arch/ive/ief (2000 - 2005)

medical team rapporteert blessures m22
by medical team Saturday March 22, 2003 at 10:48 PM
medicalteam_be@hotmail.com 0485-416091

Medical Team rapporteert 20 interventies voor blessures op de anti-oorlogsmanifestatie, zaterdag 22 maart.

Medical Team is een groepering van gezondheidsactivisten die binnen de huidige anti-oorlogsbeweging solidair wil zijn met al degenen die zich verzetten. Momenteel verblijven 2 artsen uit solidariteit met het Iraakse volk in Bagdad. Op de betoging waren we aanwezig met een team van artsen, verpleegkundigen en studenten om mee te betogen en medische hulp aan de betogers. We hebben gepoogd zo lang mogelijk ter plekke aan de amerikaanse ambassade te blijven, tot we - met de andere activisten- verdreven werden door waterkanon met charges, rond 18.30h.

Er waren een 20 tal interventies. Een aantal kleine ongelukjes (verzwikte enkels, handwonden, brandwonden) binnen de betoging, maar ook redelijk ernstige gevolgen van het politie-geweld. 3 mensen werden ter plekke gehecht, 2 mensen zijn begeleid naar de ambulance en naar het ziekenhuis gebracht.

1. chileense media-activist met een hoofdwonde door rechtstreekse inslag van het waterkanon. Ter plekke gehecht.
2. jonge activist met bloeding van beide ogen, door rechtstreekse inslag van het waterkanon. Gestelpt.
3. jonge activist met grote diepe hoofdwonde, door matrakslagen op achterhoofd. neurologisch onderzocht en begeleid naar ambulance.
4. 2 activisten met brandwonden (waaronder een oogverbranding) mogelijks door molotov uit manifestatie.
5. verscheidene ademhalingsproblemen en roodheid ogen door pepperspray.
6. sommige mensen rapporteerden een pikkend gevoel op de huid na aanraking met waterkanon. we stellen ons de vraag of er een irriterend product was toegevoegd aan het water.

Wij blijven ook de volgende manifestaties ter beschikking ism. Legal Team, voor de eerste zorgen, begeleiding naar hospitaal (indien nodig), vaststellen van slagen en verwondingen. Meer info (ook rechtstreeks van onze collega's in Bagdad) op www. medical-team.be. TEL. 0485-416091 of 0498915351.

Gewonde cameraman
by Mara Saturday March 22, 2003 at 11:06 PM

Gewonde cameraman...
hugo.jpg, image/jpeg, 450x337

##

Blessés
by le soir et belga Sunday March 23, 2003 at 08:26 AM

Une des trois personnes grièvement brûlées alors qu'elles tentaient de bouter le feu à un drapeau au cours de la manifestation contre la guerre en Irak, samedi à Bruxelles, est dans un état critique.

Les victimes, qui portaient sans doute des vêtements en nylon, sont 2 hommes d'une trentaine d'années et un garçon de 14 ans. Les jours de l'aîné des 3 hommes seraient en danger.

Blessés sur tout le haut du corps, les 3 brûlés ont été transportés à l'hôpital militaire de Neder-over-Heembeek.


Qui connait la dernière situation?

oui
by kirikou Sunday March 23, 2003 at 11:00 AM

ca c'est passé vers 15h20/15h30
le type a été passé au dessus des barrieres il me semble
la police s'est occupé de lui
c'est ce que j'ai cru voir

ivm gewonden
by Jan Reggers Monday March 24, 2003 at 11:24 AM
janreggers@hotmail.com

Vorige week donderdag tijdens de betoging aan de ambassade was ik er ook bij. Net als honderden anderen zaten wij rond een groep die muziek aant maken was en velen waren aant dansen.

Tot op het ogenblik dat de oproerpolitie zich blijkbaar verveelde en met het waterkanon op ons begon te spuiten. Met als gevolg dat ik een grote diepe wonde heb in het midden van mn voorhoofd. Ik begon hevig te bloeden en ze hebben de ziekenwagen moeten bellen om in te grijpen. 6 draadjes en een hersenschudding. Waarom ze begonnen te spuiten is mij een raadsel, want in onze groep was er totaal geen agressie. Bij mij in de ziekenwagen nog 2 personen, alle twee met tijdelijke blindheid door het waterkanon.

Ik wil dan ook de oproerpolitie van dienst hartelijk bedanken voor hun zeer volwassen en noodzakelijk ingrijpen op die dag. Het deed me deugd om te zien dat de politiesysteem nog altijd op niks trekt en dat de mannen met de snorren nog altijd graag op iemands gezicht kloppen. Dank u zeer.

Met vreedzame (net als zovelen) groeten
Jan Reggers

Dank aan de politie en rijkswacht van Brussel
by Wouter Van Hemel Tuesday March 25, 2003 at 08:41 PM
wouter@pair.com


Bij deze wil ook ik de oproerpolitie van harte bedanken voor de verwondingen aan mijn ogen. Ik ben zaterdag na verzorging ter plekke (merci medical team!) nog naar het ziekenhuis en de apotheek moeten gaan. Ik heb nog steeds last van mijn ogen, die er rood-geel uitzien, ik kan amper licht verdragen en ik kan mijn ogen niet focussen op nabije punten... en we zijn drie dagen later. Gelukkig is er geen bloed meer te bespeuren.

Op het moment dat ik mijn verwondingen opliep, stonden er kindjes naast mij, die zich dus rechtstreeks in de stralen van het waterkanon bevonden. Is het te veel gevraagd even het weinige aan verstand waarover jullie beschikking hebben, te gebruiken? Vooral ook een grote middenvinger naar de uitermate agressieve agenten in burger die de hele massa in het wilde weg langs achter aanvielen en hen met opvouwbare knuppels en pepperspray te lijf gingen. Er waren zo'n 20 à 25 000 mensen aanwezig, niet enkel jongeren, maar ook gezinnen met kinderen, koppels en oudere mensen, waarvan het merendeel dus uitermate vredelievend betoogde tegen het onrecht; die gewelddadige actie was niet alleen totaal overbodig, maar tevens ongelofelijk gevaarlijk. Ik stel voor dat jullie de andere apen in de zoo vervoegen alwaar jullie redenloos agressief gedrag en onnozele huppelsprongen misschien wel enkele wijfjes zullen imponeren.

Close the embassy!


Peace,

wouter