Mediawatch 4 (21/3):avondjournaals TV1/RTBF/VTM: "eindelijk slachtoffers" by jp everaerts Saturday March 22, 2003 at 02:19 AM |
mediadoc.diva@skynet.be |
Overzicht van de journaals (en duiding) op TV1, RTBF-La Deux, Canvas/Terzake en VTM; met aandacht voor de extra info die VTM bracht over de Iraakse gewonden, de Antwerpse gearresteerden ...
* VTM verraste informatief
Terwijl de reacties (van o.a. aangeschreven VRT-journalisten op de oproep aan de VRT om meer het lijden van de Irakezen te tonen) vanavond binnenkwamen (voor een verwerking daarvan: zie nummer 45 van het ezine DIOGENE(S) van zondag), werden opnieuw achtereenvolgens de journaals bekeken van VRT-TV 1 (19.00 u), RTBF (La 2, 20.00 u), Canvas-Terzake kort (tussen 20.30 u en 21.00 u) en de opname van het VTM-journaal van 19.00 u bekeken en geanalyseerd.
Eerste verrassende vaststelling: ofschoon het VTM-journaal pas als laatste van de vier uitzendingen bekeken werd, scoorde het inzake nieuwe informatie nog verrassend goed, in die zin zelfs dat het ook het hoogste aantal nota-pagina's opleverde (15 versus 9 voor TV 1).
Anders dan de thematische aanpak van gisteravond volgt nu een chronologisch overzicht van de vier journaals met telkens waar nodig commentaar, opmerkingen en vragen.
Noteer dat zoals steeds enkel die woorden en zinnen letterlijk tijdens de journaals werden uitgesproken, dewelke in het verslag tussen " " worden aangegeven.
1) TV1-avondjournaal: in het teken van schokgolfbombardement
* Wel Abu Dhabi TV maar geen Al Jazeera ...
Het VRT-journaal opende met 5 hoofdpunten: snelle opmars Amerikaanse troepen, massale luchtaanval, hevig protest in Arabische wereld, Frankrijk tegen Brits-Amerikaans bevel over Irak, staking West-Vlaamse textielsector.
Het journaal opende met de massale luchtaanvallen die 'live' tijdens het TV1-journaal plaatsvonden en die in alle journaals vanavond steeds weer tussen de andere berichten door, in beeld gebracht werden. Meestal betrof het opnamen van in Bagdad opgestelde camera's van Abu Dhabi TV. Wie of wat die zender is, dat vernamen we echter nergens. Merkwaardig ook: beelden van Al Jazeera kregen we behalve als een onderwerp op zich in het TV1-journaal, nergens te zien. Waarom ?
* Op alle fronten
TV1 had het verder over de grondaanval waarbij de strijd om de zuidelijke haven Oum (of Umm) Qasr zoals de VRT het stelde, "meer moeite kostte dan verwacht". Bij gevechten kwamen ook 2 Amerikaanse mariniers om. Maar nu is de havenstad - aldus tenminste de stafchef van het Britse leger die in het journaal mocht vertellen dat hij via de stad "humanitaire hulp" wil aanvoeren (hoe nobel ...) - in handen van de 'coalitietroepen'. De Britten namen ook een nabijgelegen schiereiland in.
De verovering van Irak verloopt nu op alle fronten, stelde VRT-nieuwsanker Stef Wouters. Maar bij de stad Nasiriya "ondervinden" Britten en Amerikanen "de meeste weerstand". Ze leveren ook slag om de zuidelijke stad Basra. Van dat alles echter geen enkel beeld.
Wat we wel zagen: tientallen Irakese soldaten die zich overgaven. Anderen verging het minder goed: ze werden bij nacht door Amerikanen doodgeschoten.
Een reportage van de Koeweitse televisie toonde vervolgens Irakezen die blij waren de Amerikanen te zien.
* De schokgolf becommentarieerd
Na het even gehad te hebben over de B52 bommenwerpers die in de UK opstegen, zagen we beelden van Abu Dhabi TV over de bombardementen op Bagdad.
Greet Dekeyser in Washington bevestigde dat "de schokgolf nu begonnen is". Het Pentagon heeft die ook aangekondigd. Dekeyser liet weten dat niet alleen Bagdad maar ook Kirkoek en Mosoel in het Noorden worden gebombardeerd. Van daaruit wel geen beelden van Abu Dhabi TV ...
In het Zuiden van Irak werden dan weer volgens de Amerikanen, zeven brandende oliebronnen gevonden, aangestoken door het Iraakse leger dat ook een drietal raketten (Scuds ?) op Koeweit afvuurde. Rudi Vranckx mocht vervolgens de sfeer in Koeweit beschrijven (beperkte paniek) waarna het over ging naar de Nederlandse journalist Arnold Karskens temidden van het bombardement op Bagdad. Hij bracht wat naar adem zoekend, commentaar bij de brandende skyline van de Iraakse hoofdstad. Volgens hem concentreerde de aanval zich op een presidentieel paleis, op 1 km van hem verwijderd. De bommen zijn volgens hem bedoeld om het moreel van de Irakezen te breken. Aan weggaan dacht hij niet: "De Irakezen houden zich netjes tegenover buitenlandse journalisten" en van de Amerikanen hoopt hij dat ze voldoende precies weten te bombarderen. Tussendoor werd wel gemeld dat CNN het land moet verlaten.
In de VRT-studio gaf Jan Balliauw toelichting bij het schokgolf-bombardement. Hij stelde dat het nu duidelijk is: "er komt meer verzet dan verwacht." Het is moeilijk om te voorspellen wat komen gaat, ook omdat "de berichtgeving aan zeer sterke beperkingen onderworpen is."
Ter illustratie: er zijn geen beelden te zien op de omroepen (ook niet op BBC World bv.) van de strijd om Umm Qasr en Basra, geen beelden van de special forces in het westen van Irak, geen beelden van de bommen op Kirkoek ...
Dat alles maakt het makkelijk voor iemand als Blair om te beweren dat alles goed gaat, alhoewel de oorlog nog dagen kan duren.
Aan de Belgische kolonel Roland Reynders vroeg Stef Wouters "gaat het wel zo goed ?" Waarop die alleen kon antwoorden dat we niets te zien krijgen van de gevechten. Er zou een tankslag bezig zijn in de buurt van Nasiriya maar meer weten we daar niet van. In Umm Qasr werd alvast langer gevochten dan verwacht. De Iraakse troepen werden nu niet zoals in 1991 eerst murw gebombardeerd en geven zich niet zomaar over. Het wordt uitkijken hoe de bevolking in Basra, een stad van 1,5 miljoen inwoners, zal reageren.
Dan had het VRT-journaal het over de slachtoffers die aan Brits-Amerikaanse kant vielen: 2 Amerikanen die in een gevecht gedood werden en 12 Britten/Amerikanen die omkwamen bij een helicoptercrash. Blair mocht deze 'brave man' betreuren. Hij bid voor hen.
Vervolgens werd ingegaan op de Amerikaanse speculaties over het lot van Saddam en hoorden we de Iraakse minister van Informatie de Westerse berichtgeving als leugens omschrijven.
* Wereldwijd protest
Ongeveer een half uur ver waren we daarmee in het journaal. Op dat moment was het bombardement op Bagdad voorbij en kon het journaal overschakelen naar de betogingen wereldwijd. In een inleiding ging het over 2 doden bij een betoging in Jemen en over betogingen in Griekenland en de V.S. In het beeldverslag bleek dat er in Jemen 1 dode viel en kregen we opnamen van betogende Hamas-aanhangers, van betogingen ook in Bahrein, Griekenland en San Francisco waar de politie hard op trad.
Vervolgens bracht Stefan Blommaert een verslag uit Tel Aviv (Israël) waar de schrik voor Scud-raketten er bij velen diep in zit.
Daarna meldde het journaal dat vele mensen in de Arabische wereld en allochtonen in ons land de omroep Al Jazeera volgen. Journaliste Samira Bendadi mocht zoals in het middagjournaal daar even toelichting bij geven.
In de Belgische moskeeën wordt ondertussen gebeden voor de vrede en een imam mocht dat voor de camera bevestigen waarna een paar straatinterviews met moslims volgden.
We kregen een actie van scholieren in Hoogstraten te zien, waarna de Europese Top aan bod kwam waar president Chirac zich verzette tegen een VN -resolutie die Irak zou laten besturen door de VS en het VK. Premier Verhofstadt kwam pleiten voor een Europees wapenagentschap. En we vernamen dat België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg gaan vergaderen over de Europese defensie.
Daarna kregen we het verslag uit het middag-journaal nog eens over de betoging van 20.000 mensen in Brussel: vakbondsmensen en jongeren die voor werk en vrede opkwamen. "Alles verliep vrij rustig."
* "Waarom het protest ook deze keer niets zal uithalen"
Na een item over sociale onrust in de tekstielsector ging het terug over Irak. Greet Dekeyser meldde dat het Pentagon bevestigde dat het om het begin van zware luchtbombardementen ging. Peter Verlinden kwam in de studio de berichtgeving aanvullen met enkele nieuwe elementen.
Tot slot volgde de aankondiging van de Irak-bijdragen in Terzake (Canvas): het zou gaan over de zoektocht naar massavernietigingswapens, "het wereldwijd protest en waarom het ook deze keer niets zal uithalen" (van een ongenuanceerd negatieve, defaitistische opmerking gesproken) en over het zoeken naar de echte Saddam.
Totale duurtijd van het TV1-journaal: zo'n 53 minuten.
2) RTBF: nog minder nieuws over de Iraakse gewonden (en doden) dan op VRT
Het RTBF-journaal dat we op La 2 geserveerd kregen duurde ongeveer 30 minuten, waarna de RTBF verder ging met zijn wekelijkse reportage 'L'Hebdo', dit keer over Koerdistan, gevolgd door een debat en een speciale nieuwsuitzending.
Ook bij de RTBF kwamen de bombardementen op Bagdad ruim aan bod. Het journaal begon met de snelle opmars van de Brits-Amerikaanse troepen tot aan Nasiriya, waar het Iraaks leger stand houdt. We kregen een verslag van de snelle rit door de woestijn van een Amerikaans legerkorps dat er zich geconfronteerd zag met een onverwachte verschijning: nomaden.
In Qum Assr zagen we Amerikanen hun vlag planten. Veel Irakese soldaten bleken er zich te hebben overgegeven, maar anderzijds was er ook hevige weerstand. En Saddams elitetroepen zullen niet zo snel inpakken, meldde de commentaar.
Daarop volgde een speech van Donald Rumsfeld die zijn gebruikelijke woordenschat hanteerde: "terroristen", "massavernietigingswapens" ...
In de RTBF-studio werd vervolgens een weinig geïnspireerd gesprek gevoerd met generaal- majoor Michel Audrit: over hoe gemakkelijk het gaat, wat er nog te verwachten is bij de strijd om Bagdad ... Veel wijzer werden we er niet van.
Vanuit Koeweit mocht Philippe Lamair melden dat de spanning daar gedaald was maar dat veel buitenlanders wegtrekken. Men verwacht nu in Koeweit vluchtelingen uit Irak maar de regering liet weten "niet klaar te zijn voor hun opvang" ... Lamair becommentarieerde ook een reportage over het leven in Koeweit waar de moskeëen niet aan politiek doen.
Vanuit Turkije berichtte Ariane Bonzon dat de Turken de Ameriken het overvliegen van hun grondgebied verbieden: ze eisen in ruil dat hun troepen kunnen optreden in Noord-Irak. Bonzon had het over het risico van "une guerre dans la guerre".
* "We zijn een bevrijdingsleger, geen bezettingsleger" ...
Na nog een studiobabbel met Michel Audrit kwam de betoging met 30.000 manifestanten vrijdagochtend in Brussel aan bod. De RTBF liet anders van VRT ook zien dat er aan de Ambassade van de V.S. betoogd werd waarop de politie met het waterkanon in actie kwam.
Daarna volgde de Euro-Top waar Verhofstadt opriep tot een Europese defensiepoot. Chirac aanvaarde een Belgisch voorstel voor een vergadering daarover.
Terug naar Washington, naar Rumsfeld en naar de melding dat de Amerikaanse vlag in Umm Qasr weer door de Iraakse was vervangen want ... "We zijn een bevrijdingsleger, geen bezettingsleger" ...
De Amerikaanse verliezen van vrijdag (de helicopter en zijn bemanning, één soldaat sneuvelde in een gevecht) kwamen kort aan bod alsook de bewering van Rumsfeld dat Saddam Irak niet meer controleert. Waarna even een studiobabbel met de generaal-majoor volgde én de aankondiging van de 'L'Hebdo'-reportage over Koerdistan plus het debat nadien over de inzet van de oorlog.
Eén opmerking: in heel het journaal van de RTBF werd geen enkele keer ingegaan op de slachtoffers aan Iraakse kant ... De RTBF bracht daarmee nog minder nieuws over de Iraakse gewonden (en doden) dan de VRT vrijdag-avond en -middag, zoals we eerder al opmerkten.
3) Terzake/Canvas: wanneer kritiek op de Belgische media-aanpak ?
Tussen half 9 en 9 uur volgden we Terzake. We kwamen er in op het moment dat Greet Dekeyser het had over de precisiebombardementen. "Over slachtoffers weten we niets" ...
Daarna ging het over CNN dat Bagdad moest verlaten. De zender wordt beschuldigd van eenzijdige berichtgeving. Volgens Dekeyser zou het echter de Irakezen niet goed uitkomen mocht CNN de schade in Bagdad tonen ... Een uitleg die voor betwisting vatbaar is.
Nog volgens Dekeyser zenden de tv-zenders in de VS nu continu uit en is alle reclame uit de uitzendingen gebannen. "Het is een zeer eenzijdige berichtgeving hier". Er worden beelden getoond van hun journalisten die met het leger optrekken maar "van de zwaar gevechten zien we niets".
Daarna volgde een korte reportage van Annelies Beck die Nico Carpentier (VUB) interviewde die voor zijn job kijkt naar Al Jazeerah en CNN. Carpentier wees onder andere op het woordgebruik van sommige Amerikaanse journalisten die het oprukken van de Amerikaanse troepen omschrijven als "een golf van staal rolt over de woestijn" en het oprukken van een "machtige horde tanks" ... Volgens Carpentier zijn de Amerikaanse journalisten veel te sterk "ingebed" in het Amerikaanse leger. Hij bekritiseerde dat je vooral veel tanks ziet rollen en hoofden ziet praten, hoofden van de regering maar niet van vredesmanifestanten.
Mooi zo'n kritiek op de buitenlandse omroepen. De Morgen bracht op 13/3 ook zo'n kritiek waarbij de Amerikaanse mediawatchdog Fair aan bod kwam. Maar wanneer zullen Terzake en andere Belgische media zichzelf aan zo'n kritische kijk blootstellen ?
Tot slot van Terzake kwam Rudi Vranckx nog even aan het woord. Hij stelde dat "we tot 30 km van de grens kunnen gaan en daar stopt het. Onafhankelijke journalisten komen er niet in. Mij lijkt het dat dit de meest gemanipuleerde berichtgeving uit de geschiedenis van de oorlogsverslaggeving moet worden."
4) VTM: interessant 'anders'
* "Operatie 'Vrij Irak'"
VTM besteedde zijn journaal weer geheel (55 minuten lang) aan de Amerikaanse overval op Irak, alhoewel de zender het gebeuren zo wel nooit zal omschrijven. Lees de volgende tekst maar eens van de introductie tot het journaal.
Danny Verstraeten: "Dag 2 van operatie 'Vrij Irak' en we lijken de vorige golfoorlog in versneld tempo te beleven. Witte vlaggen en Iraakse soldaten die zich overgeven, dat kregen we destijds maar na enkele weken te zien. Amerikaanse en Britse troepen zijn al 200 km ver binnengedrongen op Iraakse bodem. Dat er de Irakezen nog flink wat boven het hoofd hangt, bewijst het beeld van de indrukwekkende B52-bommenwerper. Sinds drie kwartier zijn de bombardementen op Bagdad herbegonnen. Over Saddam Hoessein doen de wildste geruchten de ronde. Volgens Amerikaanse bronnen is hij gewond bij bombardementen. Bagdad ontkent dat."
VTM als Amerikaanse propagandazender ? Het had er met zo'n intro veel van weg. Maar gaandeweg werd het interessanter. Een overzicht.
* "Irakezen bieden serieus verzet"
Het eigenlijke journaal opende met de bekende beelden van Abu Dhabi TV: grote rookwolken boven Bagdad. Verstraeten dramatisch: "Bagdad brandt vanavond." Waarna het eerste VTM- nieuwsanker de drie buitenlandse correspondenten van VTM voorstelde die we later nog tegenkomen.
Vervolgens ging ankervrouw Christel Strubbe in op de B52-bommenwerpers (ook "indrukwekkend" genoemd) waarmee nu de grote middelen worden ingezet en die volgens haar "een tapijt van bommen neerleggen". Daar waar we uit de andere journaals al vernomen hadden dat dat niet noodzakelijk zo zal zijn.
Opnieuw volgden beelden van Abu Dhabi TV met daarbij de commentaar dat de "grote aanval" nu wel zou begonnen kunnen zijn.
Op een kaart werden de Brits-Amerikaanse troepenbewegingen aangegeven en hoe zo Bagdad omsingeld wordt. Gesteld werd dat de Irakezen zwaar slag leverden (Umm Qasr, Nasiriya ...) en dat ze zware verliezen zouden hebben geleden. Waarna het voorval met de Amerikaanse vlag in Umm Qasr aan bod kwam en waarom die weer moest neergehaald worden. Maar VTM vermeldde ook dat de Amerikanen alleen de nieuwe haven van Umm Qasr in handen hebben, niet de oude ! Ondertussen is de belegering van de zuidelijke stad Basra begonnen maar "de Irakezen bieden er serieus verzet."
Heel even zagen we beelden uit het noorden waar Irakezen mijnen leggen. Dan ging het weer naar het zuiden waar we zagen hoe Iraakse soldaten en burgers zich overgaven.
Daarop volgde een verslag van Patrick Van Gompel uit Koeweit waarin hij het had over de dreiging, de Koeweiti's die wegvluchten, de gastarbeiders die vertrekken en een bezoek bracht aan de Belgische ambassadeur. Heel de reportage (met veel gedoe met gasmaskers) straalde een opgeklopt sfeertje uit.
* Schade aan gebouwen en ...
Weer volgden beelden van de bombardementen op Bagdad. En dan deze commentaar. "Het is niet duidelijk of er bij de bombardementen die nu bezig zijn, slachtoffers vielen in Bagdad. Volgens het Iraakse persbureau Ina zijn er in Bagdad 37 burgers gewond geraakt door de Amerikaanse bombardementen van de vorige nacht. De Iraakse televisie toonde beelden van de schade aan gebouwen."
Daarna volgde een sfeerbeeld van Bagdad in de ochtend. Waarna Yves Ponnet Iraakse tv- beelden (over schade aan gebouwen) inleidde met de commentaar: "Voor belangrijke beelden moet je de Iraakse televisie opzetten. Die toont de schade die de Amerikaanse operatie 'Vrij Irak' de voorbije nacht aanrichtte. Burgerdoelwiten benadrukken ze op TV. Met 37 burgers die gewond raakten, weet het officiële Iraakse persagentschap. De Iraakse TV zegt niet waar de beelden werden gedraaid."
Even later zagen we beelden van een immam met een geweer in de hand en een mini-betoging pro Saddam. In een straatinterview vraagt een oude Irakees: "Laat ons in vrede leven."
Dan meldt VTM dat er zich in Bagdad een 100-tal buitenlanders bevindt die zich als menselijk schild opstellen rond cruciale gebouwen.
* ... schade aan mensen
Op de 18de minuut van het VTM-journaal volgt dan wat VRT en RTBF ons onthielden vrijdagavond.
VTM-commentaar: "De Iraakse overheid heeft intussen de gewonden laten zien die de voorbije nacht vielen." We zien een huilende vrouw en mannen op bedden in een kliniek.
Commentaar: "Het ware gelaat van de oorlog: ziekenhuisbedden in Irak." De commentaarstem herhaalt het nieuws over de 37 gewonden en stelt dat "er ook bommen zijn gevallen in een woonwijk, zo zegt Irak. Dit is door de Amerikanen nog niet bevestigd." Waarna een kort interview volgt met een jongetje dat gewond werd. Duurtijd van dit stukje over de gewonden: 1 minuut en 10 seconden; meer dan dubbel zo lang als de beelden van het jongetje vrijdagmiddag in het VRT-journaal.
* "Van die dagen dat je blij bent Belg te zijn"
Vervolgens komen de buitenlanders in Bagdad weer aan bod. Na een interview met één van hen gaan we over naar correspondent Luc De Smet in Amman (Jordanië) om van hem nieuws te horen over "de reacties in de moslimlanden." Als vrijdagavond in één buitenlandse tussenkomst het nut van een eigen buitenlandse correspondent bewezen werd, dan zeker in die van De Smet. Hij begon met de betogingen in Egypte, Libanon en Jordanië waar er massaal veel politie op straat is om onrust te voorkomen en waar de ordekrachten op vrijdag een betoging hardhandig uiteenjoegen. "De spanning is te snijden" vertelt De Smet. "Straatrumoer kan het land in chaos storten." De imams schuwen harde uitspraken maar de onvrede is groot en die richt zich op Bush en de Britten. "Het protest in de Arabische wereld neemt toe en Jordanië staat voor moeilijke dagen."
Op zijn eigen 'droge' manier vertelt De Smet vervolgens dat "het van die dagen zijn dat je blij bent Belg te zijn. Als ze weten dat je uit België komt, uit Frankrijk, dan ben je bij de goeien. Ben je iedereens vriend. We breken altijd het ijs door eerst Frans te spreken, wat ze niet begrijpen en dan gaan we over naar het Engels. Dan zijn er geen problemen. De mensen zijn dan ongelooflijk vriendelijk."
* "In het land van de vrijheid is er geen plaats voor kritiek"
Bart Van Doorne houdt voor VTM de pols aan de vinger van de Amerikaanse samenleving niet in Washington met zijn regeringslokaties, maar in New York. Hij wijdde eerst uit over wat hij "de misschien wel zwaarste bombardementen ooit in de wereldgeschiedenis" noemde, over 'smart bombs' en de "moeder van alle bommen". Waarna hij meldde dat de Amerikanen zich een supermacht voelen: ze geven meer geld uit aan wapens dan alle andere landen in de wereld samen. Maar er zijn volgens Van Doorne "gelukkig steeds meer en meer protesten" en Bush is daar niet opgezet mee. Dan volgt een overzicht van dat protest. Het hevigst ging het er aan toe in San Francisco. "De politie heeft bijzonder hard opgetreden" stelt Van Doorne, "want in het land van de vrijheid is er geen plaats voor kritiek". Hij meldt ook dat "één betoger stierf toen hij van de Golden Gate Brug viel" !
* "Er moet veel meer gestreefd worden naar ontwapening dan naar wat anders"
Na het overzicht van de betogingen in de VS gaat het over de Amerikaanse en Britse doden in Irak. Vervolgens geeft Boudewijn Van Spilbeeck voor een grote kaart in de VTM-studio uitleg over de militaire plannen en wapens. Met twee studiogasten wordt er over één en ander gepraat: de Amerikaanse ex-kolonel Bergman en de Belgische ex-miniser Willy Claes. Het gaat over de bombardementen, Saddam en de duur van de oorlog.
Daarna komt de betoging van 20.000 mensen vrijdag in Brussel aan bod met ook speeches van vakbondsleiders. Vervolgens krijgen we kort de acties aan de Amerikaanse ambassade en de inzet van het waterkannon.
Terug in de studio geeft Willy Claes dit intelligente antwoord op de vraag of hij "begrip heeft voor de mensen die op straat komen": "Ik vind het een zeer positief teken. Het toont aan dat de man in de straat beseft dat we met de voortschrijdende technologie een verdelgingspotentieel, een vernietigingspotentieel aan het opbouwen zijn dat wel eens tot gevolg zou kunnen hebben dat heel de planeet er aan gaat. Ik denk dat er een zeer duidelijke boodschap aan de politici gegeven wordt. Er moet veel meer gestreefd worden naar ontwapening dan naar wat anders. Ik denk dat dit een zeer belangrijk punt van de dagorde wordt van het internationaal beraad van de volgende maanden en jaren." Als dit geen terechtwijzing is van de Europese plannen voor de uitbouw van een Europese wapenindustrie ...
* "Wellicht minstens 12 uur vastgehouden"
Na de wijze woorden van Claes gaat VTM over naar het protest op vrijdag in Antwerpen, waar de politie 70 manifestanten oppakte. Onder hen heel wat minderjarigen. "Het betreft een betoging waarvoor opgeroepen was door de PVDA. De vredesactivisten wilden opstappen van het Astridplein naar de Groenplaats. Maar voor de betoging was geen toelating gegeven. De politie greep meteen in. Daarbij braken kleine relletjes uit" aldus Danny Verstraeten.
Dan volgde een beelverslag van Danny Bontinck die de commentaar van Verstraeten herhaalde en toevoegde dat de minderjarigen door hun ouders mogen opgehaald worden. "Alle andere manifestanten worden grondig gecontroleerd en zullen wellicht minstens 12 uur worden vastgehouden."
VTM berichtte vervolgens over de Europese top waar Blair en Chirac lijnrecht tegenover elkaar stonden. VTM bracht ook een fragment van een persconferentie waarop Chirac een grap maakte over het feit dat diegenen die nu aan het vernietigen zijn straks niet komen vertellen wie voor de kosten moet opdraaien.
Na een studiotussenkomst van de door het verdeelde Europa gefrusteerde Willy Claes, werd overgeschakeld naar drie Vlamingen in Bagdad: twee paters en een dokter, Geert Van Moorter van de PVDA-organisatie 'Geneeskunde voor de Derde Wereld." Opnieuw kregen we beelden uit een Iraaks ziekenhuis met daarbij de commentaar van Van Moorter dat er veel slachtoffers zullen vallen in de ziekenhuizen, als men de electriteiteit zou uitschakelen (iets wat n.b. met sommige 'slimme' e-bommen kan).
Eindigen deed VTM met het emotionele relaas van een moeder (die ook naar de studio gehaald werd) wiens zoon in het Amerikaans leger vecht. De laatste beelden waren andermaal Abu Dhabi-tv-opnamen van de bombardementen op Bagdad.
Al met al bracht VTM dus vrijdagavond een journaal dat op heel wat punten interessant anders was dan dat van VRT en RTBF; waarmee de bewering van sommigen nog eens ontkracht wordt dat er maar één manier zou zijn om een tv-journaal te maken.
Getuigenis bombardement woonwijk by P.I. Hublou Saturday March 22, 2003 at 12:26 PM |
nur@pandora.be |
video: AVI at 940.0 kibibytes
Getuigenis (Arabisch) van een Iraaks jongentje in het ziekenhuis nadat het ouderlijke huis door de VS/VK bombardementen vernield was. Het huis zou niet in de nabijheid van een militair-belangrijk object gelegen hebben. M.a.w. er zouden dus "chirurgische" bombardementen geweest zijn op woonwijken. Ondertiteling in het Nederlands.
VTM nieuwsfragment 21/03/2003
940kb goed voor 23" gecomprimeerde video.
Let op voor de beeldcultuur: sommige zaken komen minder of niet aanbod t.g.v. een overdaad aan (eenzijdig) beeldmateriaal.
groups.yahoo.com/group/pin-forum/
Getuigenis vader 1e VS-dode Irak oorlog by P.I. Hublou Saturday March 22, 2003 at 01:57 PM |
nur@pandora.be |
video: AVI at 422.0 kibibytes
Nederlandse TV journaal 21/03/2003
Emotionele getuigenis van de vader van de eerste Amerikaanse soldaat die stierf in Bush's oorlog tegen Irak.
422 kb 17" gecomprimeerde video
groups.yahoo.com/group/pin-forum/
Getuigenis bombardement woonwijk by P.I. Hublou Saturday March 22, 2003 at 02:53 PM |
nur@pandora.be |
video: AVI at 940.0 kibibytes
Getuigenis (Arabisch) van een Iraaks jongentje in het ziekenhuis nadat het ouderlijke huis door de VS/VK bombardementen vernield was. Het huis zou niet in de nabijheid van een militair-belangrijk object gelegen hebben. M.a.w. er zouden dus "chirurgische" bombardementen geweest zijn op woonwijken. Ondertiteling in het Nederlands.
VTM nieuwsfragment 21/03/2003
940kb goed voor 23" gecomprimeerde video.
Let op voor de beeldcultuur: sommige zaken komen minder of niet aanbod t.g.v. een overdaad aan (eenzijdig) beeldmateriaal.