arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslagje van voormiddagaxies in Gent op dag X
by jan buelinckx Saturday March 22, 2003 at 08:36 PM

Een laattijdig verslagje van de voormiddagaxies in Gent op Dag X.

Reeds vanaf 8.30u 's morgens begonnen de protesten. Aan het Sint-Annaplein kwam een grote delegatie scholieren uit de Steinerschool aan. Samen met studenten van het Anti-Oorlogscomité van de RUG werd de Sociale Hogeschool leeggehaald. De sfeer zat er onmiddellijk in. Er werd een ganse toer gemaakt langs verschillende scholen (niet altijd met evenveel succes, wegens de schrik voor repressie vanwege directies) en langs verschillende faculteiten. Rond 10u was de betoging al flink aangegroeid. Een oudere man (mei 68-generatie) zei me dat het verdomd lang geleden was dat er nog zoveel enthousiaste studenten en scholieren op de Blandijberg stonden. De stoet groeide verder aan en trok richting Korenmarkt. "Bush en Blair, moordenaars" en "Belgische havens wapenvrij!" waren veelgehoorde slogans. Tussen 12u en 13.30u werd op de Koren-en Graslei een soundbomberdement georganiseerd door Democrazy. Het horen van een ongelooflijke sirene (zoals de mensen in Baghdad nu elke dag horen) zorgde voor een ijzingwekkend moment. Iedereen stond stil voor zich uit te staren. Vervolgens zorgden 4t4 van 't Hof van Commerce, Mo van Mo en Benoelie en Benty Van Looy van Das Pop voor oorlogssoundscapes. Gent was heel even Baghdad (qua geluid dan toch). Het was een vurige voormiddag vol verzet van zeer enthousiaste jongeren. Volhouden zo!

't Is hier niet CNN
by P.I. Hublou Saturday March 22, 2003 at 09:11 PM
nur@pandora.be

Bedankt voor het verslag.

Dit is CNN & Co niet: wij hoeven de actualiteit niet achterna te hollen. Noch hoeven wij hetgeen wij belangrijk vinden na lutte uren zelf te censureren onder het moto "niet actueel genoeg meer". Er zijn genoeg historische lessen te leren en elke activiteit is een teken van leven. Net zo met elk verslag of aangebracht idee.

en wat met de namiddag en avond??
by verwarde activist Saturday March 22, 2003 at 09:43 PM

ik had het toch moeilijk toen ik zach dat een groot deel van deze betoging en andere acties uitgroeide tot een festival waar er perverse hoeveelheid afval werd gecreëerd,

overal blikjes cola?, bier, etc veel kapot geslagen glas

mensen die zat aan het dansen waren en zich blijkbaar goed amuseerde,.......

tja twas meer een fuif en dan nog het ergste was het vuurwerk,

misschien doe ik gewoon moeilijk maar ik voel mij hier toch niet goed bij en twijfel aan het engagement van vele deelnemers,

in de namiddag
by 2stein1 Saturday March 22, 2003 at 11:46 PM
zweistein@comic.com


zo rond 14u30 zag ik op de korenmarkt (komende van de langemunt en marcherend richting veldstraat) een groep kinderen van een basisschool aan de muide (freinetschool). Het was 1 klas die ik toevallig ken omdat ik er vorig jaar een projekt mee deed, een vree wijze klas met een vree wijze juffrouw.
De groep bestond uit een 25-tal leerlingen van 10-11 jaar die duidelijk de hele voormiddag gewerkt hadden aan pancartes en borden met hún mening over de oorlog. Ze waren ook beschilderd en verkleed.
Het was echt heel overtuigd. De juffrouw riep voorbeeldig: "geen oorlog" , waarop de 25 kinderen herhaalden: "geen oorlog" , de juffrouw: "wij willen vrede" , 25 kinderen: "wij willen vrede" , "geen oorlog" ... het was gewoon schitterend: 1 eigenzinnige klas dwars door gent marcherend, de max gewoon.