arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kranten over vredesbetoging 15/3: De Morgen zet hetze tegen AEL verder
by jpe Thursday March 20, 2003 at 12:25 AM

Beter laat dan nooit; nog even een overzicht van de berichtgeving in vier Belgische 'kwaliteitskranten' van maandag over de vredesbetoging van zaterdag. + Kort over een opmerkelijk kritische bijdrage in Knack.

* Waarom had maar één krant 'de confrontatie' op haar voorpagina ?

Wat opviel in de vier kwaliteitskranten die we voor de DIOGENE(S)-'Belgian Media Watch' dagelijks volgen, was dat De Morgen van maandag 17 maart de grote vredesbetoging van zaterdag 15 maart, geen letter aandacht op zijn voorpagina waard vond. Wel bracht De Morgen op zijn cover een artikel getiteld: "Bush: vandaag moment van de waarheid." De 'progressieve' De Morgen deed het alzo op zijn voorpagina even "goed' als de conservatieve La Libre Belgique. Die bracht op zijn cover een nietszeggende foto van Britse soldaten(benen) met daarboven: "Jour J pour la guerre", maar meldde eveneens niets over de betoging. De Standaard deed het een ietsje pietsje beter. De krant meldde op haar voorpagina: "Bladzijde 2: Vredesbeweging mikt op legertransporten".

Le Soir was de enige krant van onze vier die op het idee kwam een foto van de oorlogsleiders Bush, Blair en Aznar te confronteren met een foto van de anti-oorlogsbetoging in Brussel. Daarnaast had de krant op haar cover ook een éditoriaal van Béatrice Delvaux met de niet mis te verstane titel: "Cette guerre qu'on nous impose."

* Le Soir: "Bruxelles danse contre les loups"

Binnenin besteedde Le Soir een handvol pagina's aan "La crise irakienne". Driekwart van pagina 8 was gewijd aan de betoging van "des centaines de milliers de personnes" in Brussel ("Bruxelles danse contre les loups") en aan de betogingen elders in de wereld (met mooi fotomateriaal dat de andere kranten dus links lieten liggen). In zijn verslag legde Le Soir de nadruk op de aanwezigheid van alle Franstalige partijen op de betoging. Het relletje over de plaats van AEL op kop van de betoging werd door Bénédicte Vaes afgehandeld in één alineaatje. Ze meldde ook dat als de oorlog uitbreekt, er op zaterdag 22/3 opnieuw betoogd wordt, om 14 u aan het Noord Station.

Eén opmerkelijk zinnetje nog, geciteerd in het verslag van Vaes: "A Anvers, les Etats-Unis y sont maîtres. Le port est une colonie américaine."

Op zijn opinie-pagina bracht Le Soir op maandag 17/3 het pleidooi van de Amerikaanse politoloog Robert Kagan die zich zelf een "interventionniste libéral" noemt en die Europa verwijt dat het de Irakezen in de steek laat ...

* De Standaard: geloven in "vredeswil van deze regering"

De Standaard had zoals gezegd één lijntje over voor de vredesbetoging op zijn voorpagina. Op die cover prijkte wel, onder het hoofdartikel "Aftellen naar oorlog begonnen", een grote foto van de mooi glimlachende Blair, Bush en Aznar ...

Op de eerste binnenpagina volgde dan een half blad verslaggeving van de vredesbetoging: "Geen oorlog in mijn naam, zeiden zaterdag tienduizenden in Brussel. Vredesbeweging mikt op legertransporten."

Bij het artikel stond een foto van Dyab Abou Jahjah en medestanders, met in het onderschrift de melding dat "AEL niet de hele kop van de betoging mocht inpalmen".

Het verslag van Filip Verhoest begon overigens met de "rel" over AEL en gaf hierover de visie van Ludo De Brabander (vzw Vrede) die de AEL-betogers sneller naar achtern had willen zien verhuizen. De mening van AEL zelf werd weer niet gevraagd, noch die van mede-organisator Stop USA.

De Standaard meldde dat volgens de organisatoren 50.000 tot 60.000 mensen betoogden; volgens de politie 30.000. Waarna De Brabander mocht wijzen op het unieke feit dat men zo snel na de grote betoging met 70.000 mensen van enkele weken geleden, weer een tweede grote betoging kon organiseren.

De Standaard schonk ook aandacht aan de aanwezige politieke partijen en gaf het laatste woord aan Agalev-minister Jef Tavernier: "Ik twijfel niet aan de oprechtheid van de vredeswil van deze regering."

* La Libre: "la mobilisation reste forte"

La Libre Belgique bracht de betoging onderaan zijn pagina 4. Boven het artikel een foto van twee meisjes met een affiche met daaronder het LLB-fotobijschrift: "La mobilisation populaire reste forte contre la guerre à l'Irak".

In zijn artikel "La rue belge se mobilise encore contre la guerre" schreef O.M. onder ander over de 30.000 tot 60.000 betogers. Hij liet enkele personen van de antiglobalistische beweging aan het woord: Pierre Galand, Denis Lambert en ... Arnaud Ghys die het relletje met AEL mocht uitleggen en waarmee het artikel als volgt afrondde:

(Ghys:) "'Il ne représente qu'une minorité.' De fait. Et la vague belge reste avant tout citoyenne. Avec, au fond, une forte inquiétude."

* De Morgen: "zwakker", "minder volk" ...

In De Morgen haalde de tweede grote vredesbetoging pas de pagina 10. Eerder had de krant het uitgebreid over zaken zoals "Het lentelied" (p. 1), "Homo 'spelen' om een vrouw te versieren" (p. 2), "Obesitasepidemie zwaar onderschat" (p. 7) en "Vrouwen 'flirten' zonder dat ze er erg in hebben" (de halve pagina 8; achterkant 1ste katern).

De voorpagina (p. 9) van de tweede katern met als boventitel "Oorlog Irak", bracht volgende artikels: "Bagdad, stilte voor de slag", "Irak in vieren gesplitst" en "Alleen oorlog kan met Saddam afrekenen / Halabja werd 15 jaar geleden met gifgas bestookt."

Op pagina 10 volgde dan een volle pagina betogingsnieuws met twee grote kleurenfoto's en drie artikels.

Het kortste van de drie ("Wereldwijd protest zwakker dan op 15 februari") bracht een overzichtje van de betogingen wereldwijd.

In het langste van de drie ("In het spoor van de 'eerste keer'-betogers', 'boze mail aan thuisblijvende klasgenoten") peilde Barbara Debusschere naar de motieven van enkele betogers.

Het hoofdartikel bovenaan had andermaal een negatieve titel: "Vredesmanifestatie lokt minder volk dan maand geleden / 'Niet in mijn naam'". Aan het woord kwam weer Ludo De Brabander en ook Els Herten van de organisatie (Voor) 'Moeder Aarde' die oproept tot een boycot van Amerikaanse producten. Het stuk van Johan Corthouts eindigde ook alweer met het "tumult omdat Abou Jahjah en zijn Arabisch-Europese Liga zich aan de kop van de betoging hadden genesteld. De oproep van AEL tot een jihad (heilige oorlog) contrasteerde sterk met een eenvoudig vraagje van één van de deelnemers: 'Waarom breekt wereldvrede I nu niet meteen uit ?'"

Het lijkt bij De Morgen wel een verplicht nummertje te zijn voor iedere journalist om AEL af te kraken. Maar wat De Morgen van maandag (en ook later) niet vermeldde was het nieuws dat La Libre Belgique vorige zaterdag al uitbracht: dat de Belgische Staatsveiligheid in een nieuw rapport geen banden van AEL met fundamentalisten kon aanwijzen. Kan De Morgen dit rapport zomaar verzwijgen ? Is De Morgen een journalistiek project of ... ?

Overigens publiceerde De Morgen op maandag 17 achteraan op zijn Sport-katern ook nog het opiniestuk "Blair verdient steun vanwege zijn moed", geschreven door het Britse hogerhuis-lid Ralf Dahrendorf. Later op de week publiceerde De Morgen (net als De Standaard) de rede waarin de bijna- verkozen-president Bush Irak de oorlog verklaarde.

* Knack: "Het zijn de Amerikanen die ons de stuipen op het lijf jagen"

Wat De Morgen noch De Standaard brachten, was een kritische kijk op hoe we dezer dagen door de media misleid worden. In het weekblad Knack van woendag 19 maart bracht Dirk Draulans wel zo'n bijdrage: "De kluit wordt belazerd." Draulans had het vooral over hoe de Amerikaanse media het gevaar en de militaire slagkracht van Irak enorm aan het opdrijven zijn; net zoals ze dat ten tijde van de eerste golfoorlog al deden.

Draulans besloot: "Het historisch geheugen van mensen is kort. De zwakke Iraakse prestatie in de vorige Golfoorlog is al lang vergeten. Daarom kunnen Amerikaanse politici nu via hun media de mensen weer probleemloos schrik aanjagen en is de modale Amerikaan aan het hamsteren en tape aan het inslaan om zijn ramen af te plakken in anticipatie op terroristische aanvallen. Het is niet Saddam Hoessein die de wereld bang maakt. Het zijn de Amerikanen die Saddam misbruiken om ons de stuipen op het lijf te jagen."

wie is er in zo'n artikels geïnteresseerd?
by johan Thursday March 20, 2003 at 12:04 PM

Mijn vraag is simpel: wie leest de artikels over de betogingen. Iedereen weet dat ze er zijn.
Speciale nieuwe dingen werden er niet gezegd.
Het nieuws is dus eigenlijk niets 'nieuws'. Ik zie dan ook niet in waarom ze persé op voorpagina van de krant moeten.

Wat is belangrijk nieuws?
by Wouter Thursday March 20, 2003 at 01:40 PM

Beste Johan,

U schrijft "iedereen weet dat ze er zijn". Dus volgens u weet iedereen wanneer er een betoging is geweest. En hoe weten die mensen dat dan? Inderdaad doordat ze het op het journaal of in de krant hebben gelezen. Het klopt dat de betogingen niet zowieso op de eerste pagina moeten. Als er belangrijker nieuws is hoort dat nieuws op de voorpagina. Maar wat verstaat u onder belangrijker nieuws? Is wereldwijd protest tegen een mogelijke derde wereldoorlog onbelangrijk? Als uw kleinkinderen ooit lezen wat u juist geschreven hebt zullen zij waarschijnlijk heel bedenkelijk kijken. Later zal voor hun geschiedenisleraar het jaar 2003 tot het jaar van deze oorlog gereduceerd worden, en het protest tegen die oorlog is dan onbelangrijk?
En als er volgens u op de eerste pagina enkel 'nieuws' mag staan in de zin van iets waarvan ik nog niet gehoord heb dan kan ik u een weekblad aanraden waar men nieuws brengt, geen belangrijk nieuws. Dag Allemaal

wie?
by Wouter Thursday March 20, 2003 at 02:19 PM

en uw vraag... wie leest deze artikels. Ten eerste kan u die vraag stellen over elk artikel. Misschien eens een systeem van leescijfers ontwikkelen? Ten tweede denk ik dat al minstens die duizenden aanwezigen gaan lezen wat men over 'hun' betoging schrijft plus diegenen die er niet waren. Iedereen dus?