arch/ive/ief (2000 - 2005)

Derde wereld zegt neen tegen oorlog
by bruno Saturday March 22, 2003 at 08:17 PM
brunodebondt@yahoo.com

Drie dagen nadat Bush en Blair de aanval tegen Irak inzetten, duurt het verzet tegen hun oorlog onverminderd voort. Net als de voorbije dagen, kwamen vandaag opnieuw mensen in de hele wereld massaal op straat om hun ongenoegen te uiten over deze brutale aanslag op het Iraakse volk.

Drie dagen nadat Bush en Blair de aanval tegen Irak inzetten, duurt het verzet tegen hun oorlog onverminderd voort. Net als de voorbije dagen, kwamen vandaag opnieuw mensen in de hele wereld massaal op straat om hun ongenoegen te uiten over deze brutale aanslag op het Iraakse volk. Ook in verschillende derdewereldlanden protesteerde men hevig tegen de slimme bommen en de "quest for oil". De betogers betuigden er ook hun steun aan het Iraakse volk, dat na twaalf jaar embargo, nu nog een stukje dieper in de ellende gebombardeerd wordt.

In Indonesië kwamen zo'n tweeduizend mensen naar de Amerikaanse ambassade in Jakarta, waar ze felle anti-Amerikaanse slogans scandeerden. "Wij veroordelen de hevige aggressie tegen Irak. Bush, Blair en Howard zouden voor het internationaal gerechtshof moeten verschijnen als oorlogscriminelen," verklaarde "Hizb ut Tahrir", de moslimorganisatie die de betoging organiseerde.

Ook in de rest van Azië waren er erg militante manifestaties tegen de oorlog in Irak. In Maleisië kwamen zo'n achtduizend betogers op straat, in Bangladesh zesduizend. Bangladesh lag overigens helemaal plat ten gevolge van een algemene staking tegen de oorlog.

In India organiseerde het "Committee Against War on Iraq" een mars naar de Amerikaanse ambassade in Chanakyapuri, bij New Delhi. Nog in India, in de stad Calcutta, protesteerden vijftienduizend mensen tegen het militaire optreden van Bush. In Seoel, waar drieduizend mensen opstapten in een betoging, zeiden verschillende mensen bang te zijn dat na Irak, Noord-Korea wel eens het volgende doelwit zou kunnen zijn van de VS. Voor Bush maakt dat land immers deel uit van zijn 'as van het kwaad', waarvan hij begin 2002 het bestaan bekend maakte.

Gisteren trokken in heel wat Arabische landen de straat op na het vrijdaggebed: vijfduizend in Caïro, enkele honderden in Bahrein... In verschillende steden, zoals in Amman (Jordanië) en Beiroet (Libanon), kwam het tot hevige confrontaties met leger en politie, die erg hard optraden. Ze gebruikten daarbij waterkanonnen en traangas. In Sanaa, de hoofdstad van Yemen, werd een elfjarige jongen doodgeschoten door de politie toen de manifestanten tot bij de Amerikaanse ambassade wilden raken. Ook vanuit de menigte werd er geschoten op de politie, waarbij een agent om het leven kwam.

Vandaag hadden er in Egypte, Libanon en Algerije opnieuw vredesmanifestaties plaats. In Gaza kwamen zo'n tienduizend studenten op straat. In Libanon gingen tien advocaten in hongerstaking om de oorlog in Irak aan te klagen.
Terwijl er duizenden zogeheten precisiebommen op Irak neerkomen, blíjven in de ganse wereld vrouwen, mannen en kinderen hevig protesteren tegen de oorlog in het land. De straatprotesten zijn immers een van de weinige mogelijkheden van verzet die er nog overblijven. Laten we die mogelijkheid dan ook voluit benutten, samen met de rest van de wereld.

[dit artikel wordt morgen aangevuld met informatie over manifestaties in Afrika en Latijns-Amerika]

- bronnen: india.indymedia.org, mumbai.indymedia.org, http://www.indymedia.org, news.bbc.co.uk, http://www.nrc.nl -

hizb-ut-tahrir
by URL-provider Sunday March 23, 2003 at 07:46 AM

http://www.hizb-ut-tahrir.org/