arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mediawatch 5 (22/3): ochtend-VRT: Verhofstadt voor nieuwe bewapeningswedloop
by jp everaerts Saturday March 22, 2003 at 11:39 AM
mediadoc.diva@skynet.be

De manifestanten van deze namiddag mogen één probleemfiguur niet vergeten: premier Verhofstadt die gisterenavond in 'Villa Politica' en vanochtend in het VRT-journaal pleitte voor een "Europese defensiepoot" als alternatief voor de huidige situatie met maar één supermacht ...

Het VRT-ochtendjournaal van 22 maart, dat nog slechts een kwartier duurde, begon met de mededeling dat voor het eerst, Bagdad nu ook bij daglicht (vanochtend) bestookt is geworden. Vannacht waren er zes zware aanvallen. "Volgens de Irakezen zelf zijn er minstens 250 dode of gewonde slachtoffers onder de burgers" stelde nieuwsanker Ivo Belet, maar ondanks ons aandringen van gisteren bij de VRT-redactie om die slachtoffers ook te tonen - aandringen waarop Peter Verlinden, chef Buitenland VRT-Nieuwsdienst ons een uitgebreide motivatie om voorzichtig te zijn met het Iraaks beeldmateriaal toemailde (zie hieronder) - kwam daar vanmorgen weer niets van in huis, niets op het scherm.

Wel kregen we beelden van de bombardementen gedurende de nacht: beelden van de mysterieuze zender Abu Dhabi TV (mysterieus omdat niemand het de moeite waard vind om enige toelichting te geven bij die zender die Al Jazeera geruisloos verdrongen heeft).

We zagen ook Iraakse beelden van de schade aan een paleis van Saddam. De commentaar vertelde erbij dat Saddam daar wel niet woonde, dat het een museum was, een ontmoetingsplaats ... Tja, waarom wordt dat dan gebombardeerd ?

Vervolgens ging de commentaarlezer verder met te stellen dat de Amerikanen vooral militaire doelen zochten (maar daar kregen we geen beelden van) en dat het "onvermijdelijk is dat er ook burgers gevallen zijn" (wat weer niet getoond werd).

Ook de Iraakse televisie, stelde het VRT-journaal, was één van de doelwitten, maar toch toonde de Iraakse tv weer beelden van Saddam, alhoewel het onduidelijk is van wanneer die dateren.

Daarna werd een overzicht gegeven eerst in woorden, dan gedeeltelijk in beelden van de krijgsverrichtingen in heel Irak: in het Noorden met bombardementen, in het zuiden met Britse en Amerikaanse troepen die nu al dan niet Umm Qasr bezet hebben ("helemaal duidelijk is dat niet"). Donald Rumsfeld kwam beweren dat Umm Qasr wel veroverd is en hij beweerde dat het regime van Saddam de controle aan het kwijtraken is.

Daarna volgden dagopnamen van Iraakse krijgsgevangenen en het bericht dat een hele divisie zich zou hebben overgegeven.

De commentaar ging verder over beelden van Amerikaanse soldaten in een Iraaks dorp: "Zege is wat de pers die mee mag met de troepen toont. Nergens worden Iraakse slachtoffers getoond. Wel blije Irakezen" en Amerikanen die posters van Saddam afrukken.

Na het bericht van twee neergestorte Britse heli's én een per ongeluk in buurland Iran (in Abadam, 50 km ten oosten van Basra) terechtgekomen Amerikaanse raket, volgde een telefonisch gesprek met Koeweit-correspondent Rudi Vranckx. In Koeweit is het nu rustig maar over de berichten van de Amerikanen over Umm Qasr, over desertie ... daar moeten we ook volgens Vranckx voorzichtig mee zijn.

Daarna leidde Ivo Belet het protest in de V.S. in. We kregen beelden en een vredesactiviste mocht kort uitleggen dat we op "TV wel de explosies zien, niet de slachtoffers".

De Amerikaanse slachtoffers kregen wel ruim aandacht: via een interview met een broer en zus van een omgekomen marinier.

"Over slachtoffers aan Iraakse kant zijn geen cijfers bekend" stelde de commentaar opnieuw.

Turkije dan: de Turken stelden gisteren hun luchtruim open voor de VS maar trokken zelf met 1500 man Noord-Irak binnen, tegen de zin van de V.S.

Vervolgens kregen we een fragment uit het VRT-programma Villa Politica van vrijdagavond. Ivo Belet leidde dat zo in: "Premier Verhofstadt heeft gesteld dat er nood is aan een Europese defensiepoot". Waarna een interviewfragment van Siegfried Bracke met Verhofstadt volgde over de verdeeldheid van Europa. Verhofstadt had het over de enige supermacht die de V.S. nu is en de nood aan een Europees tegengewicht. Dat hij zo een nieuwe bewapeningswedloop in gang zet - want de V.S. willen wel alleen de baas blijven, dat hebben ze al vaak genoeg gezegd - dat vermeldde hij er niet bij en dat scheen Slimme Siegfried ook niet begrepen te hebben; hij stelde er in ieder geval geen lastige vragen over.

Ter herinnering even herhalen wat Willy Claes gisterenavond in het VTM-journaal verklaarde: "De man in de straat beseft dat we met de voortschrijdende technologie een verdelgingspotentieel, een vernietigingspotentieel aan het opbouwen zijn dat wel eens tot gevolg zou kunnen hebben dat heel de planeet er aan gaat. Ik denk dat er een zeer duidelijke boodschap aan de politici gegeven wordt. Er moet veel meer gestreefd worden naar ontwapening dan naar wat anders. Ik denk dat dit een zeer belangrijk punt van de dagorde wordt van het internationaal beraad van de volgende maanden en jaren." Als dit geen terechtwijzing is van de Verhofstadts "defensie"-plannen ...

Tot slot kwam in het VRT-ochtendjournaal het protest in eigen land kort aan bod: "Gisterenavond waren er nog enkele kleine demonstraties" meldde Belet. Hij vertelde dat er aan de Ambassade van de V.S. met stenen gegooid werd en dat "in Hasselt 200 mensen een kaarsentocht hielden. Het initiatief ging uit van de jongerenorganisatie van de Partij van de Arbeid." Ook een Agalev-delegatie en een aantal jongsocialisten waren aanwezig.

Waarna Belet niet opriep tot of informatie gaf over de betoging van zaterdagnamiddag in Brussel maar de kijkers een 'prettige dag en een leuk weekend' wenste ...

---------------------------

* Antwoord van Peter Verlinden (VRT) op de oproep van vzw Mediadoc van 21/3 (zie posting eerder op Indymedia) aan de VRT-redactie om meer Iraakse beelden van Iraakse slachtoffers te tonen

"Beste,

zoals bij elke oorlog moeten wij afrekenen met elementen van propaganda en niet-verifieerbare informatie.

We doen ons uiterste best om dat in de duidende toelichtingen zo goed mogelijk te 'corrigeren' door de kijker te wijzen op die noodzakelijke en ongewenste onvolkomenheden.

Eén van die vele onvolkomenheden, is een gebrek aan duidelijke beelden van de aangerichte schade, in welke zin ook, van de Amerikaanse-Britse aanvallen op Irak. Zo krijgen we inderdaad wel beelden van Iraakse ziekenhuizen, die we ook verwerken, maar met onvoldoende informatie over bvb. het aantal slachtoffers en de ernst van hun toestand. Daarom kunnen we niet anders dan ons te beperken tot de basisinformatie: dàt er slachtoffers zijn.

Wij hopen met u dat een vrije pers, die zélf ter plaatse kan gaan, aan beide kanten van de frontlijn, ooit mogelijk zal worden. Maar we hebben er weinig hoop op, dat dit nog tijdens deze oorlog zal gebeuren, waar ook in en om Irak.

Alleen als de pers echt vrij kan werken zal de informatie voor het publiek vollediger worden.

Beste groeten,

Peter Verlinden
chef Buitenland VRT-TV-Nieuwsdienst"

Mail verzonden op vrijdag 21 maart 2003, 5:58 PM

Verhofstadt's alternatief
by loes Saturday March 22, 2003 at 02:17 PM

Het is inderdaad opmerkelijk hoe premier Verhofstadt aandringt op een tegengewicht voor de militaire overmacht van de VS. Het alternatief dat hij naar voren schuift heeft de originaliteit van een herdruk van de krant van gisteren. Velen met mij en met Verhofstadt geloven dat Europa wel degelijk een rol kàn spelen, de vraag is alleen welke. Het blijft wachten op alternatieven voor dreiging en agressie om de loop van de geschiedenis te wijzigen. Waar zitten de beleidsmensen met een visie die verder reikt dan de zoveelste herhaling van het aloude bewapeningsrecept ? Ik weiger te geloven dat het een naïeve verwachting is van de overgrote meerderheid om een middenweg aangeboden te krijgen tussen een wapenwedloop en het vernietigen van alle wapens, speelgoedversies incluis. Vandaag bestaat er naar mijn vermoeden al een alternatief en dat is economische samenwerking. De uitbreding van de europese unie biedt een grote garantie op blijvende democratie en een aangenaam leven voor centraal europese landen. Te weinig aandacht gaat uit naar de euro-mediterrane samenwerkingsakkoorden tussen europa en de landen in het middellandsezeegebied die bruggen bouwen tussen culturen en vooruitzichten op economische groei koppelen aan ontwikkeling van basisrechten voor bevolking. Zonder te beweren dat dit toverformules zijn of dat dit het enige alternatief is. Het minste dat je kan zeggen, is dat het realistisch is.
Dat wilde ik even kwijt,
gegroet,
Loes

Werk en sensibilisering aan de winkel
by stefaan Saturday March 22, 2003 at 07:20 PM

Gisteren en vandaag op de betogingen bij een aantal mensen gepolsd en ik heb de indruk (uiteraard gene wetenschappelijke steekproef) dat er veel mensen die opstappen in de vredesbetogingen enthousiast meestappen met het idee van Verhofstadt dat we dringend zelf een Europees Superleger moeten uit de grond stampen. Ik denk dat alle vredesbewegingen samen zwaar werk gaan moeten leveren om de mensen van dit nieuwe koude oorlogspad af te houden...

europees leger
by Peter Van Dael Sunday March 23, 2003 at 03:03 AM

TOCH EEN MOEILIJK PROBLEEM? VIND IK.
Wij zijn - of liever: ik ben TEGEN DE NATO EN TEGEN DE AMERIKAANS-BRITSE ALLIANTIE, maar ben ik tegen elk leger? Vind ik dat wij ons ongewapend aan de militaire suprematie van de USA moeten overgeven? Wie heeft er belang bij de volledige ontwapening van Europa en met welk doel zouden wij ongewapend moeten wachten op wie zich voor ons continent interesseert (ik denk in de eerste plaats aan de USA en de UK, want de andere machtsblokken bestaan nog nauwelijks)?
GEEN LEGER is alleen het juiste doel, de juiste utopie, als ALLE LANDEN DOEN WAT DE VERENIGDE NATIES VAN IRAK VRAGEN: COMPLETE ONTWAPENING. IK STEL VOOR DAT DE USA HET VOORBEELD GEEFT. PAS DAN DENK IK DAT EUROPA AAN ONTWAPENING MAG DENKEN - NEEN DAN MOET EUROPA ONMIDDELLIJK VOLGEN.
EEN ANDER ALTERNATIEF ZOU ZIJN DAT ALLEEN NOG DE VERENIGDE NATIES 1 LEGER ZOUDEN HEBBEN ALS EEN SOORT WERELDPOLITIE OM GEKKEN ALS BUSH EN BLAIR EN SHARON IN TOOM TE HOUDEN. Maar dan is er nog een "klein" probleempje: WELKE TAAL ZOU DE LEGERLEIDING DAN MOETEN SPREKEN? ENGELS? ARABISCH? VLOMS?