arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zohra Otman (PVDA / RESIST) Niet alleen tegen de oorlog, ook tegen het embargo.
by han Soete Saturday March 15, 2003 at 11:40 PM
han@indymedia.be

Interview met Zohra Otman (PVDA / RESIST) Wat ik ook belangrijk vind is dat als men zich uitspreekt voor de vrede of tegen de oorlog, dat men dan ook de soevereiniteit van een land moet respecteren. Men moet eigenlijk ook die wapeninspectie aanklagen omdat ze de deur openen naar een oorlog.

Zohra Otman (PVDA / ...
zohra_01sjat3d.jpg, image/jpeg, 400x409


Han
Het is niet de eerste keer dat we betogen, waarom vond jij het belangrijk om hier vandaag terug te zijn.

Zohra:

In de eerste plaats omdat de oorlogsdreiging steeds dichter bij komt, en ook omdat ik vind dat we niet alleen tegen de oorlog moeten betogen vandaag maar ook tegen het embargo dat nu al meer dan twaalf jaar het Iraakse volk dood. Wat ik ook belangrijk vind is dat als men zich uitspreekt voor de vrede of tegen de oorlog, dat men dan ook de soevereiniteit van een land moet respecteren. Men moet eigenlijk ook die wapeninspectie aanklagen omdat ze de deur openen naar een oorlog.

Han
De eerste keer dat we kwamen betogen waren we met tienduizend, vandaag zijn we met heel wat meer. Wat vind je van die verbreding.

Zohra
Ik vind dat zeer goed. Hoe meer mensen er op straat komen tegen de oorlog hoe beter dat is voor de beweging natuurlijk. Meer en meer mensen worden zich bewust van wat de oorlog zal teweeg brengen, niet alleen in het midden Oosten maar ook hier.

Han
Vind je het niet zeer demobiliserend, er kwamen al miljoenen mensen op straat en toch gaat Bush gewoon verder met zijn oorlogsplannen.

Zohra
Ik denk dat Bush enkel naar de stem luistert van de multinationals en zeker niet naar de stem van het volk. En als de politici in Europa tegen die oorlog zijn, dan is dat eigenlijk gewoon omdat de Europese multinationals vinden dat ze die oorlog nu niet aankunnen.

Han
Wat staat er ons te doen als de oorlog is begonnen?

Zohra
Dan moeten we massaal op straat komen en acties voeren. De kans is groot dat er dan heel wat repressie is. We hebben immer al gezien dat de politie zeer hard optrad tegen vredes activisten die de wapentransporten wilden blokkeren. We moeten ons dus echt wel goed voorbereiden en mobiliseren om de dag dat de oorlog uitbreekt massaal actie te voeren.

Han:
Hier lopen vandaag ook een aantal ministers mee, wat denk je daarvan?

Zohra:
Ik vind dat zij hier niet thuishoren. Het zijn politici die de macht in handen hebben, ze zijn in staat om de troepentransporten tegen te houden en ze deden niets. Ze moeten niet meelopen in een betoging voor de vrede en tegen de oorlog, terwijl ze de wapentransporten toelaten, dat is volledig hypocriet en ze horen absoluut niet thuis in deze betoging.

.