arch/ive/ief (2000 - 2005)

Persbericht Legal Teams: betoging tegen de oorlog in Irak 22.03.2003
by Ivo Flachet Saturday March 22, 2003 at 07:58 PM

Tientallen gewelddadige arresties door agenten in burger. Betoging gefilmd langs alle kanten. Inzet van waterkanonnen en pepperspray.

PERSBERICHT LEGAL TEAMS - BETOGING TEGEN DE OORLOG IN IRAK 22.03.2003 19u50

De betoging vertrok rond 14u10 aan de WTC gebouwen aan het Noordstation in de richting van de V.S. ambassade. Reeds om 13u30 werden ons de eerste arrestaties gemeld die uitgevoerd werden aan de City 2. Zoals verwacht hield de stoet halt aan de V.S. ambassade. Vanaf ongeveer 16u30 werden de waterkanonnen ingezet en gebruikte de politie pepperspray omdat er met enkele projectielen werd gesmeten naar de ambassade. Vele betogers getuigden tegenover ons dat zij vermoeden dat er een chemisch product toegevoegd is aan het water. Het irriteerde de huid en de ogen. Er waren op dat moment nog duizenden manifestanten aanwezig die gezamenlijk met boe-geroep het optreden van de politie afkeurden. De politie vloog permanent met een helikopter boven de ambassade. Vanuit het waterkanon, vanop de balkons van de omliggende gebouwen en door groepjes politieagenten in burger werd de manifestatie volledig en gedetailleerd gefilmd.

Iets voor 17u00 begonnen de agenten in burger arrestaties uit te voeren aan de rand van het gebeuren. Naarmate de tijd vorderde arresteerden zij steeds meer jongeren midden in de groep op zeer gewelddadige wijze. Zij maakten zich niet kenbaar maar beschikten wel over uitschuifbare matrakken en pepperspray. Hun optreden maakte dat de betogers zich tegen hen gericht hebben. Ongeveer om 18u00 werd de betoging ingesloten door agenten in gevechtskledij en waterkanonnen. In de omsingeling telden onze teams meer dan 80 agenten in burger. Op het moment dat wij dit bericht versturen komen nog permanent berichten van gewelddadige arrestaties door de agenten in burger binnen.

De politie deelde ons telefonisch mee dat de arrestanten allen overgebracht worden naar het "verzamelcentrum" onder het justitiepaleis te Brussel. Waar we gisteren als Legal Team minder info over hadden werd ons nu door een tiental getuigen medegedeeld, namelijk dat er ook gisteren meer dan 100 mensen werden gearresteerd rond 20u00 aan de V.S. ambassade. De getuigen vertelden ons vandaag dat zij tot 2 à 4 uur ‘s ochtends geboeid werden vastgehouden in hun natte kleding en uiterst onbeschoft werden behandeld door de agenten. Wij vrezen voor vanavond hetzelfde.

Wij veroordelen het uitvoeren van de richtlijn van Duquesne die een zero tolerantie inhoudt tegen betogers en die de ordediensten de opdracht geeft alle betogers in kaart te brengen via het filmen van betogers en arrestanten en die preventieve arrestaties toelaat. Wij klagen de massale aanwezigheid van agenten in burger aan die gewelddadige arrestaties verrichten.

Voor de Legal Teams

Ivo Flachet, Advocaat
0473/73.12.77

Relschoppers in de kinderwagen
by Emmanuel Paulus Sunday March 23, 2003 at 05:05 AM
Epaulus@Antwerpen.be

Hallo,

Waar ik wel enkele vragen bij hebt is waarom er niemand verwijst naar waterkannonnen gericht en gebruikt tegen kleuters.

De spuitacties voor de ambasade waren gericht op een paar snotneuzen die wat de grote jan uithingen. Een serieuze tekortkoming van de eigen ordediensten was wel dat ze blijkbaar geen mensen hadden die met straatjeugd ooit gewerkt heeft.

Maar als je de straatjeugdbranie al zwaar relschopppen vind dan zijn er heler buurten in Antwerpen waar al honderden jaren (zo ongeveer sinds de industriele revolutie) continue rellen gebeuren. Ik was zelf verbaasd dat er blijkbaar zo weinig jeugd in Brussel woont, het ging al bij al over een paar handvol jonge knapen. (en dat op duizenden..)

Maar je bent klaar op de galerij van oorlogsmisdadigers opgehangen te worden als je dit durft aangrijpen om kleine kinderen te negeren en een veldslag te beginnen.

Ik vind dat ook de vele die echt de situatie, ook voor die kinderen, hebben kalm gekregen een vredes-bloemetje verdienen. Toen de eigen orde diensten het opgaven, de politie hun knuppels al scherpte zijn er tientallen tussen het geweld gaan staan met de armen hoog en in vrede.
Ze hebben zo heel de situatie geblokeerd. En volgens mij is daardoor ook voorkomen dat jonge kinderen als slachtoffer vielen.

Velen van hen zijn diezelfde die hiervoor later beloond zijn met kwetsuren en zelfs arrestatie.

groetjes,
Emmanuel

Vraag
by Bart Sunday March 23, 2003 at 11:35 AM

Vraaje, Wanneer ik foto's maak van 'agenten in burger' komen deze steeds in groep naar mij toe, dreigen ze ermee om mijn fototoestel in beslag te nemen of mijn fototoestel tegen de grond te smijten. Wanneer ik protesteer, provoceren ze me en komen ze in een groepje rond mij staan en intimideren ze me. Mijn vraag is of ze zomaar individuen die foto's nemen van politie in burger kunnen oppakken. Hebben ze juridisch een grond om een eventuele arrestatie uit te voeren omwille van het nemen van foto's
Dank
B.G

Dialoog
by Stef Wednesday March 26, 2003 at 04:27 PM
stef_groups@wanadoo.be

Als reactie op het report van het Legal Team zou ik toch een paar dingen willen zeggen.

Ik ben tegen deze oorlog op alle vlakken, ik probeer op zo veel mogelijk betogingen aanwezig te zijn, ik meld me zelf ziek op mijn werk om te kunnen gaan betogen. Laat het vooral duidelijk zijn aan welke kant ik sta

Ik vind dat de rol van Indymedia Belgium een zeer belangerijke is, en ik steun ze dan ook volledig. MAAR ik vind wel dat het (Indymedia's) Legal Team de feiten niet echt op een objectieve manier voorsteld, en dat is wel hun taak.

Ik was zelf aanwezig op de betoging, en ik zag hoe veel mensen inderdaad hardhandig werden aangepakt. Dikwijls waren dit mensen die stenen wierpen en/of gewelddadig waren tegenover politie, ambassade etc.

Je kan echter moeilijk verwachten dat de politie *niet* hardhandig optreed tegen mensen die zelf gewelddadig zijn. Ik heb niets tegen geweld of stenen werpen. Als ik dit zelf doe dan zou ik verwachten dat de politie mij ook hardhandig aanpakt, dat spreekt vanzelf

De acties van de politie kwamen geleidelijk aan, niet echt een "verassingsaanval". Mensen die door het waterkanon werden geraakt wisten dat dit zou gebeuren. Ik vind het vrij kinderachtig om te klagen over het feit dat je kleren nat zijn. This is a war, people!

De kracht van Indymedia moet bij zijn objectiviteit blijven. Deze oorlog is geen kwestie van opinie (meer), maar om fundementeel internationaal recht. Goed vs kwaad, zo simpel is het, en de overgrote meerderheid van de mensen wereldwijd staat aan de kant van het goede.

Wanneer een report op de site van Indymedia dan begint de klagen over de "gewelddadigheid" van de politie, zullen er zeker mensen zijn die Indymedia minder serieus neemt. Iedereen weet wie de eerste stenenwerpers waren (en ik twijfel dat deze mensen Indymedia kennen). Iedereen weet dat er ramen sneuvelden. Ik heb hier persoonlijk niets tegen - het is ieders recht om zijn stem te laten horen op welke manier dan ook en geweld maak je stem des te luider.

Maar kom aub niet klagen dat je gearresteerd word, dat je op de vloer moet zitten, dat de politie onbeschoft is, komaan zeg. Dont do the crime if you cant do the time.

Indien de politie hardhandig optreed tegen mensen die dat echter niet verdienen, dan veranderd heel de situatie. Persoonlijk heb ik dit niet gezien. Ik heb dit op vele betogingen (Reclaim The Streets in de UK) WEL gezien, en hier verdiend de politie wel veel kritiek en gerechterlijke stappen. De politie ging op 22-03-03 in BXL echter
redelijk en fair te werk. Ze waren zelf poeslief in vergelijking met andere landen.

Ik neem mijn hoedje af voor de agenten in burger die zonder
bescherming zo een massa aandurven. Ik hoop dat we op zo een mensen kunnen rekenen om de belgische ambassade te beschermen, moesten de pro-war amerikanen daar gaan betogen. Ik zou het zelf niet beter kunnen

Over het filmen: Als jullie willen klagen over het filmen van burgers, klaag dan over al de CCTV veiligheidscamera's. Nogmaals, als je niets misdeed op de betoging moet je je geen zorgen maken. Als je wel iets misdeed moest je maar je gezicht verstoppen. Ik heb hier geen probleem mee, zolang de films eerlijk gebruik worden!

Op de betoging van 22-03-03 waren er twee kanten: De betogers vs de politie (het zou de betogers vs de ambassade moeten zijn, ik vond het grappig hoe al de stenen naar het waterkannon gingen en geen enkele naar de ambassade, maar soit)

De politie deed hun werk fair (vond ik) en wij als betogers deden dit ook. Wij betoogden, de politie werd bekogeld en reageerde. Elk deed zijn job, zo simpel is dat.

Mijn argument is gewoon dat Indymedia niet moet beginnen de feiten te verkleuren om hun eigen goals te bereiken. De overheid doet dit al meer dan genoeg. Je moet je niet als slachtoffer opstellen als je dat niet bent. In deze oorlog zal dit denk ik (hoop ik) niet nodig zijn - de feiten zijn zo overduidelijk, de situatie is zo f*cked up, dat elke
mens de goals van Indymedia wel zal steunen - ZOLANG ze niet begint te zeggen dat stenenwerpers niet mogen gearesteerd worden! Laat de propaganda maar van hun kant komen, en wij doen ons werk wel.

Laat me nog eens duidelijk stellen dat ik het werk van Indymedia en zn Legal Team zéér waardeer. Ik vind het alleen belangerijk om een dialoog met elkaar aan te gaan en zo dit anti war beleid zo goed mogelijk te laten lopen. Vandaar deze reactie

PS - in het waterkanon wordt waarschijnlijk water gemengd met zand

reacties graag!

stef_groups@wanadoo.be