arch/ive/ief (2000 - 2005)

gewelddadig optreden tegen manifestanten
by Fatiha Friday March 21, 2003 at 02:26 PM
fatiha@swing.be

Gisterenavond werd Arafa Chanfouh met brutaal geweld gearresteerd

Aan de ambassade van de VS werd het gisteren rond 20h15 even hevig. De politie zette de waterkanon in en spoot op de manifestanten. Onder hen bevond zich Arafa Chanfouh die al sinds 16h die dag vreedzaam tegen de oorlog van Bush betoogde.
"Er zat iets in dat water want na het spuiten begonnen verschillende mensen te braken. Ik verloor zelfs even mijn bewijstzijn".
4m verder stonden 2 mannen, een autochtoon en iemand van Afrikaanse origine(later bleken deze agenten in burger te zijn), die Arafa uitdaagden en het braken imiteerden. Hij lag nog steeds op de grond en spuugde in de lucht bij wijze van "geste". Hij heeft uiteraard niemand geraakt. Hierop kwamen ze op hem af: hij werd geduwd en geslagen. Achter Arafa vormde zich een cirkel van een 10tal agenten. Arafa werd dan 100meter verder gevoerd, kreeg slagen in de buik en werd beledigd: vuile Arabier, sale race, p.d., tu ne vaux rien, je hebt hier geen rechten. Een van de agenten had Arafa in een wurggreep. "Ik kon amper ademenen, had nog steeds last van braakneigingen. Ik had echt schrik dat ze me gingen doden". Aan de combi werd Arafa gevraagd waar zijn adres en beroep - Arafa geeft les aan de VUB en woont in Brussel. "Je mag dan wel een intellectueel zijn maar hier ben je niks waard!", kreeg Arafa als antwoord.
Een minderjarige jongen van Arabische origine was ook aangehouden en mee naar het Commissariaat van Brussel-stad gebracht. Hij werd vrijgelaten toen zijn ouders hem kwamen halen. Arafa werd omstreeks 1h30 vrijgelaten.
Vandaag zijn de sporen van de wurggreep, kapotte lip, blauwe plekken en hese stem nog duidelijk waarneembaar. Arafa gaat met behulp van het Legal Team klacht neerleggen. Het is onaanvaardbaar dat manifestanten brutaal en gewelddadig worden aangepakt terwijl ze alleen maar hun grondrechten uitoefenen.
Op het nieuws lieten ze vanochtend de massale protesten zien in Belgiƫ en de VS. In San Francisco, "Land of the Free", werden 1300 manifestanten gearresteerd.
Vooral in oorlogstijd neemt de repressie en de fascisering toe. De Legal Teams proberen op elke actie aanwezig te zijn om de manifestanten te wijzen op hun rechten en ze te beschermen, maar we kunnen niet overal en op elk moment aanwezig zijn. Daarom: Doe zoals Arafa en neem zelf ook contact op als je schendingen van democratisch rechten te melden hebt: 0473.73.12.77, http://www.legalteam.be.

Kots-spul
by Gedegouteerde A727521 Friday March 21, 2003 at 08:33 PM

Mmm, misschien zat er braakspul in het water van het waterkanon. Ze kunnen er ook electriciteit op zetten maar dat valt meer op.