arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zoveelste politieprovocatie in Antwerpen
by Dirk Wouters Friday March 21, 2003 at 06:40 PM

Op dit moment zijn 150 jongeren ingesloten in de Van Wezenbeekstraat nabij het Centraal Station in Antwerpen. De jongeren betoogden tegen de oorlog in Irak op oproep van de vrijdagacties van Stop USA. Bij de politie wilt niemand onderhandelen. De 150 blijven voorlopig ingesloten... Waarom ?

Om 17u had Stop USA Antwerpen opgeroepen voor een betoging tussen Astridplein en Groenplaaats. Mondelinge toelating werd verkregen van de politie. Om 17u20 werd die toelating herroepen: "alleen op het voetpad en alle sjaals uit".
Om 17u30 werd dan toch terug toelating gegeven om te betogen maar dan naar De Concinckplein. Onder luid geroep "Bush, Sharon assasins" en "Bush, Blair terroristes" vertrok de betoging achter het grote spandoek van Stop USA "geen moordboten door België". Op De Concinckplein hield Zohra Othman een korte toespraak en werd afgesloten met één minuut stilte voor de slachtoffers van de oorlog. Toen rond 17u50 een grote groep jongeren langs de Van Wezenbeekstraat terug naar het Astridplein keerde werden ze in de Van Wezenbeekstraat ingesloten door twee cordons politie. Daar staan nu nog meer dan 150 jongeren ingesloten door de politie. Waarom ?
Het is een schande dat het Antwerps politiekorps telkens weer opnieuw provoceert (uitgenomen gisteren). Het korps, zelf betrokken bij de meest grote corruptie en schriftvervalsing sinds de tweede wereldoorlog, zou beter grote kuis in eigen huis houden in plaats van telkens opnieuw jonge betogers op te hitsen en in de val te lokken.

De Legal Teams werden ondertussen verwittigd en zullen de situatie blijven volgen. Stop USA roept in elk geval verder op voor een wekelijkse vrijdagactie telkens om 17u op de Groenplaats

Zohra Othman gearresteerd... terwijl Lamine nog vrij rondloopt
by Dirk Wouters Friday March 21, 2003 at 07:04 PM

zojuist bevestigd:
- alle meerderjarigen zijn gearresteerd: ondermeer Zohra Othman is bij de lijst van 12 gearresteerden. Misdaad ? Betogen tegen de oorlog....
- ook alle minderjarigen zonder identiteitskaart werden gearresteerd. Misdaad ? Niets, ze zijn voor vrede

motivatie politie: geen, niets

het is werkelijk schandalig dat de politie betogers ophitst, insluit, oppakt gewoon omdat ze voor de vrede betogen.
ze zouden beter Luc Lamine gaan zoeken en hem naar de Luchtbal afvoeren

Speldjes lossen racisme op.
by Edith Friday March 21, 2003 at 07:19 PM
edith.legrand@skynet.be

Typisch Antwerps. Zo lost men het racisme op. Aan de ene kant gebruikt het politiekorps van Antwerpen de allochtone jongeren als emotioneel en fysiek boksbal om al hun frustraties op af te reageren en om voor de buitenwereld de schijn op te houden draagt men speldjes.
Het zou voor te lachen zijn als het niet om bij te wenen was.

Stukje uit de Gazet Van Antwerpen 21.03.2003

"Politie zet gelijkheid tussen mensen in de verf", CM

"De internationale dag van de Verenigde Naties tegen discriminatie gaat vandaag ook in Antwerpen niet onopgemerkt voorbij. Met het project 'Een hart voor diversiteit' wil de Antwerpse politie de gelijkheid tussen mensen beklemtonen. Die anti-discriminatieboodschap dragen alle politiemannen vandaag uit via een speldje op hun borstzakje. (...)

De pin - er werden 4.000 exemplaren gemaakt - wordt vandaag gedragen door alle manschappen van de Atnwerpse politie. En al haar partners: Afrikaans platform, (...) Werkgroep Antwerpen Toegankelijk."

Geen 12 gearresteerden maar 80 in de bak
by Dirk Wouters Friday March 21, 2003 at 07:40 PM

80 vredesactivisten zitten momenteel in de gevangenis van de Luchtbal in Antwerpen Noord.
Via GSM is er contact met hen. Commissaris BEVERS gaf toe dat "alles rustig was", dat er "niets speciaal is gebeurd" ! Alleen... de betoging was zogenaamd "illegaal".

De politie die dus toegeeft dat de vredesactivisten rustig en kalm betoogden... heeft toch 8 combi's en een waterkanon laten aanrukken, de betogers gevolgd, daarna ingesloten en tot slot gearresteerd alleen maar omdat de betoging zogenaamd "illegaal" was.

VTM nieuwsframnet 19u 21/03/2003
by P.I. Hublou Friday March 21, 2003 at 08:07 PM
nur@pandora.be

video: AVI at 1.9 mebibytes

VTM nieuwsframnet 19u 21/03/2003
(1,95MB 1'13" gecomprimeerde video)