arch/ive/ief (2000 - 2005)

De golf van protest tegen de oorlog
by lize Friday March 21, 2003 at 01:59 PM

De regeringen kunnen zeggen wat ze willen, de gewone mensen willen deze oorlog niet. Scholieren van 15, huisvrouwen, arbeiders en gepensioneerden, miljoenen mensen protesteren deze dagen tegen een oorlog die de wereldorde wil veranderen. Van Australië tot Mexico, van Duitsland tot Zuid-Afrika en van India over Italië naar de VS, overal wordt het protest ver weg gehouden van tv-camera's…

De golf van protest is omvangrijk, wereldwijd maar vooral spontaan. Geen wekenlange mobilisatie, affiches, ingelegde bussen en treinen deze keer. Miljoenen mensen trokken bij het eerste nieuws over een aanval op Irak de straat op omdat ze het nodig vonden, hun werkplaats, hun leslokaal of hun huis te verlaten om op straat hun nee tegen deze oorlog te laten horen.

In Italië alleen al barst het protest overal in alle hevigheid uit. In iedere Italiaanse stad werd gisteren spontaan massaal betoogd. En het is nog maar een begin. De golf van protest groeit zienderogen want de studentenbewegingen, de vakbonden en ook de katholieke kerk sluiten zich massaal aan bij de militanten van de oorlogsbeweging.

Het valt niet te ontkennen dat de anti-oorlogsbeweging deze dagen een positieve energie uitstraalt die een vrede doet losbarsten die de oorlog misschien niet onmiddellijk kan stoppen maar de oorlogsvoerders wel een politieke nederlaag kunnen bezorgen.

Uit : Il Manifesto, 21-3-2003