arch/ive/ief (2000 - 2005)

dag X komt dichter...
by eAs Monday March 17, 2003 at 03:42 PM
supahspacefrog@hotmail.com

Het ultimatum voor Irak's ontwapening verstrijkt momenteel. Gisteren sprak Bush van een belangrijke dag voor de wereld vandaag, vanmorgen gaf hij de veiligheidsraad nog 24 uur... Breekt de hel morgen los?

Op het nieuws gisteren zag ik Bush verklaren dat het vandaag een beslissende dag voor de wereld zou worden. Vanmorgen hoorde ik op de radio dat Bush de veiligheidsraad nog 24 uur de tijd had gegeven om geweld tegen Irak goedgekeurd te krijgen. Vandaag loopt ook het ultimatum dat de VSA aan irak stelde te einde.

Dag X sluipt dichterbij, tegen de wil van de wereld en tegen alle democratische principes.

Niet alleen moeten we MASSAAL betogen op dag X, we moeten ons ongenoegen op alle mogelijke manieren laten blijken: werknemers van Amerikaanse vestigingen: bel allen 's morgens wegens ziekte dat je een dagje thuis zal blijven, studenten en scholieren stap uit de les en trek op straat, geestelijken luidt jullie klokken, leraars onderwijs over de oorlog, openbaar vervoer doe werkonderbrekingen, lagere scholen steek de drukste straat van uw omgeving gedurig over met al uw kinderen met protestbordjes in de hand, winkeliers weiger 1 dag amerikaanse produkten te verkopen, radio- en televisieomroepers spreek niet als jullie in beeld zijn maar draag een plakaat met een vredesteken op of speel de ganse tijd pacifistische liederen en spoor iedereen aan om zin of haar ongenoegen kenbaar te maken, verkeerspolitie blokkeer kruispunten, juristen daag Bush voor de rechter (geen VN-resolutie) of draag voor 1 dag een witte toga of een wit pak, chauffeurs claxonneer vaak en rijdt met 4 knippenlichten, ... EN MAAK KENBAAR WAAROM JE DIT DOET!

Hang ook allemaal (een) wit(te) lint(en) aan jullie boekentas , handtas, heupzakje, autoantenne, fiets, brommer, sportzak, hoofd, ... Grotere witte doeken kunnen uit de ramen worden gehangen, door autoruiten, schoolruiten, aan bussen, trams en treinen, ...

Het adres van de Amerikaanse ambassade staat vast in het telefoonboek (ben nu op niet thuis...), we kunnen allen schrijven en bellen om te klagen over hun oorlog.

Oude lakens met vredesboodschappen op kunnen boven autostrades en in winkelcentra opgehangen worden.

Op drukbezochte plaatsen kunnen we die-ins houden.

Ook lezersbrieven naar kranten sturen zijn een niet te onderschatten drukkingsmiddel. Ook internetpagina's met bv. chatboxen of gastenboeken zijn intressante plaatsen om je mening te ventileren.


Waarom ik dit alles nu schrijf? Wel, ik was er ook bij zaterdag op de betoging en vandaag bekruipt me wederom een gevoel van onmacht. Wereldwijd betoogden reeds miljoenen mensen tegen deze oorlog, maar de oorlogstrom lijkt er enkel maar luider door te slaan. In weerwil van de publieke opinie en in weerwil van de ganse wereld storten Bush, Blair en Aznar zich in een illegale, gewetensloze oorlog. Het nut van protesteren lijkt ver te zoeken, maar we moeten blijven geloven in onze kracht als massa.

Ik de vorige Ravage las ik in een colum op de laatste pagina een zeer passende vergelijking: Amerika valt Irak aan om te vermijden dat het tegengestelde ooit zou gebeuren. Het deed de auteur denken aan onze minister van Landsverdediging Flahaut die kabouter Plop met paddestoel en al uit de grond trekt: je kunt die kabouters niet vertrouwen, hun wapens zijn zo klein dat ze ze overal kunnen verstoppen...

koop een doosje kleurkrijt
by 2stein1 Wednesday March 19, 2003 at 01:38 AM
zweistein@comic.com


en teken op de stoep voor je deur je eigen Guernica, een vredesteken, schrijf het woord vrede, of wat je zelf maar wil; teken of schrijf het klein of groot; doe dat eventueel samen met kinderen uit de buurt, of met vrienden of familie; doe hetzelfde eventueel in een winkelstraat, of een stil hoekje of andere plek; maak het niet te moeilijk, maar doe het vooral.

je kunt ook je bureau of tafel leegmaken, een blad nemen, of enkele; verf, potloden, een stylo; zet je mening op papier, teken, schrijf en hang dat voor je venster; (ik bemerk dat mensen echt wel kijken naar dingen die voor het raam hangen, ze nemen daar tot mijn verbazing zelfs ruim de tijd voor) ;hang ze op een openbare plek, waar je iets kunt ophangen: een prikbord op school, of waar je maar wil. Je kunt zelfs dagelijks iets anders hangen, alles kan. maar maak het niet te moeilijk, doe het voor al.

een klein foutje
by niemand Wednesday March 19, 2003 at 06:26 PM
niemand@nergens.com

"juristen daag Bush voor de rechter (geen VN-resolutie)" helaas heb je hierin geen gelijk. resolutie 1441 (? ik ben altijd slecht geweest in wiskunde) zegt ook dat alle vorige resoluties die ermee te maken hadden nog steeds van kracht zijn. één van die resoluties staat geweld toe. dus, zijn actie is technisch legaal denk ik.

let wel, ik zeg helaas.. ik had hem liever ook een andere oplossing zien kiezen. maar zo zie je maar... geld = power en niet knowledge zoals ooit iemand beweerde... iedereen (= elke belangrijke politicus) volgt amerika nu toch weer..