arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aan de kant van het Iraakse volk, verzet!
by Nadine Rosa-Rosso Tuesday March 18, 2003 at 05:43 PM
nadinerr@solidair.org

Op dinsdag 18 maart 2003 om twee uur 's nachts, Belgische tijd, heeft Bush de oorlog verklaard. Verbanning of oorlog? Oorlog dus. Het enige nieuwe is dat elke Irakees die gehoorzaamt aan een oproep voor verzet als een oorlogsmisdadiger zal worden behandeld. Daarom moeten we vanaf nu allemaal in verzet gaan.

Op dinsdag 18 maart 2003 om twee uur 's nachts, Belgische tijd, heeft Bush de oorlog verklaard. Verbanning of oorlog? Oorlog dus. Het enige nieuwe is dat elke Irakees die gehoorzaamt aan een oproep voor verzet als een oorlogsmisdadiger zal worden behandeld. Daarom moeten we vanaf nu allemaal in verzet gaan. De Amerikaanse administratie heeft deze operatie in koelen bloede "Shock en afgrijzen" (Shock and awe) genoemd. Een bommenzondvloed stevent af op Bagdad.

Terwijl 130 landen vergaderen om uit te zoeken hoe men 1,4 miljard inwoners van deze planeet eindelijk aan drinkbaar water kan helpen, hebben de Amerikaanse administratie en haar twee Europese marionetten beslist 24 miljard dollar per maand te besteden aan de volledige vernietiging van een heel land, een heel volk. De schattingen omtrent de totale kost van de oorlog variëren van 127 tot 682 miljard dolar, volgens het Amerikaanse Congres zelf.

De VN voorspelt dat deze oorlog het leven zal kosten aan vijfhonderdduizend burgerslachtoffers, twee miljoen daklozen zal voortbrengen, ondervoeding zal veroorzaken bij tien miljoen mensen en achttien miljoen mensen van drinkbaar water zal beroven.

Een oorlogsverklaring aan de hele planeet

Deze oorlog, verklaard aan het Iraakse volk, is een oorlogsverklaring aan alle volkeren en aan alle naties die hun stem durven te verheffen om een wereldorde te eisen gebaseerd op sociale rechtvaardigheid, op de fundamentele behoeften van het volk, op wederzijds respect en vrede. De oorlog verklaard aan het Iraakse volk en de Iraakse natie is een oorlogsverklaring aan de hele planeet.

Dat is de nieuwe wereldorde. Een hele natie wordt dag na dag verplicht haar luttele armzalige moderne wapens te vernietigen. En wanneer haar niets meer rest om zich te verdedigen, krijgt zij het grootste militaire arsenaal, met een nooit eerder bijeengebrachte vuurkracht en technologie over zich heen, in een totale vernietigingsoorlog. Een unieke kans om het laatste hoogstandje van de Amerikaanse technologie uit te testen: de MOAB-bom, een conventionele bom met hetzelfde krachteffect als een kleine kernbom. De enig mogelijke balans van de voorbije maanden is deze: de VS voeren geen oorlog om Irak te ontwapenen, zij hebben Irak ontwapend om hun oorlog te beginnen. Alleen al op dat punt zijn zij veel verder gegaan dan Hitler.

In hun grenzeloos cynisme betwisten de terminators van de 21ste eeuw mekaar nu al de winstgevende markten van de heropbouw van Irak. De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft al voor 900 miljard dollar contracten voor de heropbouw van ziekenhuizen en scholen ingepikt, voor zijn eigen firma Halliburton. Meteen geven zij openlijk toe dat ook de burgerlijke infrastructuur hun doelwit wordt!

Het is in naam van die nieuwe wereldorde dat er komaf gemaakt moest worden met het socialistische systeem in Europa, als men wilde leven in vrede, voorspoed en met respect voor de mensenrechten.

De tovenaarsleerlingen Bush, Blair en co hebben de geschiedenis definitief doen omslaan in het tijdperk van de Derde Wereldoorlog. Zij herinneren er ons zonder enige mogelijke twijfel aan dat imperialisme gelijk is aan oorlog, aan de ontkenning van elke democratie, aan de reactie over de hele lijn.

Het tijdperk van het verzet tegen een Derde Wereldoorlog

Ontkend, het verzet van de naties, groot of klein, binnen de VN en de Veiligheidsraad.
Ontkend, de meerderheid binnen de Veiligheidsraad.
Ontkend, alle democratische werkingsprincipes van deze internationale instelling.
Ontkend, alle inspanningen van de Iraakse regering en het Iraakse volk om de VN-resoluties toe te passen.
Ontkend, de stemmen van honderden miljoenen betogers in de vier uithoeken van onze planeet die zich verzetten tegen de oorlog in Irak.

De boodschap aan alle volkeren, aan alle naties van deze wereld is duidelijk: ofwel ben je bereid te leven onder het juk van een pro-Amerikaans regime, ofwel zal je zuchten onder de laarzen van de GI's.

Men blijft maar herhalen dat Saddam Hoessein bereid is het leven van 200.000 Irakezen op te offeren om zijn regime te redden. Maar laat ons de vraag eens anders stellen. Het Iraakse volk kent de prijs van een oorlog "made in USA", vanuit zijn eigen bittere ervaring, die nog in zijn vel en zijn bloed zit. Saddam Hoessein (met Amerikaanse steun) omverwerpen, zou veel minder levens kosten dan de operatie "Shock en afgrijzen". Waarom werpt het volk hem dan niet omver? Zonder twijfel omdat het Iraakse volk ook een boodschap heeft voor de wereld: sta op, volkeren, laat ons samen in het tijdperk treden van verzet tegen de Derde Wereldoorlog.

Wat kunnen wij doen? Het antwoord ligt in het antwoord van het Iraakse volk: ons verzetten en organiseren, dapper de monsters trotseren die het bewind voeren over deze planeet en van wie geen enkel volk, geen enkel, enig heil mag verwachten.

Verre van "vrede en veiligheid" te brengen voor de volkeren, werpt de oorlog tegen Irak elke vorm van stabiliteit op de hele planeet totaal en volledig omver. De Amerikaanse strategen verbergen hun voornemen niet om nadien Iran, Syrië, Saoedi-Arabië, Libië, Soedan, Somalië, vervolgens Noord-Korea en tenslotte China aan te pakken.

Maar al tijdens de oorlogsvoorbereidingen tegen Irak is gebleken dat de wereld geen eenpolige, gladgestreken wereld is, maar een vat vol tegenstellingen, de ene nog explosiever dan de andere.

De oorlogsvoorbereidingen hebben ook de anti-Amerikaanse krachten versterkt

De oorlogsvoorbereidingen hebben de Europese Unie verdeeld tussen de voorstanders van een sterke Europese constructie onder Frans-Duitse leiding en de voorstanders van een Europese Unie die zich ontplooit onder Amerikaans protectoraat. Dezelfde verdeeldheid is voorgekomen binnen de Navo.

De oorlogsvoorbereidingen hebben de anti-Amerikaanse krachten in Rusland versterkt en de spanningen tussen pro-Europese en pro-Amerikaanse krachten in de landen van het voormalige socialistische blok vergroot.

Ze hebben de spanning vergroot tussen de Amerikaanse verzuchtingen naar hegemonie en de socialistische landen, van Cuba tot China.

Ze hebben alle pro-Amerikaanse regeringen van de Derde Wereld en van Europa in de ogen van hun eigen bevolking in diskrediet gebracht.

In deze totaal overhoop gegooide wereld staan alleen zij die zich verzetten borg voor de toekomst van de mensheid. Daarom zijn wij in de eerste plaats met ons hart bij het Iraakse volk en bij onze partijkameraad, dokter Colette Moulaert, die vandaag in Bagdad verblijft met haar confrater van STOP USA, Geert Van Moorter.

De Amerikaanse militairen het land uitzetten

Wij van onze kant beginnen een langdurige oorlog tegen het Amerikaans imperialisme. Eerst en vooral door al onze krachten in te zetten om de komende maanden en jaren het Iraakse verzet te steunen. Vervolgens door hier van onze regering en van de Europese Unie te eisen dat zij alle banden met de Verenigde Staten verbreken. België moet het voorbeeld geven, uit de Navo stappen en alle Amerikaanse militairen van zijn grondgebied verwijderen. De VN moeten hun rol weer opnemen als beschermer van aangevallen naties en onmiddellijk de verdediging garanderen van het belegerde Irak.

Het is de verantwoordelijkheid van de communisten verenigd in onze partij en in onze jongerenorganisatie om vastberaden de leiding te nemen van de verzetsbeweging en heel hun overtuiging en ervaring te delen met al wie mee in deze langdurige strijd wil stappen.

Nadine Rosa-Rosso, PVDA