arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dag X in Brugge
by jessie Friday March 21, 2003 at 06:48 PM
jessie@indymedia.org

Ook de Brugse studenten zijn boos op het Bush/Blair-régime. Wij kwamen ook op straat op Dag X...

12u15 We staan met een 15-tal jongeren op het Brugse Zand. Sommigen zijn aan het jongleren, anderen zijn de laatste nieuwtjes omtrent de oorlog aan het uitwisselen en nog een paar zijn aan het studeren voor het examen dat ze in de namiddag hebben. Onze vrienden van de BOB zijn ook aanwezig. 2 van hen komen met Louis van het AOC St-Lodewijks praten. Ze willen weten wat we van plan zijn en ze vrezen dat we de stad gaan intrekken.

12u30 Er komen een paar meisjes van het Technisch Instituut H. Familie (of in de volksmond "de maricolen") toe. Ze vertellen ons dat er een 100-tal van hun medestudenten op komst zijn. Terwijl we op hen wachten zien we 2 agenten op de fiets die jongeren tegenhouden. Een meisje (dat niet eens deelnam aan de actie) vertelt ons dat ze haar naam moest zeggen en dat de agent hem opschreef. Heeft de politie wel het recht om lukraak mensen tegen te houden en hun namen te noteren???
Wanneer de leerlingen van de maricolen aankomen, besluiten we om aan te zetten. Dat ook sommige mensen voor de oorlog zijn, zien we aan het groepje naziskins die met slagen dreigen omdat wij willen betogen. Ze stellen zich aan. Om het allemaal nog belachelijker te maken, brengen ze de hitlergroet en roepen "Sieg Heil". Wat een bende aanstellers!!!

12u45 Na alle hindernissen uit de weg geruimd te hebben, kunnen we eindelijk vertrekken. Het parcours ligt niet vast en hangt af van onze impulsiviteit. Die leidt ons eerst door de drukke winkelstraat (de steenstraat) naar de markt. In het zonnetje zijn studenten daar hun boterhammen aan het opeten. Ze zitten ongeveer met een 50-tal en er zijn er misschien 4 met ons meekomen. Na deze oproep hebben we een sit-in gehouden voor het belfort. Terwijl we op de Brugse kasseien zitten, bespreken we welke scholen we allemaal gaan aandoen om te mobiliseren.
Via de geldmuntstraat (andere drukke winkelstraat) trekken we eerst naar het St. Jozef Instituut (of "de jozefienen"). De paar toeristen aanschouwen aangenaam verrast het engagement van de groep studenten. Met slogans als "Bush, Blair, CIA. How many kids did you kill today?" en "Pas de guerre pour le pétrol" horen ze ons al van ver afkomen.
In de Jozefienen is de middagspeeltijd nog bezig. De persoon die aan de poort staat geeft ons geen toestemming om de speelplaats te betreden. Er mag wel iemand met de megafoon binnen om de betoging van deze avond aan te kondigen. Na de Jozefienen zetten we koers naar de Maricolen. Enkele studenten zien dit niet zitten omdat ze bang zijn om strafstudie te krijgen, but who cares about strafstudie when there's a war in Iraq?? Aangekomen aan de Maricolen bellen we aan aan de poort. Wanneer die open gaat stormt de groep naar binnen. Al scanderend lopen we door de gang. We zijn maar met een 10-tal want nadat wij binnen geraakt zijn, hebben de leerkrachten de poort gesloten. 1 leerkracht komt met ons praten en is bang dat we "ambras" gaan maken. 2 minuten later staan we weer op straat.
Eventjes pauze en bespreking waar we naartoe gaan. Volgende halte : Koninklijk Atheneum Brugge Centrum. Even voel ik me niet op mijn gemak. Nu moet ik mijn eigen school binnen stormen. Maar kom, het is voor het goede doel hé.
Met een 20-tal staan we op de speelplaats. De lessen zijn volop aan de gang. Wanneer de studenten ons horen, gaan ze uit de ramen hangen. Wij zeggen wat onze eisen zijn (opheffing van het embargo tegen irak, stopzetten van transport van militair materieel via België,...) en dat er vanavond een betoging is. We krijgen echter niemand mee. Een paar gasten gaan het gebouw binnen, maar komen snel terug wanneer ze de directrice tegen het lijf lopen die zegt dat ze op verboden terrein zitten.
Eenmaal daar buiten, babbelen we even met de 2 BOBers en de 2 motorflikken die ons op de voet volgen. We mogen zelf witte lintjes aan hun moto's hangen. De stoet marcheert voort naar het VTI (Vrij Technisch Instituut), terwijl we (warempel) "Alle kleuren" van K3 zingen.
We worden allemaal een beetje goed, en het tempo is ietsje trager wanneer we bij het VTI aankomen. Nog altijd even luid scanderend roepen we de leerlingen op om mee te komen met ons. We vragen eens heel lief aan de werkmannen of we binnen mogen, maar die weigeren. Na enig duw- en trekwerk raken we dan toch binnen. Na 5 minuutjes komt 1 van de BOBtjes ons vragen om school weer te verlaten, want de school is niet opgezet met onze aanwezigheid en anders gaat de politie tussenbeide komen.
Met een 40-tal mensen lopen we verder, onder het wakende oog van de politie, naar het VHSI (Vrij Handels- en SportInstituut). In het VHSI zijn ze zo mogelijk nog minder enthousiast dan in de vorige school. Na een stop van 10 minuten zetten we met 5 man meer aan naar het St. Lodewijkscollege. Dit is de enige school in Brugge die een eigen AOC heeft. De meesten breken voor de eerste keer in hun leven een school binnen. Ook op St. Lodewijks is het net speeltijd. Met veel lawaai lopen we over de speelplaats. De leden van het AOC komen ons al tegemoet. Ze konden deze middag niet met ons mee lopen vanwege een examen. De leerkrachten ontvangen ons niet zo vriendelijk. 1 iemand wordt op de grond geduwd en een leerkracht wil klacht tegen ons indienen. Om de mensen van het AOc geen problemen te bezorgen, besluiten we om zo snel mogelijk uit de school te vertrekken.

15u30 We hebben de meeste scholen van Brugge afgelopen. Na St. Lodewijks vraagt de agente die ons begeleidt waar we naartoe willen. Deze keer zijn de rollen omgekeerd. We besluiten om naar 't Zand terug te keren, want een andere groep ging daar om 16u30 staan. Voor we aan 't Zand zijn, komen we nog voorbij het hoofdkwartier van het Vlaams Blok Brugge. Jammer genoeg is er niemand thuis.

's Avonds was er nog een betoging. Zo een dikke 600 mensen kwamen op straat om te betogen tegen deze oorlog.

NEEN AAN DE OORLOG VAN HET KAPITAAL. GEEN OORLOG OM OLIE.

aanvulling
by stan Saturday March 22, 2003 at 10:48 AM

een kleine toevoeging over de betoging 's avonds:
er waren een dikke 600-700 man, de betoging vertrok vanop 't zand, en ging regelrecht de ring op richting station. tijdens het voorbijgaan van de betoging werden overal witte linten uitgedeeld aan de wachtende mensen. de enkele auto's die in de betoging vastzaten reageerden verschillend. er veel goedkeurend getoeterd, maar ook evenveel gevloekt over gemistte treinen, bussen, afspraken enz...
de betoging trok van het station verder de ring op en hield een kleine sit-in, op de brug (niet zo ver van het lappersfort) eens deze sit-in gedaan was, stormde de massa de brug af, en de politie (die nog auto's aan het doorlaten was) werd alweer verrast...
ook daar, op het kruispunt van de ring en de katelijnepoort, werd een kleine sit-in georganiseerd.
daarna vertrok de betoging richting het centrum. er werd handig gespeeld met de kleine steegjes zodat de politie het toch erg moeilijk kreeg om alles 'goed' te laten verlopen.
op de markt heeft de organisatie opgeropen om 1 minuut stilte te houden voor de irakezen die een zeer moeilijke periode tegemoet gaan. daarna liep de betoging naar 't zand, waar deze ontbonden werd en er werd opgeropen om massaal naar de betoging in brussel te gaan