arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bewonderenswaardige ontwapeningsacties
by (posted by Guido) Friday March 21, 2003 at 10:59 AM

12 maart 2003: Vandaag verklaart Trident Ploughshares- activiste Ulla Roder dat de Tornado jet die ze gisteren heeft beschadigd op de luchtmachtbasis van Leuchars, waarschijnlijk niet meer zal vliegen. Ulla (48), die uit Odense in Denemarken komt, maar nu in Schotland woont, beschreef hoe ze de loods op de luchtmachtbasis van Fife binnenging en het vliegtuig onbewaakt ontdekte.

Bewonderenswaardige ontwapeningsacties

In 1946 zei Rechter Robert Jackson, hoofd van de openbare aanklaging op de processen van Nuremberg, ‘de werkelijke essentie van het charter van Nuremberg is dat individuen internationale plichten hebben die de nationale verplichting van gehoorzaamheid, opgelegd door de staat, overstijgen.' Deze plichten indachtig zijn er overal ter wereld mensen die zich engageren door op een creatieve manier burgerlijke ongehoorzaamheid te tonen om de krijgsheren van de macht en het geld te stoppen. Hier volgen een paar voorbeelden van mensen in Groot-Brittannië die zich vandaag tegen de oorlog verzetten:

Ulla Roder verklaart Tornado jet in Leuchars ‘buitenspel'

12 maart 2003: Vandaag verklaart Trident Ploughshares- activiste Ulla Roder dat de Tornado jet die ze gisteren heeft beschadigd op de luchtmachtbasis van Leuchars, waarschijnlijk niet meer zal vliegen. Ulla (48), die uit Odense in Denemarken komt, maar nu in Schotland woont, beschreef hoe ze de loods op de luchtmachtbasis van Fife binnenging en het vliegtuig onbewaakt ontdekte. Ze vertelt: ‘Ik ging met mijn hamer de neus, de cockpit, de vliegtuigromp, de vleugels, het staartstuk en andere delen van het vliegtuig te lijf die ik op een veilige manier kon beschadigen. Naar mijn idee zal het niet meer kunnen vliegen. Ik ben gaan zitten en heb gewacht tot de veiligheidsmensen arriveerden. Toen de politie kwam, was alles kalm en rustig.' Ze is in een goede bui en blij dat dit vliegtuig alvast geen bommen meer zal gooien op onschuldige mensen in Irak.
Deze morgen moest Ulla voorkomen op een gesloten hoorzitting in Cupar Sheriff Court en werd teruggezonden in voorlopige hechtenis tot volgende donderdag, wanneer er opnieuw een hoorzitting zal plaatsvinden. Op dit ogenblik luidt de klacht tegen haar
opzettelijke schade. Tot de onderzoeken zijn afgerond is niet bekend hoeveel de schade bedraagt, maar vermoedelijk is het meer dan een miljoen Britse pond.

Een woordvoerder van Trident Ploughshares zei: ‘de actie van Ulla is een geweldige opsteker voor de anti-oorlogsbeweging en zal inspireren tot andere vreedzame, niet-gewelddadige acties, als stokken in de wielen van Blairs oorlogsmachinerie.'
Ulla is beter bekend als één van de ‘Trident Three' die door het Schotse gerecht werden vrijgesproken nadat ze in mei 1999 de Trident onderzoeksboot hadden beschadigd. Ze heeft verschillende gevangenisstraffen uitgezeten omwille van anti-Trident acties.

30 B52 transportvoertuigen onbruikbaar gemaakt in RAF Fairford

14 maart 2003: Gisterennacht hebben twee Trident Ploughshares-activisten niet minder dan 30 voertuigen onbruikbaar gemaakt die onmisbaar waren voor de ondersteuning van de Amerikaanse B52-bommenwerpers op de luchtmachtbasis van Fairford in Gloucestershire.

Freelance-schrijfster Margaret Jones (53) uit Bristol, en Quaker-activist Paul Milling (58) uit Birmingham hadden zich voorgenomen om de voertuigen waar mee was geknoeid, van labels te voorzien. Ze hadden zakken met suiker bij zich om door de benzine te mengen, een schurend brokkelig mengsel en stroop voor de geoliede delen, spijkers om de banden te doorboren, en koevoeten en hamers om de vortuigen te beschadigen. Ze redeneerden dat de bommen streng bewaakt zouden zijn maar dat de steunvoertuigen, die dienen als bevoorraders, tankstations en bommenladers voor de vliegtuigen, de zwakke plek in het geheel zouden vormen.
De bommenwerpers werden onlangs verplaatst naar de basis in Gloucestershire, en zullen wanneer er oorlog komt dienen voor een bommentapijt op Irak. Gisteravond steeg een groep van de vliegtuigen op voor een oefenvlucht, ze werden bijgetankt in het luchtruim boven Northumberland.
Vroeg vanochtend, tijdens een telefoongesprek vanuit het Stroud politiekantoor zei Margaret Jones: ‘We zijn erin geslaagd om onze geplande actie zeer succesvol uit te voeren. We omzeilden de politiepatrouilles, maakten een gat in de grensschutting, en bereikten de onbewaakte garages. We slaagden erin zo'n dertig voertuigen onbruikbaar te maken.
Nu onze politici buiten de wil van het volk handelen, is het aan de gewone burgers om de oorlogsmachine te stoppen. Ik kan de gedachte niet verdragen aan bommenwerpers die hier opstijgen, de duizenden mijlen naar Irak vliegen, en daar hun dodelijke ballast op gewone mensen droppen. We vonden dat we moesten doen wat in ons bereik lag om hen te stoppen.'
Deze spectaculaire ontwapeningsactie komt net drie dagen nadat Trident Ploughshares-activiste Ulla Roder zware schade toebracht, geraamd op miljoenen Britse ponden, aan een Tornado jet op de luchtmachtbasis van Leuchars in Fife.