arch/ive/ief (2000 - 2005)

RAI : toezichtscommissie ingeroepen tegen eenzijdige berichtgeving
by lize Friday March 21, 2003 at 04:18 PM

De Italiaanse oppositie heeft dringend het 'comité van toezicht op de onafhankelijke en evenwichtige berichtgeving' ingeroepen. De nieuwsdienst van de RAI bracht de laatste dagen immers bijna uitsluitend regeringsgezinde berichtgeving.

Gisteren rond het middaguur konden de Italiaanse tv-kijkers kennis maken met een nieuwe fase in de berichtgeving tijdens het Berlusconi tijdperk. De verslaggeving van de RAI over de reactie van de Italiaanse bevolking op het uitbreken van de oorlog bracht een zeer korte montage van de vredesprotesten en een uitgebreide montage van interviews met 'voorstanders' van de oorlog.

Mannen en vrouwen 'in de straat' werd hun reactie gevraagd op het uitbreken van de oorlog. Het resultaat : een collage van uitspraken die de agressieve aanval van de VS ondersteunen :

"Ik ga akkoord met deze oorlog, want hij is gerechtvaardigd". "Ik ben wat ongerust, maar sta er wel positief tegenover". "Een oorlog is altijd iets lelijks, maar...". "Het werd tijd dat die smeerlap van een Saddam eens krijgt wat hij verdient..". "Ik ben blij dat de oorlog eindelijk is begonnen, laten we hopen dat het niet te lang duurt.." en : "Er is geen redelijk denkend mens die niet wil dat er slechts weinig, heel weinig bombardementen zouden volstaan om die dictator weg te krijgen.."

En dit terwijl overal in Italië, in iedere stad, op scholen en in fabrieken mensen overal spontaan op straat kwamen om te protesteren tegen de oorlog en de beslissing van de regering Berlusconi :

"Pace, pace, la guerra non ci piace" (vrede, oorlog vinden we niet leuk'). "Algemene staking tegen de oorlog". "Rachel, in her name against the war". "Berlusconi, je hebt nog 48 uur om te vertrekken". En : "De enige juiste bommen zijn de deze (tekening met borsten)"