arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep aan de VRT-televisie-journalisten: toon de Iraakse slachtoffers
by Jan-Pieter Everaerst & Mina Addah Friday March 21, 2003 at 05:11 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Deze oproep werd via e-mail verstuurd op 21/03 naar een honderdtal VRT-journalisten én gepubliceerd op archive.indymedia.be

Geachte VRT-journalisten,

Twee dagen van mediawatching (omroepen en kranten, zie verslagen op http://archive.indymedia.be) hebben ons geleerd dat de Vlaamse openbare omroep grote inspanningen levert om de Amerikaanse overval op Irak zo 'goed' mogelijk te 'coveren. Wij danken u daarvoor.

Maar zoals u weet, alles kan beter. Het opvallendste 'mankement' tot nu toe in de VRT-tv- berichtgeving is dat er nauwelijks beelden getoond werden van de slachtoffers die er nu toch continu vallen in Irak, zowel onder de bevolking in Bagdad én in de steden in het Zuiden waarrond slag geleverd wordt, als bij de vaak zwak bewapende Iraakse soldaten.

Het nieuws dat twaalf Britse en Amerikaanse soldaten omkwamen bij de crash of het neerschieten van een Amerikaanse helicopter, werd op de VRT-televisie uitgebreid in beeld gebracht, maar wat met de doden en gewonden aan de kant van het Iraakse leger ? Wat met de gewonde burgers die vielen zowel bij de bombardementen op Bagdad als bij de gevechten in het Zuiden ?

In het VRT-ochtendjournaal van 21/03 vroeg VRT-nieuwsanker Wim Devilder aan zijn collega Peter Verlinden: "Weten we al iets over het aantal slachtoffers uit onafhankelijke bron ? De Irakezen zeggen dat er 37 burgers vielen, maar dat wordt niet bevestigd."

Verlinden antwoordde: "Dat weten we niet. Die Vlaamse dokters daar hebben ons minder dan een uur geleden gemeld dat er veel gewonden zouden zijn, maar ze zijn zelf nog niet in de ziekenhuizen geraakt. We krijgen geregeld beelden binnen van ziekenhuizen maar dat is heel onduidelijk van wanneer die dateren. Vandaar dat we daar tot nu toe geen gebruik van gemaakt hebben."

Waarop de altijd goed gezinde Wim Devilder afsloot met het aankondigen van een montage (op leuke muziek) van de "sterkste beelden van vanochtend". Cynisch !

Ook in het VRT-middagjournaal van 21/03 - waarin uitgebreid de e-bom en de 'schone oorlog' aan bod kwam - bleef de informatie over slachtoffers beperkt tot een correspondentie met een Nederlandse journalist in Bagdad die meldde dat hij weet had van enkele zwaar gewonden.

Waarom vraagt de VRT-redactie zich niet af wanneer de groene nachtbeelden van de V.S.-troepen gedraaid werden ? Die beelden laat u wel zien. Waarom toont u niet toch al een deel van de beelden van de Iraakse slachtoffers (andere dan dat ene jongetje dat vanmorgen kort in beeld kwam) ? Wil men wachten tot de oorlog voorbij is ?

Is het mogelijk dat het hier gaat om een vorm van zelfcensuur die van hogerhand opgelegd wordt uit vrees voor nog meer protest van de Belgische bevolking die nu al zeer sterk tegen de oorlog is ? U weet - zie het drama in Kosovo - hoe sterk beelden van slachtoffers kunnen werken. Indien de druk om aan zelfcensuur te doen, er is, dan hopen we dat u als journalist het lef hebt om daar tegen in te gaan: om de druk bekend te maken én vooral om wel degelijk Iraakse slachtoffers op het scherm te tonen.

Jan-Pieter Everaerts & Mina Addah

P.S. Dat niet alleen wij ons over het gebrek aan beelden van Iraakse slachtoffers zorgen maken, bleek vanmorgen in het editoriaal in De Morgen. Yves Desmet schreef dat "wat zich de komende uren en dagen op het terrein afspeelt, nog maanden een goed bewaard geheim zal blijven. De gruwel en de lijken zullen pas met grote vertraging ons netvlies bereiken. O ironie: nooit zijn zoveel camera's op de wereldbol actief geweest, nooit hebben zoveel tv-zenders zo drastisch hun programmaschema's omgegooid om uren verslag uit te brengen en nooit zullen we zo weinig geweten hebben van de reële consequenties op het terrein."

Opletten voor propaganda
by JaNuaR Friday March 21, 2003 at 06:00 PM
khanovaere@hotmail.com

Helemaal akkoord met je stelling. Ik zou zelfs iets verder durven gaan en te stellen dat VRT nogal eenzijdig verslag uitbrengt. Uiteraard zijn ze aangewezen op een beperkt aantal bronnen en dat die bronnen vooral Amerikaans en Brits zijn zal niemand verbazen. Verlinden benadrukt dit soms wel eens en dat is goed. Als er één regel is waar de kijker zich moet aan houden tijdens deze oorlog, dan is het wel deze: stel je kritisch op tegenover elke vorm van informatie over de Irak-oorlog ! Zowel de Amerikanen als de Irakezen bepalen momenteel welke beelden de wereld ingaan, pure propaganda die je met een kritisch oog zo kunt doorprikken ! Ik vrees dat de waarheid opnieuw pas maanden, misschien zelfs jaren na de feiten naar boven zal komen.

je kan moeilijk beelden tonen die er niet zijn!
by johan Friday March 21, 2003 at 07:33 PM

Als jij een tapeje hebt, stuur het dan op naar het Journaal. Maar er zijn gewoon niet veel beelden van Iraakse slachtoffers.