Betogers eisen sluiting Amerikaanse ambassade by Thomas Saturday March 22, 2003 at 09:02 PM |
De Amerikaanse ambassadeur in België heeft al betere tijden doorgemaakt. "Sluit de ambassade van de terroristen," klonk het uit duizenden kelen. Het vervelende was: de betogers hadden geen haast of zin om weg te gaan en bleven uren slogans scanderen tegen de Amerikaanse aanwezigheid in België.
"Georges Bush, casse-toi, l'Irak n'est pas à toi", murmelt een bejaarde, gesluierde moslimvrouw. Naast haar staat een jonge autochtoon, gezicht helemaal afgedekt met een arafatsjaal, net hetzelfde te brullen. Zij het met iets meer stemkracht, natuurlijk. De leeftijd, weet u wel. Hoe dan ook, het schetst een beetje de sfeer op de betoging. De mensen in België- jong, oud, dik, dun, wit, bruin, geel - zijn boos. Boos omdat de VS Irak aanvallen. Boos omdat iedereen zich afvraagt welk land het volgende slachtoffer van de Amerikaanse agressie wordt. En boos ook omdat de Belgische regering wel gespierde taal spreekt, maar in de praktijk Bush en co. geen strobreed in de weg legt. Al zal het blok (sec) van Agalev en Ecolo over dat laatste wel iets anders denken. Of zoals een groen meisjes dat "voor geen geld (die ecologisten toch) ter wereld" met haar naam in Solidair wou, het vertolkte: "Hoezo, betogen met krullende tenen? Waarom zou ik? Ik vind niks mis aan de houding van mijn partij. Uit de regering stappen?" (kijkt ons aan alsof we van Mars komen) "Natuurlijk niet. We hebben toch al het mogelijke gedaan om die wapentransporten te stoppen?"
Een uitspraak die kan tellen, maar waar de meerheid van de betogers het blijkbaar niet mee eens is. "Die groenen durven nogal", meent Bilal (19) uit Schaarbeek. "Hier komen betogen tegen de oorlog, maar binnen de regering niks doen om de wapentransporten tegen te houden. Als ze consequent zijn, moeten ze maar uit de regering stappen. Maar hier de grote pacifisten komen uithangen, dat vind ik hypocriet. Of denken ze dat die jonge migranten van rond Brussel de Belgische politiek niet volgen en heel dat verhaal van hun schijnheiligheid niet kennen?"
"Het is niet dat ik geen zin voor nuance heb", zegt Claudio (23) uit Vilvoorde terwijl hij een kanjer van een joint toelikt. "Ik snap dus heus wel dat er akkoorden bestaan die België moet respecteren. Maar toch niet in deze oorlogstijden? Die wapentransporten maken België simpelweg medeplichtig. Terwijl 85 % van onze bevolking tegen de oorlog is. Dit bewijst alleszins een zaak: er schort iets serieus aan onze democratie."
Een opgemerkt blok binnen de betoging is dat van de Spanjaarden die de collaboratie van 'hun' (nu ja) premier Aznar aanklagen. "Waarom we dat in Brussel doen?", vraagt Alfredo Crespo (33) uit Brussel. "Omdat we hier wonen, tiens. Slimme reporter ben jij wel." (schaterlacht) "Nee serieus. Aznar is extreem-rechts en toont nu z'n ware gelaat door met die andere fascist te heulen. Dat maakt ons verschrikkelijk kwaad. En als jullie regering dan nog eens logistieke steun verleent aan Bush, tja..."
Schouder aan schouder met de Spanjaarden, lopen de Turken / Turken van Belgische afkomst (schrappen wat niet past) van de DHCK. "We komen hier onze steun betuigen aan het Iraakse volk dat te lijden heeft onder het imperialisme. Ook in Turkije hebben we af te rekenen met de Amerikanen. Ik geloof dat er daar zo'n 60.000 militairen liggen, terwijl geen enkele Turk voor hun aanwezigheid in Turkije is", legt Nidal (24) uit Genk uit. "Ik denk dat dat te vergelijken is met die wapentransporten hier in België. Niemand wil ze, toch vinden ze plaats."
"Sluit de ambassade van de terroristen"
Op naar de ambassade van de VS dan. Geen mens zal rouwig geweest zijn dat de betoging daar passeerde. "Als we de oorlog niet kunnen tegenhouden hebben, kunnen we op z'n minst duidelijk maken aan de Yankee dat ze hier niet welkom zijn", slaat Hazzim (17) uit Mechelen zowat de nagel op de kop. "Sluit de ambassade van de terroristen", riepen duizenden betogers dan ook. We kunnen ons moeilijk inbeelden dat de Amerikaanse ambassadeur er oren naar zal hebben, maar de boodschap was alleszins duidelijk. Dat hadden de ordediensten echter niet zo begrepen. Met man en macht beschermden ze de ambassade. "Of ik dat goed vind of niet, laat ik in het midden.", grijnst Marc (23) uit Gentbrugge. "Maar het volk hier is in staat om de ambassade steen voor steen te ontmantelen."
Het beeld van de dag tot slot, was voor ons de gesluierde moslimvrouw op leeftijd die de politie met papieren vliegtuigjes bestookte. Dit uit protest omdat de politie het waterkanon inzette toen het wat grimmiger werd. Of zoals vele betogers scandeerden: "Police partout, justice nulle part."