arch/ive/ief (2000 - 2005)

Manifestanten willen terug richting ambassade, worden tegengehouden
by Mara (via Raf) Friday March 21, 2003 at 01:13 PM

Brusselse jongeren, die zich vanochtend hadden aangesloten aan de grote vakbondsbetoging, zijn nu terug op weg richting ambassade.

Jongeren uit Vorst en Molenbeek, waren na de vakbondsbetoging terug op weg richting ambassade.
De manifestanten zijn niet te spreken over de paternalistische houding van burgemeester Mourreau van Molenbeek. Die had gisteren een brief verspreid onder de bevolking om tot kalmte op te roepen en te waarschuwen voor `burgergeweld`.
De groep is heel militant, er worden slogans geroepen tegen de oorlog, tegen Bush en voor een vrij Palestina.
Onderweg worden de manifestanten toegejuichd door een groep Aziatische toeristen.

Omstreeks 13:30 worden de scholieren aan het Rogierplein uitééngedreven door de politie. De scholieren staan nu opzij van het Sheraton-hotel en overleggen met de politie over het vervolg van de betoging. Het Rogierplein is ondertussen grondig vergrendeld met een indrukwekkend cordon politie-agenten.

De manifestanten, vooral scholieren uit Vorst, beslissing richting Molenbeek te gaan.

kleine correcties
by F. aka SlowMo Friday March 21, 2003 at 03:23 PM

Het protest is spontaan ontstaan en de jongeren gingen de scholen af om meer volk op de been te krijgen. Toen de staart van de vakbondsbetoging voorbij de beurs trok, kwamen de jongeren daar net toe. Na daar korte tijd verzameld te hebben, zijn ze richting Rogier vertrokken.

Op het Rogierplein zijn ze door een indrukwekkende politiemacht tegengehouden (robocops, twee waterkannen en bijzonder veel undercovers). De agenten in burger dreven de groep door middel van selectieve charges, tegen heethoofden en vermoedelijke stenengooiers, terug richting metrostation Yser. De groep was ondertussen serieus uitgedund tot een hondertal jongeren (ik kan wel slecht schatten).

Een oud vrouwtje stond daar naar de politiehelicopter te staren.
"Mooi, he meneer, hoe die zo stil kan blijven hangen!"
"Ja maar da's om de jongeren hier te filmen die tegen de oorlog manifesteren"
"Luister jongen, ik ben negentig jaar, ik ben voor den eerste wereldoorlog geboren. Ik ben ook tegen deze oorlog."
En daarop trok ze haar boodschappenkarretje weer verder.

Bij het verlaten van de betoging is mijn identiteit gecontroleerd door twee agenten in burger. Ze hebben me duidelijk gemaakt dat er een pv opgesteld wordt indien ik foto's publiceer waarop agenten in burger duidelijk herkenbaar zijn. Een vraagje: hoe weet ik wie undercover is en wie een echte burger?

F. aka SlowMo