arch/ive/ief (2000 - 2005)

Italiƫ : oppositie verenigd tegen steun Berlusconi aan VS
by lize Friday March 21, 2003 at 02:49 PM

De regering Berlusconi verkreeg woensdag de goedkeuring van het parlement voor logistieke steun aan de VS tijdens de oorlog in Irak. De Italiaanse oppositie reageert verontwaardigd en heeft zich voor de eerste maal verenigd rond een motie van wantrouwen tegen de regering Berlusconi. Ook de president, Massimo D'Alemo reageert : "Dit land is een democratie. De premier vertegenwoordigt de wil van het volk niet meer"

Nu de oorlog is losgebarsten zonder goedkeuring van de VN is de positie 'onder voorbehoud' van de grootste Italiaanse oppositiepartijen (de olijfcoalitie van socialisten en centrum-links) onhoudbaar geworden, waardoor de Italiaanse oppositie nu volledig is verenigd rond het anti-oorlogsstandpunt van de communisten van Rifundazione.

De onhandige reactie van Berlusconi op de massale protestdemonstraties van de afgelopen dagen : "De betogingen zijn alleen maar iets negatiefs". Het antwoord van de protestbeweging (sarcastisch): "Inderdaad, zeer negatief. Een zeer duidelijke nee van de bevolking aan de oorlog en aan het standpunt van de regering. De protesten zijn zeer zeker negatief, vooral voor de politieke toekomst van Berlusconi."

Voor de oppositie is het duidelijk : "in een democratie moet de regering rekening houden met betogingen die het protest van miljoenen mensen laten horen."

Het begin van het einde van de regering Berlusconi ?

Bron : Il Manifesto, 21-3-2003