ief (2000 - 2005)

[ Overview ] Actie aan de Amerikaanse Ambassade M23
by jessie Sunday March 23, 2003 at 07:34 PM
jessie@indymedia.org

Een overview van de artikels geschreven over de actie op M23, aan de Amerikaanse Ambassade in Brussel


f r a n ç a i s

arrestations massives devant l'ambassade ce dimanche venez nombreux manifester by svqsfvqsf

n e d e r l a n d s

Preventieve arrestaties van anti-oorlogsbetogers in Brussel by Mara
Eerste preventieve arrestaties in België na start pre-emptive strike tegen Irak by christophe c.
U hebt het recht hier niet te zijn. by Guido
US Embassies of Terrorism Closed / Bush want 80 billion$ extra by raf

p i c t u r e s

Foto's verboden actie aan de Amerikaanse ambassade [23.03.03] by han Soete
Arrestations administratives à Bruxelles (photos)
by yannindy

video / audio

(Vidéo) Manifestation devant l'ambassade US (22.03) by Fico

(Audio) [Manif 23-03] Interview Bilal et Karim by protesta

(Audio) [Arrestations 21-03] Interview Thierry by protesta

cc
by cc Sunday March 23, 2003 at 07:45 PM

cc...
featpic23.jpg, image/jpeg, 200x123

cc

nationale politieke richtlijn op vraag van VS ?
by Peter Mertens Sunday March 23, 2003 at 08:43 PM

Ook de 80 "preventieve" arrestaties vrijdag in Antwerpen kaderen in dezelfde strategie

Blijkbaar een nationale, politieke richtlijn van de Belgische paarsgroene regering. België wordt trouwens door de VS ook gerekend bij de 40 landen van de "coalition of the willing", de vrienden van de USA die de oorlog rechtstreeks of onrechtstreeks steunen.

Hierbij opnieuw het verhaal van vrijdag:

"Tachtig anti-oorlogsbetogers preventief aangehouden in Antwerpen. Vrijdag 21 maart 2003.

In Antwerpen zijn vanavond tachtig jongeren urenlang aangehouden naar aanleiding van een anti-oorlogsbetoging op initiatief van Stop USA Antwerpen. Hoewel de organisatoren mondelinge toelating hadden gekregen voor de actie en de actie zelf ook zonder problemen verliep, vond de Antwerpse politie het blijkbaar toch nodig om ongemeen repressief op te treden. Een getuigenis van een van de organisatoren, Renate D'Hoker.

Renate D'Hoker. "Met Stop USA Antwerpen hadden we vandaag opgeroepen voor een betoging, om 17 uur, tussen het Astridplein en de Groenplaaats. We hadden daarvoor een mondelinge toelating gekregen van de politie. Om 17u20 kregen we het bericht dat die toelating werd herroepen: `Alleen op het voetpad en alle sjaals uit.'"

"Om 17u30 kregen we dan toch terug toelating om te betogen maar dan in de richting van het De Concinckplein. Onder luid geroep "Bush, Sharon assasins" en "Bush, Blair terroristes" vertrok de betoging achter het grote spandoek van Stop USA `geen moordboten door België'. Op het De Concinckplein hield Zohra Othman een korte toespraak en werd afgesloten met één minuut stilte voor de slachtoffers van de oorlog."

"Toen rond 17u50 een grote groep mensen langs de Van Wezenbeekstraat terug naar het Astridplein keerde, werden ze in de Van Wezenbeekstraat ingesloten door twee cordons politie. Een tachtigtal mensen werd opgepakt. Onder hen zeker veertig minderjarigen, gastjes van elf of twaalf jaar. Daarnaast ook twee delegees, verschillende advocaten - waaronder Zohra Othman. Dat allemaal zonder aanleiding. Er was helemaal niets speciaals gebeurd. Het is gewoon een schande dat het Antwerps politiekorps telkens weer opnieuw provoceert. Het korps, zelf betrokken bij de meest grote corruptie en schriftvervalsing sinds de tweede wereldoorlog, zou beter grote kuis in eigen huis houden in plaats van telkens opnieuw jonge betogers op te hitsen en in de val te lokken."

"In het politiekantoor wilde men ons per se fotograferen, wat gewoon onwettelijk is. Ik was als eerste aan beurt. Ze hebben me apart in een kamer genomen. Toen ik weigerde om me te laten fotograferen, hebben agenten mij proberen dwingen in de richting van de lens te kijken. Maar ik bleef tegenwerken en toen hebben ze me naar het cachot gebracht. Op weg naar de cel, in de gang, hebben ze me mishandeld: ze zijn me beginnen schoppen en hebben mijn pols omgewrongen. Dat was echt voor niets nodig. Dat was pure mishandeling. Sim is daarna ook in het cachot gevlogen omdat ook hij weigerde zich te laten fotograferen. Zohra Othman heeft er als advocate zwaar op aangedrongen dat dit een illegale behandeling was. Uiteindelijk zijn ze teruggekrabbeld en hebben ze de andere mensen gewoon gevraagd of ze hen mochten fotograferen. Dat was dus wel een overwinning. Maar ik denk vooral aan die minderjarige kinderen. Voor hen was dat echt wel vreselijk. Uiteindelijk hebben ze ons rond 21u30 toch vrijgelaten." "

jammer
by martin Monday March 24, 2003 at 01:44 AM

jammer

toch wie provoceerde wie hier eigenlijk?
probeer je es in te kruipen in de huid van politiemensen en alles kan anders zijn (ipv er tomaten enzo op te smijten) Satiyara!

indien er minderjarigen waren op demo waar waren hun pa of ma ? - ik zou mijn kids niet naar zo'n betoging laten gaan omdat er dan meer herrie van komt - een molotovcocktail bv. dat mijn kids erop smijten (ze krijgen open opvoeding)

cu in hell!

byebye

Matané!

democratische rechtsstaat?
by Dirk Monday March 24, 2003 at 04:10 PM

als simpel burgertje die zijn ongenoegen wil uiten over de oorlog tegen Irak begin ik mij wel stilaan af te vragen, -gezien de houding van de (Brusselse) politie t.o.v. anti-oorlogs manifestanten-, of we in dit land nog wel een eigen mening mogen hebben en die ook uiten.
alsof de hypocriete houding van de Belgische politiek nog niet erg genoeg is, is het politieoptreden in Brussel eerder een politiestaat waardig, en niet die van een democratische rechtsstaat. Of zoals een politieman het verwoordde: "op straat zijn wij de baas".
ben diep teleurgesteld en beschaamd terzelfdertijd