arch/ive/ief (2000 - 2005)

De eerste bommen vallen en de transporten in de haven van Antwerpen herbeginnen!
by david pestieau Friday March 21, 2003 at 06:00 PM
david.pestieau@solidaire.org

In de nacht van 19 op 20 maart is Amerikaans militair materieel per trein in de Antwerpse haven aangekomen en in het Vrasenedok overgeladen in VS-schepen op weg naar de Golf. Terwijl de eerste bommen vallen op Bagdad – een agressieoorlog in strijd met het Handvest van de VN – onderwerpt paarsblauw zich volledig aan de VS-diktaten. Is België medeplichtig aan de oorlogsmisdaden van de VS?

De liberalen hadden de toon gezet. Verhofstadt had bevestigd dat er dinsdag effectief transporten van VS-troepen konden doorgaan via de haven van Antwerpen: "We gaan dezelfde houding aannemen als onze Franse en Duitse vrienden, dat is zo sinds het begin van deze crisis en ik zal net zoals zij voorstellen dat we onze internationale verplichtingen naleven. Ik denk dat dat ook bewijst dat wij een andere houding aannemen dan de Verenigde Staten, die uit het internationale kader stappen." 1

België zou vervolgd moeten worden wegens medeplichtigheid aan een agressieoorlog

Zo onderwerpt de Belgische regering zich aan de houding van grote landen als Frankrijk en Duitsland, een aanfluiting van het standpunt van een klein moreel bewust België, dat vasthoudt aan zijn principes en zich tegen elke druk verzet. Daarop bevestigt Verhofstadt dat hij zich onderwerpt aan internationale verplichtingen. Maar de VS-transporten op Belgisch grondgebied worden geregeld door een geheim en bilateraal akkoord tussen België en de Verenigde Staten. Louis Michel heeft de woorden van Verhofstadt bevestigd. Voor Professor internationaal recht Corten van de ULB, zou België omwille van zijn houding ervolgd moeten worden wegens medeplichtigheid aan een agressieoorlog.

Democratie made in PS: de bewijzen van leugen en onderkruiperij

De socialisten en de groenen volgen en ontkennen daarbij zonder probleem wat ze nog tijdens het voorbije weekend zelf hebben beweerd. Di Rupo, voorzitter van de PS antwoordde zaterdag 15 maart tijdens de anti-oorlogsbetoging, op de vraag: "Moeten we verder de Amerikaanse troepen doorlaten via de haven van Antwerpen?" "Neen, dit is een uiterst belangrijke kwestie die we aan de regering moeten voorleggen. Wij zitten vandaag in een systeem waarin de Belgen altijd erg loyaal zijn geweest ten opzichte van de Navo en binnen de Navo." 2

Minister van Landsverdediging André Flahaut (P.S.), verklaarde de dag nadien: "Vandaag is er geen transit, ik heb mijn collega [Rumsfeld] verwittigd dat als de vijandelijkheden in Irak worden ingezet buiten het kader van de VN, België onmogelijk de transit nog kan verzekeren. Mijn antwoord is duidelijk. Als de VS een oorlog ontketenen en daarbij de internationale regels overtreden, zal er ook geen transit meer zijn. En ook geen sprake meer van het gebruik van het Belgische luchtruim." 3 Louis Michel heeft dit standpunt prompt overgenomen en ondersteund.

VS-bommen per ongeluk in Limburg losgelaten

Vandaag hervatten de transporten van VS-materiaal in de haven van Antwerpen. Dinsdag al moest Flahaut toegeven dat hij zich achter het Franse en Duitse standpunt zou scharen: geen woordenoorlog maar toelating voor VS-vliegtuigen om door het Belgische luchtruim te vliegen. En ook toelating voor de troepentransporten via de haven van Antwerpen. De PS betoogde zaterdag achter het spandoek « oorlog neen, democratie ja." Vandaag bewijst deze partij wat zij onder democratie verstaat: het land onderwerpen aan de diktaten van de Amerikaanse agressor.

Deze woensdag heeft een militair vliegtuig van de VS van de basis van Kleine-Brogel tijdens een oefening in Limburg trouwens "per ongeluk" vier bommen laten vallen: één raakte een bedrijf, een andere een fietspad. 4 Waarbij eens te meer bewezen is dat de aanwezigheid van VS-troepen in België voor permanent gevaar zorgt.

De groenen laten de Irakezen vallen op het ogenblik dat de eerste VS-bommen Bagdad treffen

De groenen van Agalev zullen ook geen breekpunt maken van deze duidelijke medeplichtigheid aan de barbaarse VS-oorlog. Net zoals bij de wapenleveringen aan Nepal.

Zaterdag zei Jos Geysels nog: "Voor Agalev is het duidelijk dat in geval van conflict de militaire transporten over Belgisch grondgebied dienen stopgezet te worden. In geval van oorlog kunnen geldende verdragen over zo'n transporten niet ingeroepen worden." 5
Vier dagen later, op het ogenblik dat de eerste bommen Bagdad treffen, verklaart Agalev: "Uit de regering stappen is op dit moment weinig zinvol. De transporten zouden dan zeker doorgaan en door uit de regering te stappen zouden we onszelf veroordelen tot de marge van het debat." 6

Zo bewijst Agalev wat « een andere politiek », groene versie, betekent: ten alle prijze in de regering blijven, zelfs als die zich medeplichtig maakt aan oorlogsmisdaden. Om in het "debat" te blijven. In ieder geval het maakt geen enkel verschil of we erin blijven of eruit stappen, dat zeggen de Groenen zelf. Het beste bewijs hoe volstrekt nutteloos het is ze te steunen en voor hen te stemmen.

De oorlog zo moeilijk mogelijk maken voor de Amerikanen: de VS-militairen nu uit België verwijderen

Dit alles bewijst hoe diep de crisis van het systeem zit, in de wereld en meer speciaal in België. De imperialistische oorlog leidt tot de ontkenning zelf van de binnenlandse democratie: Michel, Flahaut en Geysels hebben zich als schoolkinderen tot de orde laten roepen onder druk van de grote imperialistische multinationals.

Al wie zich vandaag inzet tegen de oorlog, zal in de PVDA de enige partij vinden wiens programma en optreden vandaag volledig overeenstemmen. Terwijl één van onze dokters voor het volk, Colette Moulaert, in Bagdad de Iraakse bevolking bijstaat, zet de hele partij zich vandaag in in de scholieren- en arbeidersbetogingen. Want alleen de werkers en de jongeren van de wereld zullen deze oorlog kunnen stoppen en ervoor zorgen dat de VS-troepen het onderspit delven.

Tegenover de laffe en medeplichtige houding van de Belgische regering, is dit wat de Partij van de Arbeid doet:

Alle krachten inzetten om de komende maanden en jaren het Iraakse verzet te steunen. En niet hopen op een snelle Amerikaanse overwinning zoals Verhofstadt.
Van België en de Europese Unie eisen dat ze alle banden met de Verenigde Staten verbreken, deze agressor die oorlogsmisdaden begaat. En niet de Verenigde Staten verder blijven voorstellen als een "partner" zoals Louis Michel.
België moet het voorbeeld geven en dit keer niet in woorden, uit de NAVO stappen en alle Amerikaanse militairen van zijn grondgebied verwijderen (basissen van Chièvres, Kleine Brogel, SHAPE-Mons, NAVO-Brussel, Zutendaal). België moet alle geheime akkoorden publiceren die het met de Verenigde Staten heeft ondertekend. En niet toelaten dat materiaal wordt doorgevoerd via de haven van Antwerpen en de luchthaven van Oostende.
België moet van de VN eisen dat die hun rol als beschermer van aangevallen naties weer opneemt en onmiddellijk de verdediging van het belegerde Irak garanderen. En niet de heropbouw van Irak beginnen voorbereiden, wat neerkomt op een instemming met de Amerikaanse agressie: alle materiële schade aan de Iraakse infrastructuur zal door de Verenigde Staten betaald moeten worden.
Noten

1 JT, RTBf, 18 maart 2003
2 JT, RTBf, 15 maart, http://www.rtbf.be
3 JT, RTBf,16 maart
4 Le Soir, 20 maart 2003
5 http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=2269
6 De Morgen, 20 maart

Kapers op de kust...
by Stan Verastenhove Friday March 21, 2003 at 10:07 PM

De PVDA, zijn dat niet diegenen die op de befaamde Dag X in diverse steden andermans acties probeerden te kapen? Die probeerden betogingen in twee te delen om zo toch maar een gedeelte te kunnen aanvoeren? De zelf uitgeroepen "revolutionaire voorhoede"...

De PVDA dat zijn toch ook diegenen die eigenlijk al heel de tijd verdeeldheid zaaien in de anti-oorlogsbeweging?

Waarom zouden we overwegen om bij zo'n sekte aan te sluiten? Ik had trouwens van PVDA-militanten en sympathisanten gehoord dat de kans bestaat dat jullie gaan splitsen?

die vuile communisten toch weer!!!!
by Tim Treunen Friday March 28, 2003 at 03:38 PM
timo3927hotmail.com

Mijn beste Stan, ik heb geen idee van welke organisatie u bent of wat u gehoord heeft, maar uw commentaar is wel de wereld op zijn kop. Het is de PVDA die de hand reikte aan de LSP, dewelke het nodig vond betogingen vijhonderd meter achter de PVDA te beginnen. Hoe komt het toch dat de werkelijkheid zo verdraaid wordt. Ludo De Brabander had het ook al over de schandalige houding van Abou Jah Jah op de Brusselse betoging van 15 maart. Dat Abou Jah Jah enkel zijn veiligheidsmensen voor zich wou, werd overal verzwegen. Beseft men nog wel dat deze man doodsbedreigingen krijgt. Extreem-links wordt de laatste tijd in één adem met extreem-rechts genoemd, als beide extremistisch zijnden. Dit alles kan vermeden worden via degelijke informering, maar ja, dat neemt wel wat tijd in beslag. En zoals jullie weten, time is money