arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mieke Molemans (11.11.11): kiezen voor de solidariteit met het Iraakse volk
by han Soete Saturday March 15, 2003 at 11:31 PM
han@indymdia.be

Interview met Mieke Molemans 11.11.11 Ik vind het schitterend dat mensen kiezen voor de solidariteit met het Iraakse volk. De mensen beseffen zeer goed dat het de burgers zijn die weer eens het slachtoffer zijn van een oorlog. Men beseft maar al te goed dat de hele machinerie (soldaten, materieel,...)die op gang word gebracht massa's geld kost.


Han
We hebben al meerdere malen betoogd tegen de oorlog, waarom vind je belanggerijk om hier vandaag terug te zijn?

Mieke:
Ik denk dat de enige manier is om de stem van burgers te laten horen in dit debat. De beslissingen lijken nog steeds in de richting van de oorlog te gaan, en de verantwoordelijkheid van de mensen die voor de oorlog kiezen zijn dan bijzonder groot natuurlijk, omdat ze er niet naast kunnen dat de bevolking tegen de oorlog is.

Han:
We zijn begonnen met de betogen met zo'n tienduizend mensen, er is nu toch wel een verbreding, wat denk je daarvan?

Mieke:
Ik vind het schitterend dat mensen kiezen voor de solidariteit met het Iraakse volk. De mensen beseffen zeer goed dat het de burgers zijn die weer eens het slachtoffer zijn van een oorlog. Men beseft maar al te goed dat de hele machinerie (soldaten, materieel,...)die op gang word gebracht massa's geld kost.

Han:
De kan is toch wel zeer reëel dat Bush desondanks de miljoenen die op straat komen ten oorlog trekt, wat vind je dat ons dan te doen staat?

Mieke:
Hoh, dat zal zeer moeilijk zijn, maar ik denk dat we ook dan moeten blijven zeggen dat we tegen deze oorlog zijn. Dat zal misschien spanningen geven in de politiek wereld, omdat ze dan voor een keuzen komen te staan, toch zullen we moeten blijven betogen.

Han:
Hier lopen vandaag ook een aantal ministers mee, wat denk je daarvan?

Mieke:
We willen de politici beïnvloeden en daarom is het goed dat ze hier zijn. We moeten hen natuurlijk ook confronteren met het feit dat zij hierdoor kiezen voor geen oorlog tegen Irak. Ze kunnen hier niet vrijblijvend rondlopen. We denken wel dat wat de Belgische regering tot noch toe gedaan heeft in de goede richting gaat.