arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mechels protest tegen de oorlog
by Kenneth RUMES Wednesday March 19, 2003 at 03:09 PM
kennethrumes@hotmail.com

Vanuit Mechelen bereikte ons dit axieplan. Bovendien kondigen losse groepen leerlingen sit-ins en lesonderbrekingen aan in verschillende scholen. Ook verschijnen er hier steeds meer witte lintjes aan de auto's.

MechelenMobiliseert

Mechelen, 18 maart 2003

persmededeling:

Mechelen mobiliseert tegen de oorlog, tegen de hypocrisie, tegen het eigenbelang, en voor de dialoog en de internationale solidariteit,
geïnspireerd door humane waarden

De menselijke geschiedenis van bloedige oorlogen, opstanden, aanslagen en verzet herhaalt zich. Uit verontwaardiging en geïnspireerd door humane waarden roept MechelenMobiliseert (MeMo) de Maneblusser op hun geweldloos verzet tegen de oorlog in Irak te tonen op activiteiten die donderdag, vrijdag en in het weekend worden georganiseerd.

DONDERDAG
• De acties tegen de oorlog starten de dag dat deze is begonnen, hoogstwaarschijnlijk donderdag. Dan komt Mechelen op straat :
1. 16u30 : Protestactie "Geen oorlog om olie" van Internationaal Verzet station Mechelen.
2. 18u : Opening rouwregister animo-Mechelen aan het stadhuis te Mechelen, indien het stadsbestuur dit nalaat zelf te doen.
3. 19u30 : Waken MeMo aan het monument van de onbekende soldaat op de Wollenmarkt.

• Wij vragen het Mechelse stadsbestuur om in navolging van het rouwregister voor de onschuldige WTC-slachtoffers van terroristische agressors een rouwregister te openen voor alle onschuldige oorlogsslachtoffers van de agressie van de coalitie van de bereidwilligen, die zich volgens de regels van het internationaal recht als agressor opstellen.

• Wij vragen de Mechelse scholen aandacht te besteden aan de oorlog in Irak waar leeftijdsgenoten van de Mechelse scholieren voor de derde maal in 20 jaar de nachtmerrie van oorloggeweld meemaken. Wij vragen de scholen een bezinningsmoment in te bouwen in de lesuren. Wij zijn ervan overtuigd dat de schooldirecties spontaan de verontwaardiging tegen zinloos geweld en onschuldige slachtoffers delen. Vredesopvoeding en de opvoeding van jongeren tot mensen met een maatschappelijk bewustzijn en engagement past in het pedagogisch project van alle netten.
1. Voor de lagere school wensen wij dat een bezinningsmoment te organiseren over oorlog en vrede.
2. Wij vragen de schoolbesturen de 4de, 5de en 6de jaars van de middelbare school te informeren over het georganiseerde protest van donderdagavond van vakbonden, jongerenorganisaties, NGO's en vredesmanifestanten.

VRIJDAG
• Wij vragen de schooldirecties de lessen te schorsen voor de 4,5 en 6de jaars zodat deze scholieren kunnen deelnemen aan de betoging van het Europees Vakverbond te Brussel tegen onrechtvaardigheid in de wereld naar aanleiding van de oorlog in Irak en de Europese Top.
Betogers worden verwacht om 9 uur aan de gebouwen van het ACOD aan het station van Mechelen.

ZATERDAG & ZONDAG
• Wij roepen alle Mechelse sportploegen op om voor het beging van hun sportmanifestatie 1 minuut stilte in acht te nemen en aan te treden met een zwarte band om de arm.

MechelenMobiliseert ondertekent door,
11.11.11., ABVV, Agalev-Mechelen, animo-Mechelen, Internationaal Verzet, Jeugdhuis Rzoezie, N-VA Mechelen, sp.a-Mechelen
• Jonathan Broos, 0475/82.72.74, verantwoordelijke ABVV-jongeren Mechelen/Turnhout
• Glenn Nason, 0496/95.44.35, Politiek Secretaris animo-Mechelen

mechelen in actie
by laura Wednesday March 19, 2003 at 05:43 PM

ik ben een 16-jarige scholiere en zwaar teleurgesteld in mijn school, omwille van het feit dat er in de lessen nog met geen enkel woord is gerept over de nakende oorlog die enorm dichtbij komt. hoewel, er over gepraat hebben we al enkele keren (de laatste dagen vrijwel niet), maar over acties zoals sit-ins, alternatieve lessen etc. is niets gezegd. morgen ga ik met mijn directeur praten en hopelijk zal dat iets uithalen. ik vind het echt goed dat dit artikel over acties in mechelen op deze site te lezen staat en ik hoop dat mijn medescholieren hier ook eens komen kijken en dan ook in actie schieten. ik alvast ga mijn best doen om iets op poten te zetten in school morgen.
NO MORE BUSHIT!!!!!!!

leerlingenprotest tijdens vakantie????
by smalle Jan Monday April 07, 2003 at 12:55 PM

Laura,

Gaan er tijdens de vakantie ook nog veel leerlingen en studenten "spontaan" betogen. Dikke hypocrieten zijn het!