arch/ive/ief (2000 - 2005)

2000 Studenten betogen in Oostende!
by eAs Friday March 21, 2003 at 09:59 AM
supahspacefrog@hotmail.com

gisteren morgen betoogden meer dan 2000 studenten en scholieren door gans Oostende. Verscheidene kruispunten werden bezet. 1 persoon dreigde gearresteerd te worden, maar moch weer mee door het alerte optreden van het publiek.

Zoals reeds geruime tijd was opgeroepen op stickers, flyers en affiches, betoogden gisteren de Oostendse studenten en scholieren.

De leerlingen van het KTA Vesaliusinstituut (Blauwe Ruiten) ng om mee te betogen. Zij verzamelden reeds om 8u30 in hun school, alwaar ze kledij, spandoeken edm fabriceerden en waar ze nog wat info over de oorlog verkregen van hun leraars (/leraressen).
Rond 9u20 vertrok men richting stadscentrum. Iedereen was verrast door de (zeker voor oostendse normen) massale aanwezigheid van politie.
Het kruispunt aan het gerechtshof, de mercator en het gemeentehuis werd een tiental minuten bezet. Door de hoofdwinkelstraat van oostende (kapelestraat) kwamen de scholieren aan het afgesproken punt van verzameling: de kiosk op het wapenplein. Het was wel even opkijken toen iedereen merkte dat het markt was!
De ongeveer 400 scholieren sloegen af naar het station, het kruispunt aan de amandine werd een kleine 10 minuten bezet.
Langs de kaai terug richting kruispunt gerechtshof/gemeentehuis/mercator dat wederom bezet werd.

de hogeschool west-vlaanderen had pas laat les en had net die avond ervoor zeer lang bezig geweest met een socio-culturele dag. Hierdoor beseften ze wat later dat het betoging was, maar door snelle contacten met het secundair van het KTA Vesalius (zelfde schoolgebouw) kwamen ze uiteindelijk toch aan. Zelfs enkele van hun proffen deden mee!

Na het vervoegen van deze 2 groepen werd op dat kruispunt onder luid gejuich een amerikaanse vlag verbrand.

De leerlingen van het Koninklijk Atheneum hadden minder geluk: zij kregen geen toestemming om mee te mogen betogen. Dit weerhield hen echter zeker niet, en nadat een 20-tal volharders alle klaslokalen rond waren gegaan stonden ze uiteindelijk met ik schat 350 op straat (uit een relatief klein schooltje!).
Ze wandelden door het parkje naar het wapenplein, maar hadden telefonisch contact met leden van de andere groep waardoor ze na een kleine omzwerving ook aan het kruispunt gerechtshof/mercator/gemeentehuis toekwamen.
Beide groepen onthaalden elkaar uiterst hartelijk en luidruchtig.

Maar ook de leerlingetjes van de leefschool de vlieger (lager en kleuteronderwijs) waren present! Ook zij kwamen toe op het kruispunt (mooi 2aan2) en werden met gigantisch applaus verwelkomd.

Hier werd beslist door de jongeren om Petit Paris te gaan bezetten (redelijk belangrijk kruispuntje in Oostende). De stoet kwam op gang: eerst de kleintjes, daarna de jongeren (grootste groep natuurlijk) en achteraan de paar leraars die meeliepen. O ja, en natuurlijk vooraan een 6-tal flikken op de fiets, een stuk of 2 zwaantjes en 2 flikkenkarren (leuk zicht voor die kleuters...), achterop 3 auto's en een combi. En errond zwerfden nog wat zwaantjes om de banen af te zetten.

De leerlingen van het Ensorinstituut (STIMIO) kwamn eveneens bij de betoging, samen met een afdeling van het ABVV en Vonk, die beiden meenden dat zij de betging hadden georganiseerd. Bullshit natuurlijk want zoals jullie waarschijnlijk wel hebben kunnen lezen op imc.be en imc.wvl heeft die bush_is_a_nazi@hotmail.com dat gedaan en hij is volgens mij van geen enkele orgaisatie lid, gewoon een scholier. Maar ja, politiek he...

Soit, het kruispunt aan Petit Paris werd bezet. Na een kwartiertje ging de groep richting STIMIO om de andere leerlingen uit un klassen te roepen en dan af te zakken richting Kennedyrondpunt (zowat het belangrijkste verkeersknooppunt van oostende).

Aan het STIMIO leek het even mis te zullen gaan. De flikken wilden de groep verhinderen om op te trekken naar het Kennedyrondpunt. Enkelen gingen toch langzaam die richting uit en daar werd 1 iemand er willekeurig uitgehaald door de flikken (hij had een zwarte vlag, misschien dat ze hem daarom kozen?). Hij moest plaatsnemen aan de flikkenkarren en werd daar afgedreigd door de flikken dat hij opgepakt zou worden indien er ook maar 1 persoon naar het Kennedyrondpunt zou afzakken.
De studenten begonnen al zaken te roepen naar de flikken in de tend van 'Gestapo', 'let him go!', 'dit is een politiestaat!', enfin je begrijpt wel...
Er volgen ook enkele eieren in de richting van de flikken.
De jonge riep iedereen op om hem niet te laten straffen voor iedereen.
Enkele studenten onderhandelden met de politie om hem mee te krijgen. Ook kwamen enkelen er vrijwillig bij staan om ook opgepakt te worden.
Na een 5 à 10 minuten sloeg de groep de andere richting in en mocht de jongn weer vrij.
Later vertelde hij me dat ze z'n vlag hadden afgenomen wegens 'gevaarlijk voorwerp'.

De betoging liep langs het VTI om de leerlingen uit de klassen te halen, maar de flikken hadden zich voor de ingang van het schoolgebouw geplaatst. De groepscandeerde luid genoeg opdat alle studenten aan de ramen kwamen kijken. Enkele zeer jonge betogers hadden ondertussen het hekken van hun fietsen ingang beklommen maar vonden al snel een gesloten deurt. De leerlingen van het VTI hebben moedig geprobeerd, maar ze raakten niet bij de anderen. Ze hebben 's namiddags hun eigen betoging georganiseerd.

Uiteindelijk ging de groep verder, weer naar Petit Paris wat 20 muinuten bezet werd. Ook het gerechtshof(edm.)-kruispunt werd nog eenmaal bezet.

Van hieruit ging de groep langs de kaai naar het Stationsplein. Na een paar speeches van Vonk en ABVV (nogmaals DIT WAS NIET JULLIE ORGANISATIE! dit heeft een persoon veel tijd en moeite gekost en het is gewoon niet fair dat jullie dan met de pluimen widen gaan lopen) hielden de studenten nog een minuut stilte voor de (al dan niet toekomstige) slachtoffers van Irak.

De betoging werd ontbonden rond 12u20

Iedereen bedankt voor de MASSALE opkomst (zeker voor oostende: de vorige betogingen tegen de blokijeenkomt bv. brachten amper 50 man op de been).


In de namiddag hielden de leerlingen van het VTI en betoging tegen de oorlog. Ook zij bezetten enkele kruispunten.


's avonds (7u00) was er de betoging van de Vonk. Opmerkelijk was het zeer grote aantal jongeren die 's morgens ook al te been was. Ik schat dat er zo'n 300 personen waren. De betoging wandelde naar Petit Paris, wat eveneens kortstondig bezet werd. Aan het Wapenplein werd ze ongeveer een urenhalf later ontbonden...