Het volk aan het woord: de middelen om de oorlog te verhinderen by Valérie Heuchamps Monday March 17, 2003 at 04:08 PM |
Betogen, militaire konvooien tegenhouden, Amerikaanse producten boycotten, de Amerikaanse staat voor het internationaal strafhof dagen, ... Alle middelen zijn goed om de oorlog tegen te houden. Dat vinden alvast de betogers die wij om een reactie vroegen.
Het volk aan het woord: de middelen om de oorlog te verhinderen
Betogen, militaire konvooien tegenhouden, Amerikaanse producten boycotten, de Amerikaanse staat voor het internationaal strafhof dagen, ... Alle middelen zijn goed om de oorlog tegen te houden. Dat vinden alvast de betogers die wij om een reactie vroegen.
Valérie Heuchamps
15-03-2003
Tahar (53 jaar, van het collectief Justice en Palestine en de Belgisch-Palestijnse Vereniging). "Ook als de oorlog begint, moeten we doorgaan met betogen. Vooral de eerste dag van de oorlog. Heel wat verenigingen roepen al op om die dag voor de Amerikaanse ambassade bijeen te komen. Daarna moeten we blijven doorgaan.
De houding van de Belgische regering is behoorlijk dubbelzinnig want, als ze echt tegen de oorlog zou zijn, dan zou ze ook het vervoer van Amerikaans legermaterieel door ons land verbieden.
In feite is alles goed wat de VS isoleert. We hebben niet zoveel wapens als zij, maar we kunnen tenminste neen zeggen.
België kan ook zijn ambassadeurs uit de VS en uit Groot-Brittannië terugroepen, want de VS moeten het internationaal recht respecteren. Waarom beginnen we niet met een boycot van Amerikaanse producten? Ik besef wel dat zoiets door de globalisering heel moeilijk is geworden."
"Een neutraal leger naar Irak sturen"
Luc Delvaux, (43 jaar, archeoloog. Werkt aan de ULB waar hij militant is van Gauche syndicale, een deelnemende organisatie van de Beweging voor Vakbondsvernieuwing). "Ik denk dat de mensen stilaan naar iets anders beginnen uitzien dan vredesbetogingen. Werkstakingen bijvoorbeeld, betogingen voor de Amerikaanse ambassade, het blokkeren van Amerikaanse militaire konvooien... De vakbonden hebben nog waar weinig aan dat soort acties meegewerkt. We moeten het militantisme van de mensen nieuw leven inblazen.
België zelf kan verder gaan dat het nu doet. Bijvoorbeeld de Navo-akkoorden herzien waarachter de regering zich nu verstopt om de VS-konvooien te laten passeren. Ik denk dat ze die akkoorden veel strikter kunnen interpreteren. België en alle landen van Europa moeten veel verder gaan. In de UNO mogen ze het niet laten bij een tegenstem tegen de resolutie van de VS en Grot-Brittannië, ze moeten zelf een resolutie tegen de oorlog voorstellen. En als de oorlog er toch komt, dan is er de mogelijkheid om de Amerikaanse leiders voor het Internationaal Strafhof te dagen, want dan overtreden ze het internationaal recht.
België moet uit de Navo, dat zou nog eens een sterk drukkingsmiddel zijn! Andere staten kunnen dan volgen. Dat zou de Navo zelf ter discussie stellen. Heeft die vandaag nog een reden van bestaan? Is die nog wettelijk te verantwoorden?
Als we erin zouden slagen om de onwettigheid van de oorlog te doen erkennen, dan zouden ze een neutraal leger naar Irak kunnen sturen. Niet om het regime te steunen, maar om de vrede en het respect voor het internatinaal recht te doen respecteren. Zo'n leger moet een aangevallen land verdedigen. In die context is de aard van het regime van weinig belang…"
"De wet ter bestraffing van genocides gebruiken tegen de VS"
Peter De Smet, directeur-generaal van Greenpeace-België. "Als de VS de oorlog starten zonder de goedkeuring van de VN, dan is dat voor ons een onwettige oorlog. We bereiden ons op het ogenblik voor om dan alle mogelijke wettelijke middelen te gebruiken om die oorlog te doen veroordelen. We beleven een unieke situatie. België beschikt nu over een wet die genocides bestraft. Waarom zouden we die niet gebruiken? Irakezen, Belgen en andere mensen kunnen samen het initiatief nemen om de VS te beschuldigen van genocide. We moeten deze wet durven gebruiken!"
"Leerlingen beschadigden twee Coca-Cola-automaten en schreven "Neen aan de oorlog" op alle aanplakborden"
Nassera, 18 jaar, studente, Brussel. "We moeten blijven betogen, ook als de oorlog uitbreekt. Op school zijn er nu veel meer debatten over de oorlog en de hele actualiteit dan ooit tevoren. De jongeren voelen zich echt betrokken. Leerlingen hebben al twee Cola-automaten beschadigd en ze schreven "Neen aan de oorlog" op alle aanplakborden".
Ik doe vrijwilligerswerk in een jeugdhuis. Het waren de jongeren van 15, 16 jaar die ons kwamen vragen of we aan de betoging zouden deelnemen. Ik denk dat we ons moeten blijven verzetten, wat er ook gebeurt. België doet overigens goed zijn best. Er zijn elke maand minstens een of twee betogingen. En gisteren werd er op veel plaatsen gestaakt. Alleen de regering zegt wel dat ze tegen de oorlog is, maar daar zien we niet veel concreets van, ik zie geen resultaten... Ze moeten hun logica consequent doortrekken en dus ook de doorvoer van Amerikaanse wapens door België verbieden."
"Amerikaanse producten boycotten"
Elias en Brahim, 16 jaar, studenten, Brussel. "We moeten ook humanitaire hulp voor Irak op gang brengen. We zouden ook Amerikaanse producten kunnen boycotten. En werkstakingen organiseren in de fabrieken en in de scholen, zowel van de leraars als van de studenten en de leerlingen.
We ons echt kwaadmaakt, is dat men het altijd terrorisme noemt als Palestijnen een zelfmoordaanslag plegen om zich te verzetten tegen de Israëlische bezetting, terwijl het blijkbaar normaal is dat Israël in zijn tegenaanval kinderen doodt. En, wat gaat Bush in Irak uitrichten? Is dat misschien geen terrorisme? Dikwijls sneuvelen er bij betogingen ruiten, omdat de spanning stijgt. Dat willen de jongeren niet..."
"Als de VS Irak bombarderen, begaat Bush een oorlogsmisdaad"
Nordine Saidi, opvoeder, Brussel. "Volgens mij is de oorlog in Irak nooit gestopt. Het land staat al jaren onder een embargo. Ze mogen zelfs geen krijt invoeren, onder het voorwendsel dat ze dit zouden kunnen gebruiken om atoombommen mee te maken. Idem met melk. Het embargo, dat is ook oorlog. We moeten de druk constant hoog houden en de eerste dag van de militaire oorlog voor de Amerikaanse ambassade een protestbijeenkomst houden. We mogen onze politici geen dag gerust laten, we mogen de druk niet afzwakken.
Als België een consequente politiek wil voeren, dan moet het eisen dat alle resoluties gerespecteerd worden, ook die over Palestina. Democratie installeer je nooit met bommen. De regering moet ook druk uitoefenen om het embargo tegen Irak te doen opheffen.
Je moet niet slim zijn om te zien dat België meewerkt aan de oorlogsvoorbereiding, want ze laat Amerika zijn wapens door ons land vervoeren. Ze moeten een aanvaller toch niet helpen! Als de VS Irak bombarderen, dan begaat Bush een misdaad, dan bezondigt hij zich aan oorlogsmisdaden.
Ik begrijp niet waarom Saddam Hoessein ontwapent. Elk staat heeft recht op een leger en op wapens, tenzij men alle landen van de wereld ontwapent, maar dat is lang niet het geval. Als de VS van ons zouden eisen dat we al onze wapens vernietigen, hoe zouden wij dan reageren?"
Tijd voor actie by Dave Monday March 17, 2003 at 04:27 PM |
Raak ze waar het pijn doet : In hun portemonnee.
Coca-Cola, McDonalds, .......
Als ze echt denken dat ze sterker zijn, moeten we er maar voor zorgen dat ze wat minder sterk staan.
Geen geld, geen bommen !