arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brussel / Anti-Bush-betogers koelen woede aan Amerikaanse ambassade
by raf Thursday March 20, 2003 at 10:26 PM
raf.custers@euronet.be

Op de eerste dag van de oorlog tegen Irak zijn duizenden betogers samengekomen voor de Amerikaanse ambassade in Brussel. Daartoe was sinds weken opgeroepen. De manifestanten gaven met slogans duidelijk te kennen dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten in Irak niets te zoeken hebben. De Belgische staat lieten ze voorlopig ongemoeid. Vraag is: hoe lang nog? Want de staat joeg de grote politiemiddelen op de manifestanten af.

De vredesmanifestanten kwamen vanaf 15u samen op de Regentlaan aan de Amerikaanse ambassade. Na een tijd namen ze spontaan de vier baanvakken van de Kleine Ring in. De groep van manifestanten groeide snel aan tot, naar schatting, 3000 à 4000 mensen. Op de duur drongen ze tot tegen de prikkelversperring en stonden ze oog in oog met de oproerpolitie.

Iedereen is voor vrede. "Bush: we don't want your f**king war!" Dat is duidelijk. De oorlogsbudgetten moeten omgesmeed: "Pas d'argent pour la guerre, mais pour combattre la misère".
Niemand - van de betogers die zich actief manifesteerden – gelooft nog in de fabel dat Bush-Blair-Aznar&Co in Irak vernietigings gaan zoeken en daarna "democratie" willen stichten. Met pankartes en slogans geven ze aan dat de oorlog draait om olie, en om de Amerikaanse lust naar macht in het Midden-Oosten. "Bush casse-toi, l'Irak n'est pas à toi", dat spreekt boekdelen.

Voor de grote, en andermaal erg overtuigende, groep van "allochtone" betogers staat de solidariteit met Palestina voorop. Irak en Palestina voeren dezelfde verzetsoorlog tegen de Amerikaans-Israëlische onderdrukking, en ook in België zijn er hele gemeenschappen die zich daar actief tegen uitspreken.

Het is te verwachten dat ook regeringsvertegenwoordigers zich onder de manifestanten zouden mengen. De aanwezigheid van lui zoals minister Mieke Vogels (Agalev) of Pierre Galand (kandidaat op de senaatslijst van de PS) brengt nog altijd mensen in verwarring. De hele regeringstop zegt al maanden dat het Westen in Irak moet ingrijpen. De meest hypocriete regeringspartijen hebben de ‘guts' om dat standpunt op de vredesbetogingen te propageren. Maar de transporten via Antwerpen gaan voort, en de repressie tegen vredesmanifestanten evenzeer.

En op de eerste dag van de oorlog tegen Irak heeft de Belgische staat onmiddellijk zijn gezicht laten zien. Hij liet rond de Amerikaanse ambassade in Brussel een "perimeter" afgrendelen, verdedigd door Brusselse politie en de rijkswacht. En die deed alles om de Amerikaanse ambassade te beschermen. Ook al lopen de economische belangen in het Midden-Oosten overeen, de VS blijven een bevriende natie.

Politie ?
by Steven Friday March 21, 2003 at 01:02 PM
d.coy@pandora

Ik heb gisteren een volle lading peperspray in mijn gezicht gekregen,ik vond dat ik geen enkele bedreiging vormde en er geen enkele reden was om dit te doen , ook begon de rijkswacht plots iedereen nat te spuiten , waarom weet ik niet , er is niemand over de hekken gegaan ,
Ik vond het optreden van de politie belachelijk hoewel ik al erger heb meegemaakt .........

de ambassade buite?
by Dikke Peter Friday March 21, 2003 at 03:00 PM

Beetje dom om de ambassadeurs buite te wille kegele...
het is die hun fout toch nie da mr.bush de meest idiote wereld leider is.
Ik ben blank; het blanke ras is een destructief varken, BEN IK DAAROM EEN DESTRCUTIEF VARKEN?????

weg met dictators
by Erik Friday March 21, 2003 at 03:25 PM
erik@anarchy.be

"Voor de grote, en andermaal erg overtuigende, groep van "allochtone" betogers staat de solidariteit met Palestina voorop. Irak en Palestina voeren dezelfde verzetsoorlog tegen de Amerikaans-Israëlische onderdrukking, en ook in België zijn er hele gemeenschappen die zich daar actief tegen uitspreken."

Ik vrees dat door zo een standpunt in te nemen men eigenlijk akkoord gaat dictators als Saddam en Arafat hun gang te laten gaan. En dus wordt er dezelfde logica toegepast als de U$A gebruikt: selectieve verontwaardiging. Het is misschien goed nog eens het rapport te gaan lezen van Amnesty International over Irak.

Ik dacht dat het juist de bedoeling was het Iraakse, Palestijnse, Israelische, Amerikaanse volk en alle andere volkeren in deze wereld te bevrijden van hun dictators.

En ik kan mijn roots niet verbergen: dus weg met staten, georganiseerde religie en kapitalisme.