arch/ive/ief (2000 - 2005)

Westerse (& Belgische) media weg uit Irak, RTBF blijft sterk aanwezig in regio
by jpe Thursday March 20, 2003 at 12:30 AM

De journaals meldden vanavond (19/03) dat de journalisten van VRT (Rudi Vranckx), VTM (Luc Desmet) en RTBF (Pascale Bourgaux) allen Bagdad verlaten hebben. Eerder werd al gemeld dat ook RTL/TVI geen ploeg in Bagdad zou houden. Dat betekent dat geen van de Belgische omroepen nu nog journalisten ter plekke heeft.

Van de buitenlandse omroepen blijven er ook niet veel over (BBC, CNN ...) en zelfs grote Amerikaanse omroepen (CBS bv.) trokken hun ploegen terug.

In zo'n omstandigheden zal Internet weer moeten helpen zorgen dat we ook aan niet- Amerikaans/Britse berichtgeving over de Amerikaanse overval raken.

Wat vanavond in de hoofdjournaals van de Belgische omroepen ook nog opviel was hoe de RTBF de andere omroepen overvleugelt inzake aanwezigheid in de regio. Terwijl VTM en VRT slechts één correspondent vanuit de regio (vanuit Jordanië) in beeld brachten, had de RTBF behalve de naar Jordanië gevluchte Pascale Bourgaux, ook nog correspondenten in Israël, Koeweit, Doha (Qatar, Amerikaans commandocentrum) én Koerdistan.

Kijken dus naar de RTBF ! Maar ook bij de Franstalige openbare omroep krijg je (vandaag toch) de rechtse sabelslijper Luc Devos als militaire deskundige opgediend. Morgen mag ie zeker aan de slag in een grote zandbak.

Overigens ontvlucht de Iraakse bevolking de hoofdstad Bagdad massaal, zo zagen we in de journaals. Waarmee de Amerikaanse 'voorspelling' tegengesproken wordt dat de Saddam-strijdkrachten de bevolking van de hoofdstad zouden gebruiken als menselijk schild tegen de Amerikanen.

De RTBF toonde ook hoe de Amerikaanse psychologische oorlogsvoering tegen Irak (pamfletten, radio- en tv-boodschappen) volop aan de gang is.

wel info vanuit Bagdad via www.g3w.be
by peter Thursday March 20, 2003 at 10:42 AM

Geert Van Moorter en Colette Moulaert, op missie voor Geneeskunde voor de Derde Wereld vzw, zijn momenteel in Bagdad en sturen regelmatig berichten door over hoe de gewone Iraki de oorlog beleeft.

Pour nos ami(e)s francophone: http://www.m3m.be: live from Bagdad

Verzekeringscensuur?
by raf Thursday March 20, 2003 at 10:46 PM
raf.custers@euronet.be

Op de VRT-radio zou een journalist (was het Dirk Draulans van Knack?) vanochtend woedend zijn uitgevallen tegen de verzekeringsmaatschappijen.

Ze zouden de omroepen en de pers verplichten immense premies te betalen voor de verzekering van de reporters in Irak.

VRT en Co zouden die premies niet hebben willen betalen. Dat zou de werkelijke reden zijn voor de terugkeer van hun reporters uit Irak.

Kennelijk wilde Draulans (?) zonder verzekeringspolis vertrekken maar zouden de verzekeraars druk hebben uitgeoefend, zeggende dat "als hem iets overkomt, hij een claim tegen zijn werkgever kan indienen". Waarop die werkgever Draulans (?) verboden zou hebben om te vertrekken.
Te verifiëren informatie.

Indien waar, proberen de verzekeraars niet alleen hopen geld te verdienen aan de verslaggeving in het Midden-Oosten maar verhinderen ze reporters ook hun werk te gaan doen, ongeacht de boodschap die zij van ginds zouden sturen (pro-Westers of niet?). Dat is pas censuur.

Het zou niet verwonderlijk zijn dat voor die verzekeraars dan, gezien hun verstrengeling met de Westerse regerende kaste, behalve economische ook politieke belangen spelen.