arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geloven de journalisten en specialisten zichzelf nog??
by han Soete Sunday March 23, 2003 at 03:26 PM
han@indymedia.be

Als je de media de laatste dagen bezig ziet en hoort dan begrijp je dat minder 20% van de bevolking deze instellingen vertrouwdt. Je vraagt je werkelijk of deze dames en heren specialisten en journalisten zichzelf nog geloven.

Zeker onze media trachten te doen alsof ze objectief berichten over de oorlog tegen Irak. Maar ze zijn zo gaan geloven in hun eigen gecreëerde mythes dat het hen blijkbaar onmogelijk is geworden om geloofwaardige manier te blijven.

De mythe van de Precisie bombardementen

Gisteren kwam er zo'n high tech bom die bedoelt was voor Basrah terecht op Iraans grondgebied. Die precisie bom had zo maar even meer dan 50km haar doel gemist. Dezelfde journalisten die dat nieuws vertellen, vertellen even later zonder te verpinken dat de bombardementen op Bagdad van een nooit geziene precisie zijn, sommigen spreken zelfs van chirurgische ingrepen. Op de VRT slaagde men er op dag 1 zelfs in om de cijfers over de slachtoffers in Bagdat af te doen als Iraakse propaganda.
De eerste maal dat die mythe van de precisie bombardementen werd gebruikt was door Nazi Duitsland. Je kan begrijpen dat journalisten daar niet van op de hoogte zijn.
Maar als zo'n precisie bommen bevriende vliegtuigen neerschieten, meer dan 50 km naast hun doel landen, .... dan zou je toch verwachten dat men zich vragen begint te stellen bij de precisie van die bombardementen.

De mythe van de dictator "Saddam".

Er is iets vreemds aan de hand, en gelukkig kunnen sommige journalisten daar ook niet langer blijven naast kijken. Men verkoopt ons deze oorlog nu al maanden zelfs jaren als een oorlog tegen een dictator. Het volk zou van bij de eerste bombardementen in opstand komen, het regime zou in elkaar storten, ....
De meeste politici en journalisten zijn zo in die mythe gaan geloven dat ze de realiteit gewoon niet meer kunnen aanvaarden. Want wat blijkt de dicator heeft meer dan 6 miljoen wapens uitgedeeld aan de bevolking. Op een bevolking van +/- 22 miljoen wil dat zeggen dat meer dan 1 op 3 van de volwassen inwoners over een wapen beschikt. Nu moet U me eens zeggen welk dictator, die schrik heeft van zijn eigen bevolking zo gek zou zijn om die bevolking te voorzien van wapens. De Amerikaanse en Britse troepen zijn zich daar trouwens zeer goed van bewust, ze zijn als de dood om de steden binnen te trekken, omdat ze weten dat ze er op enorm verzet gaan stuiten. Zelfs in de kleinste steden slagen ze er niet in de zaak onder controle te krijgen en blijven mensen zich verzetten tegen de overweldigende bezettingsmacht.
Er wordt de troepen ten sterkste afgeraden te opvallend met Amerikaanse vlaggen te zwaaien, en men vind enkel Amerikaanse soldaten en krijgsgevangenen die "bereid zijn" om de portretten van Saddam neer te halen.
Natuurlijk is het regime van Saddam geen model regime, dat beamen zelfs de grootste voorstanders van het Iraakse verzet. Maar of Saddam wel zo gehaat is als men beweert in de media dat is toch wel ten zeerste de vraag.

En waar zijn de "gevaarlijke wapens nu"?

De myhthe van de massa vernietigingswapens is er ook zo één die maar blijft meegaan. Die mythe is zelf zo wijd verspreid dat een deel van vredesbeweging de ontwapening van Irak als één van zijn eisen opnam. En wat zagen we tot nochtoe, een paar overjaarse scuds die hun doel niet raken, een handgranaat in een tent, overjaars luchtafweer geschut, en een rookgordijn om de bombardementen te hinderen.
Je zou haast gaan hopen dat de Irakezen nog iets achter de hand houden om de Amerikaanse en Britse troepen een zware slag toe te brengen. En misschien is dat wel zo, en het ziet er naar uit dat dat niet één of ander "super kanon" zal zijn maar dat het de gewapende bevolking van Bagdat is.

chirurgische ingrepen
by Emmanuel Paulus Sunday March 23, 2003 at 03:38 PM
Epaulus@Antwerpen.be

Altijd gedacht dat de dure artsen processen in de VsA een gevolg van het rechtsysteem aldaar waren.
Nu blijk ik me wel te vergissen, het is blijkbaar de Amerikaanse gewoonte om een been te amputeren als je een hersentumor hebt.
(En in Texas schieten ze je paard dood)

groetjes,
Emmanuel

chirurgische ingreep
by Bernd Sunday March 23, 2003 at 09:22 PM

da's een goie :)

nauwkeurigheid in berichtgeving
by migele Sunday March 23, 2003 at 09:59 PM

han: voor de geloofwaardigheid van indymedia dient vertrouwt in "minder 20% van de bevolking deze instellingen vertrouwdt..." met t en niet met dt geschreven te worden. Ik weet, het is een detail in vgl met dit sombere wereldgebeuren maar het geeft blijk van nauwkeurige berichtgeving...

Taal
by Jenske Monday March 24, 2003 at 09:10 PM

Inderdaad Migele, en er zijn wel nog meer fouten in zijn tekst te vinden... Goede journalistiek? Of snel wat gedachten neerpennen?

Hopz!

Hopela
by Radioman Tuesday March 25, 2003 at 12:39 PM

Amaai zulle de mannen van de Standaart hebben hunne weg naar deze sit gevonden precies. In plek van te klappen over wat er staat gaan ze wat leuteren over een foutje hier en ginter.
Dat is nog al een niveau

'Mythe dat deze oorlog niet om democratie in Irak gaat'
by Stijn O. Tuesday March 25, 2003 at 05:59 PM

Beste Han,

Met alle respect, maar dit is toch niet echt een doordacht artikel. Met 'de mythe van de Precisie bombardementen' ben ik het volledig eens, maar wat je onder het titeltje 'De mythe van de dictator "Saddam"' is voor stevige kritiek vatbaar.

Je schrijft: "Men verkoopt ons deze oorlog nu al maanden zelfs jaren als een oorlog tegen een dictator. Het volk zou van bij de eerste bombardementen in opstand komen, het regime zou in elkaar storten, .... ". Hier heb je het over de mythe van de Amerikaanse domino-theorie die stelt dat een paar stevige stoten genoeg zijn om het Iraakse volk
in opstand te brengen tegen Saddam. Dat gebeurt duidelijk niet, maar toont op zich helemaal niet aan dat Saddam geen dictator zou zijn.

Verder schrijf jij: "Want wat blijkt de dicator heeft meer dan 6 miljoen wapens uitgedeeld aan de bevolking. Op een bevolking van +/- 22 miljoen wil dat zeggen dat meer dan 1 op 3 van de volwassen inwoners over een wapen beschikt. Nu moet U me eens zeggen welk dictator, die schrik heeft van zijn eigen bevolking zo gek zou zijn om die bevolking te voorzien van wapens."

Je kan dit ook op een andere manier interpreteren. De Irakezen weten gewoon heel goed dat de Amerikanen niets goeds van plan zijn en vertrouwen ze voor geen haar. Ze ondergaan al meer dan tien jaar een moordend embargo.
Het is dus waarschijnlijk dat de haat voor de VS zo diep zit, dat Saddam niet direct iets te vrezen heeft van zijn bevolking zolang ze zich onder een Amerikaanse aanval bevinden. Maar dat toont helemaal niet aan dat Saddam geen dictator is.

Dat is immers helemaal geen mythe, zoals hier al meerdere keren op de site aangetoond is. Hij kwam aan de macht door al zijn tegenstanders uit te schakelen en onderdrukt/e hele bevolkingsgroepen (Koerden en Sjiiten).

De echte mythe hier is de 'mythe van de oorlog voor democratie in Irak'. Deze oorlog wordt immers niet gevoerd om democratie naar Irak te brengen.

Nog verder schrijf jij: "Natuurlijk is het regime van Saddam geen model regime, dat beamen zelfs de grootste voorstanders van het Iraakse verzet."

Voor iemand die Agalev ooit nog fascisten noemde is de uitspraak dat Saddam geen modelregime is, nogal buiten proportie en heel, heel tolerant voor Saddam's misdaden en intriges. Bovendien, welk land is immers wel een modelregime?

De laatste zin, nl "Maar of Saddam wel zo gehaat is als men beweert in de media dat is toch wel ten zeerste de vraag.", is typerend voor je slordige stijl. Wat is nu de bedoeling van deze paragraaf? Aantonen dat Saddam helemaal geen dictator is zoals de titel suggereert? Of aantonen dat in Irak tijdens deze oorlog een groot deel van de bevolking zich achter Saddam schaart?

Een artikel met een dergelijk ambitieuze titel verdient wel meer dan wat er onder staat.

Correctie
by Stijn O. Tuesday March 25, 2003 at 06:04 PM

Sorry, er zit in foutje in de titel van mijn vorige comment.
Het moet uiteraard 'Mythe dat deze oorlog om democratie in Irak gaat' zijn.

wij, de zuiveren van geest
by Tim Treunen Friday March 28, 2003 at 03:27 PM
timo3927@hotmail.com

Zo ziet men maar wat de propogandamachine al heeft uitgericht. Wanneer ik Saddams regime verdedig als zijnde de weg van het minste kwaad word ik bestempeld als extremist. Mijn uitleg dat het dictator-zijn van Saddam bovendien volledig irrelevant is, wordt weggehoond. Tegenargumenten worden meestal niet gegeven, men lacht eens goed, de media heeft ook hier zijn werk gedaan. Over elke wereldleider valt wel iets te zeggen. Hoe cynisch het ook klinkt, ze hebben bijna allemaal moorden op hun geweten en daar is weinig aan te veranderen. Nagenoeg geen enkele Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse leider heeft propere handen. De westerse (en vooral Europese) landen lijken wel zuiver te zijn, Verhofstadt promoot naar mijn weten geen executies. Aan deze leiders kleeft echter het bloed van honderden jaren kolonisatie, steun aan moorddadige regimes en talloze wapenleveringen. Onder het mom van de "vrijheid van het individu" wassen ze allen hun handen in onschuld. En trouwens, zonder onze economische rijkdom zouden ook hier onze "democratische waarden" snel ten onder gaan

thank you for speaking the truth
by uncle kurt Saturday March 29, 2003 at 09:47 AM
curryworstspec@msn.com

questioning authority, and asking why is a great risk in our community that is seduced by the cnn entertainment co. I am a dutch citizen and my wife is from belgium, we have been bombed with propaganda and americans are taking the bait.


Thank you for your work, you help us keep our sanity!

thank you for your work!!
by uncle kurt Saturday March 29, 2003 at 09:51 AM

We are europeans living in the us. We are getting sick of the mass media.
people like you help us keep our sanity!!
keep telling it like it is!!!