arch/ive/ief (2000 - 2005)

Desinformatie in Italiaanse media rond gebeurtenissen in Milaan
by lize Tuesday March 18, 2003 at 08:08 PM

De Italiaanse media gaven de afgelopen dagen een volledig andere versie van de gebeurtenissen rond de moord op Davide Cesare in Milaan zondagnacht. Een staaltje van journalistieke spitstechnologie om de waarheid te omzeilen...

2 jonge skinheads van 29 en 17 jaar oud, aangemoedigd door hun vader van 54 gingen zondagnacht 3 jonge mensen te lijf met getrokken messen. Er was geen enkele aanleiding, een korte woordenwisseling was blijkbaar voldoende om de keel over te snijden van Davide Cesare, een jongeman van 27.

Deze daad van blinde agressie wordt door de Italiaanse media beschreven als een "vechtpartij tussen rivaliserende extremistische groepen".

Kort na de moordaanslag verzamelden zo'n 50 activisten bij de eerste hulp van het hospitaal om hun solidariteit met de slachtoffers te betuigen. Het totaal ongepaste en bijzonder bloedig politiegeweld werd in de Italiaanse media doodgezwegen.

In de plaats daarvan spreekt men over "agenten die probeerden de rust te doen weerkeren toen een aantal demonstranten de eerste hulp hadden bezet". "Manifestanten zouden bij het vernemen van het slechte nieuws vernielingen hebben aangebracht in het hospitaal". "Er zouden enkele vernielingen aan geparkeerde auto's zijn aangebracht."

"Er zou een vechtpartij - tussen wie ? - zijn ontstaan bij het ziekenhuis, die is 'uitgemond' op een gevecht met de politie". "Enkele manifestanten zouden hierbij gewond zijn geraakt, maar ook enkele agenten, waaronder een agent die geraakt was door een steen en er een gebroken kin aan over heeft gehouden."

"Er zou een spoor van bloed door het ziekenhuis zijn gevonden" Maar wiens bloed ? Niet dat van de gewonde agent, wel van een jongen die geboeid werd geslaan tot hij 3 tanden verloor, maar daar wordt in de Italiaanse media met geen woord over gerept.

Maar de grofste leugens en de grootste stemmingmakerij is ongetwijfeld terug te vinden in dit stukje : "Vlak na de vechtpartij slagen sommigen op de vlucht, anderen komen oog in oog te staan met de politie die de rust kwam herstellen. De aanwezigen omsingelen het lichaam en verhinderen zo dat de ambulances in de buurt van het slachtoffer kunnen komen. De ambulanciers worden belaagd door de herrieschoppers en kunnen de eerste hulp niet op tijd leveren." (Il Nuovo)

Van dit laatste verhaal is ieder woord gelogen. Een persbericht van het Centro Sociale dell'Orso (waar de vermoorde jongen actief was) ontkent ten stelligste dat gelijk wie op één of andere manier heeft gepoogd de ambulances te verhinderen.

Na een dag van volledige desinformatie wordt uiteindelijk toegegeven dat er twee versies van de feiten zijn. De feature van Indymedia Italië wordt zelfs geruime tijd in het nieuws in beeld gebracht.

skinhead = fascist!
by Andrew Crosby Wednesday March 19, 2003 at 01:44 PM
punkanarchist@hotmail.com

a.u.b. gebruik geen verkeerde woorden!! das desinformatie... das nogal paradoxaal wanneer jullie dan nog zitte te klagen over desinformatie.

onthou skins zijn, is niet fascist zijn!!!