arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ganse dag anti-oorlogsacties in Antwerpen
by Renate D'hoker Thursday March 20, 2003 at 09:28 PM
dokuspokus@hotmail.com

Op dit moment (20 maart, 18u) trekt de derde anti-oorlogsbetoging van de dag door Antwerpen. Een 600tal jongeren, onder hen veel jongeren van Marokkaanse origine, beantwoordden de oproep van STOPUSA. Dyab Abou JahJah en Zohra Othman van STOPUSA zijn aanwezig en spreken de betogers toe.

Zij trekken nu op richting haven om er hun woede te uiten over de wapentransporten via de haven van Antwerpen, en de medeplichtigheid van onze regering aan de oorlog.
De anti-oorlogsprotesten begonnen reeds vroeg in Antwerpen. Vanaf 7u30 hielden jongeren van de Jongerenbeweging van de PVDA overtuigingspiketten aan een vijftal scholen en deelden flyers op de Rooseveltplaats. Ze riepen op om te staken en te betogen om 9U, 12u30 en 17u.

Een geschreven toestemming overhandigd aan de leerlingen om te staken

Meer dan 1000 jongeren beantwoordden reeds om 9u deze stakingsoproep. Onder hen grote delegaties uit het Pius X, SITO 5 en de handelsschool uit de Eikenstraat. In deze laatste school had de directeur maandag een geschreven toestemming overhandigd aan de leerlingen om te staken. Uit de brief van de directie : « Wij betreuren dat de oorlog eraan komt en voelen ons machteloos omdat we hem niet hebben kunnen tegenhouden. Jongeren hebben recht op actie. We verwachten hen de dag na het uitbreken van de oorlog terug op school ». Zo kan het dus ook.

« Nu zie je wie de echte crimineel is : niet Dyab, zoals Lamine beweerde, maar hijzelf ! »

Om 10uur vertrok dan de eerste betoging langs de andere scholen en hogescholen om deze te overtuigen om mee te doen. De betoging was uiterst strijdbaar maar waardig en gedisciplineerd. Er werd spontaan een ordedienst georganiseerd en er gebeurde geen enkel, maar dan ook geen enkel incident. Veel hilariteit wel onder de betogers over het feit dat Luk Lamine, hoofd van de Antwerpse politie ontslag had moeten nemen omwille van een fraude schandaal. « Nu zie je wie de echte crimineel is : niet Dyab, zoals Lamine beweerde, maar hijzelf ! » riepen de betogers tegen de politie.

De meest populaire slogans :
« Bush Sharon, moordenaars ! »
« Een proces, voor George Bush ! »
« Ontwapen, ontwapen, Amerika ! »
« Geen kogel, geen tank, door ons land ! »
« Bush, Blair, USA, how many kids did you kill today ? »
« Birrouh Biddam, Nifdik ya Iraq »
« Geen oorlog om olie, troepen uit de golf »

« Geen euro voor fraude, geen euro voor oorlog !»

Bij terugkomst van de betoging op de grote markt rond 12u stond daar een delegatie van een 600 stadsambtenaren op de scholieren te wachten. Zij protesteerden tegen het gesjoemel met stadgelden. Een delegee van het ACOD sprak de anti-oorlogsactivisten toe : « wij zijn tegen de fraude, maar ook tegen de oorlog ». Waarop de scholieren riepen : « geen euro voor fraude, geen euro voor oorlog !» en « arbeiders scholieren één strijd ! ». De brandweermannen begonnen daarop het stadhuis te bespuiten met hun waterkanonnen ('t is eens wat anders) onder groot enthousiasme van de scholieren.

Terwijl zij zich klaarmaakten voor een tweede betoging verzamelden zich op de Groenplaats een 1000 tal andere jongeren olv het anti-oorlogscomité.

Om 13u voegde de twee groepen zich bij elkaar in een nieuwe mars langs de scholen die aangroeide tot een betoging van 4000 scholieren en studenten.

Een uiterst strijdbare betoging met vertegenwoordigers van de Jongerenbeweging van de PVDA, AEL, Pax Christi, STOPUSA, Internationaal Verzet en vooral veel autonome scholieren en ook enkele leerkrachten die op de stakingsoproep van de Jongerenbeweging van de PVDA en het anti-oorlogscomité waren afgekomen.

« Wij zullen deze oorlog winnen ! Wie is de sterkste Bush of wij ?"

Op het einde van de betoging ter hoogte van de Groenplaats riep STOPUSA op om de acties verder te zetten. De oproep werd gelanceerd om elke vrijdag zolang de oorlog duurt om 17u te verzamelen aan het Astrid Plaza hotel voor het centraal station. « Wij zullen deze oorlog winnen ! Wie is de sterkste Bush of wij ? Waarop uit duizenden kelen klonk : WIJ ! ! »

De actiebereidheid was groot : « niet elke week, maar elke dag betogen ! » riepen groepen jongeren. « Niet alleen betogen maar mee gaan vechten in Irak ! » riepen anderen.

Toen de scholieren rond vier uur in groepen naar huis trokken, was er een provocatie van de politie ter hoogte van de Meir. De betogers die langs daar moesten om richting Borgerhout en Deurne te gaan, werden omsingeld door de politie. Uiteindelijk bleken ze te sterk voor het politiekordon dat opzij ging en de jongeren doorliet. Ter hoogte van het station stonden tankwagens en overvalwagens opgesteld die de jongeren de doorgang naar hun wijk verhinderden. De BOB nam camera's en filmrolletjes af van studenten van de kunstacademie, die prompt klacht indienden bij de Legal teams. Er werden een tiental jongeren gearresteerd.

Er zit kans in dat de stakingen morgen nog doorgaan.

Er wordt alleszins veel volk verwacht op de afspraak van STOPUSA morgen om 17u aan het Centraal Station. Wordt, ongetwijfeld, vervolgd.

provocatie
by JO Thursday March 20, 2003 at 10:25 PM
jovandevelde@hotmail.com

De politie heeft niet echt geprovoceerd, ze waren veeleer verrast door de enorme toevloed van volk op de Meir. Verschillende winkeliers sloten daarom ook onmiddelijk hun deuren. Ik zat zelf foto's te trekken aan de Boerentoren toen de eerste groep jongeren besloot om in het wilde weg de Meir op te stormen, wat tot een aantal valpartijen en veel verkeershinder leidde. Ik zag ook hoe een fotograaf bedreigd werd toen hij foto's van die eerste charges maakte, alvorens de politie arriveerde.

Ik kan niet zeggen dat ik veel sympathie wegdraag voor de politie, maar het moet gezegd worden dat ze vandaag redelijk correct en verdekt opgesteld zijn gebleven. Als slot vraag ik mij persoonlijk af waarom anti-oorlogsbetogingen, vredes-betogingen, steevast voor een fractie van de betogers moet eindigen in dat belachelijke kat-en-muis-spelletje met de politie.