arch/ive/ief (2000 - 2005)

Spaanse onafhankelijke media maken zich op voor de oorlog
by Tommy De Cock Wednesday March 19, 2003 at 10:19 PM
creativeurge@hotmail.com

Er is reeds heel veel geschreven en gepraat over het belang van Internet en email voor progressieve bewegingen. De nakende oorlog in Irak brengt de actiegroepen nog dichter bij elkaar en andermaal zal de electronische communicatie een sleutelrol spelen voor informatie en mobilisatie. Hierna volgt een overzicht van de Spaanse bewegingen tegen de oorlog en de voorbereidingen van de onafhankelijke media op wat komen zal.


Zoals het de "generatie van Porto Alegre" kenmerkt, uiten de protesten tegen de oorlog, en meerbepaald tegen het lamentabele optreden van premier Aznar, zich op heel verschillende manieren. Eén van die manieren is het inzamelen van handtekeningen. Zo organiseerde het Platform Cultuur tegen de Oorlog (http://www.culturacontralaguerra.org), dat figuren uit de film- en theaterwereld verenigt, een aantal zeer succesvolle handtekeningenacties. Ook vier belangrijke NGOs (Amnesty International, Greenpeace, Intermon Oxfam en Artsen zonder Grenzen) sloegen de handen in mekaar (http://www.antelaguerraactua.org) en hebben op dit moment al zo'n 170.000 handtekeningen bij mekaar gekregen.
Gelijkaardige acties zijn er o.m. van enkele medewerkers van de krant El País (http://www.manueltalens.com/ultima_hora/26porlapaz.htm) en van de e-krant Rebelión (http://www.rebelion.org/protesta.php/).
De massale betogingen van de afgelopen weken werden doorgaans niet geconvoceerd door politieke partijen of vakbonden, maar waren telkens de exponent van allerlei sociale iniciatieven. In Catalonië is er het Platform Aturem la Guerra (http://www.fundacioperlapau.org/iraq) dat in één week tijd meer dan 100 nieuwe organisaties wist te integreren. De werking van het platform, dat precies werd opgericht tijdens de (eerste) Golfoorlog, berust op de principes van participatieve democratie, terwijl politieke partijen slechts een secundaire rol toebedeeld krijgen.
Het engagement van de andersglobalisten ("altermundistas") heeft deze beweging een nieuw elan gegeven en vandaag de dag staat ze bekend als de "historische paraplu van het Catalaanse pacifisme".
Een andere organisatie is Justicia y Paz (http://www.nodo50.org/juspax), voorgezeten door de econoom en professor Arcadi Oliveras. Oliveras, weinig bekend in het buitenland, is de meest gevraagde spreker voor conferenties en debatten in Spanje, en heeft naar het schijnt voor 2003 al zo'n 200 afspraken vastliggen. Hij is tevens erevoorzitter van FETS (http://www.fets.org), een netwerk van 52 Catalaanse NGOs
die formules zoeken voor ethische vormen van bankieren en beleggen. Een andere beweging, RCADE (http://www.rcade.org), ijvert reeds jaren voor het afschaffen van de buitenlandse schuld van derdewereldlanden, en ook ATTAC speelt een actieve rol in de protesten tegen de oorlog (bijvoorbeeld http://www.attacmadrid.org/indicedin/indicedin.php?p=53).
Daarnaast vinden nog een heleboel andere lokale, regionale en nationale initiatieven plaats in Spanje, vaak vanuit verrassende hoek: buurtcomités, immigrantenorganisaties, universiteiten en zelfs de slachtoffers van de ramp met de Prestige laten - op ludieke wijze - hun stem horen: http://burlanegra.vieiros.com).
Intussen bereiden de media zich voor op wat onafwendbaar lijkt. Het merendeel van de onafhankelijke ("alternatieve") media heeft een aparte sectie over de oorlog: zo b.v. de e-krant Rebelión (http://www.rebelion.org/imperio.htm), het internet-knooppunt Nodo50 (http://www.nodo50.org/paremoslaguerra/) en in Latijns-Amerika is het persagentschap Alai de voornaamste referentie: http://www.alainet.org/paz.phtml.
Meer gespecialiseerde info over de Arabische wereld is te vinden op de site van het Comité de Solidaridad con la Causa Árabe (http://www.nodo50.org/csca).
En dan zijn er ook nog de "open publishing" sites: Indymedia heeft knooppunten in Madrid (http://madrid.indymedia.org), Barcelona (http://barcelona.indymedia.org) en Baskenland (http://euskalherria.indymedia.org) en er zijn nog andere sites die op een gelijkaardige wijze functioneren, zoals Sodepaz (http://www.sodepaz.org).
Tenslotte kunnen via het internet ook een aantal geëngageerde radiozenders beluisterd worden, waarvan Radio Vallekas (http://www.nodo50.org/radiovk) misschien wel de meest emblematische is.