arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oorlogstransporten moeten verboden worden
by vrede vzw Wednesday March 19, 2003 at 12:59 PM
vrede@vrede.be

Vrede vzw vindt het onaanvaardbaar dat het Belgisch grondgebied wordt gebruikt voor de Amerikaanse oorlogsvoorbereiding.

Vrede vzw vindt het onaanvaardbaar dat het Belgisch grondgebied wordt gebruikt voor de Amerikaanse oorlogsvoorbereiding. Op 17 januari 2003 zei premier Verhofstadt in het parlement dat de transporten gebaseerd zijn op de wet van 1962. Hij legde uit dat de aard van de huidige transporten een toestemming van de minister van Defensie vereist. Bovendien zei hij: "…bij grotere transporten moet er een permanente communicatielijn geopend worden tussen het Amerikaanse en het Belgische commando en is de toelating nodig van het ministerie van Landsverdediging of van Buitenlandse Zaken, naargelang de aard van het transport. De basis is dus niet het SOFA-akkoord."

Hieruit kunnen we toch niet anders dan besluiten dat het om een puur politieke beslissing gaat voor actieve steun aan Amerikaanse oorlogshandelingen? Met ander woorden de transporten vallen buiten mogelijke ‘internationale regels', waarover premier Verhofstadt het heeft.

De Belgische regering moet deze transporten onmiddellijk stopzetten. Ze had ze ook nooit mogen toestaan. Het vervoerde materieel is immers bestemd voor een oorlogspolitiek die ingaat tegen de principes van het VN-Handvest. Nu blijkt bovendien dat de VS en zijn bondgenoten zelfs zonder VN-mandaat een aanval zullen uitvoeren op Irak. In die omstandigheden is de uitspraak van premier Verhofstadt dat we ons moeten houden aan ‘internationale verplichtingen' klinkklare onzin. De echte internationale verplichtingen staan ingeschreven in het VN-Handvest en daar moet elke lidstaat zich aan houden. De bepalingen daarin staan boven bilaterale of NAVO-akkoorden.

De Belgische regering zegt voor een politieke oplossing te werken, maar geeft tegelijk ruggesteun aan een partij die een politieke oplossing verhindert en ten strijde wil trekken. Dit tweesporenbeleid is een sterk staaltje van hypocrisie. Wij dringen er ten sterkste op aan dat de regeringspartijen die de tekst van het anti-oorlogsplatform hebben ondertekend zich ook houden aan de eisen ervan. Daarin staat duidelijk: dat België op "geen enkele wijze - zelfs logistiek - steun verleent aan oorlogshandelingen tegen Irak en in de regio". We gaan er dan ook van uit dat deze regeringspartijen daar consequent zullen in handelen.

Nog een vraag
by Erika Wednesday March 19, 2003 at 02:06 PM

Misschien moeten we in de zaak toch nog 1 bijkomende vraag stellen: wat krijgt België terug van de Amerikanen in ruil voor de toelating voor de wapentransporten?
Misschien is dat wel de moeite om eens uit te zoeken?

Gent - debat over wapentransporten in Antwerpen
by oblo Wednesday March 19, 2003 at 03:05 PM

debat over de dubbele houding van SP.A & Agalev inzake de wapentransporten

vanavond woensdag 19 maart om 20u
auditorium NB I, Universiteitstraat
panel: Dirk Van Der Maelen (SP.A), Peter Vanhoutte (AGALEV), Hans Lammerant (Forum Voor Vredesactie)