arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ludo de Brabander (Vrede) : Het enige machtsmiddel dat we hebben is de straat
by han Soete Saturday March 15, 2003 at 09:37 PM
han@indymedia.be

Interview met Ludo de Brabander (Vrede) : We vinden het belangrijk om elke keer opnieuw dat signaal te geven dat er heel brede laag van de bevolking tegen die oorlog is. Het enige machtsmiddel dat we hebben is de straat en dat willen we dan ook gebruiken.

Han
Waarom vonden jullie het belangrijk om vandaag terug te betogen, het is immers nog maar een maand geleden dat we massaal de straat op trokken.

Ludo
Omdat de oorlogsdreiging meer dan ooit in de lucht hangt, om niet te zeggen dat de oorlog waarschijnlijk heel binnenkort begint. We vinden het belangrijk om elke keer opnieuw dat signaal te geven dat er heel brede laag van de bevolking tegen die oorlog is. Het enige machtsmiddel dat we hebben is de straat en dat willen we dan ook gebruiken.

Han
Gisteren zijn er een aantal werkonderbrekingen geweest tegen de oorlog. Je kan er niet naast kijken dat er een echte verbreding is van deze beweging.

Ludo:
We zien zeer duidelijk dat dit thema zeer sterk leeft bij de bevolking, je voelt dat veel mensen tegen doe oorlog zijn en het goed dat steeds meer mensen ook tot actie over gaan.

Han:
Er zijn al miljoenen mensen op straat gekomen tegen deze oorlog en toch blijft Bush gewoon verder doen, vind je dat die ontmoedigend?

Ludo:
Wel ik weet het niet, ik denk dat we nu echt een breuk moeten maken met die oorlogslogica. We zagen toch dat Blair na de vorige betoging in een moeilijke positie is terecht gekomen. En als we de Britten zo ver krijgen dat ze afhaken dan wordt het ook voor de Amerikanen zeer moeilijk om verder te doen. We merken nu al dat er in democratische kamp in DE VS stemmen opgaan die kritiek hebben op het gevoerde beleid.

Han:
Maar je kan er toch niet naast kijken dat Bush meer dan zeker met die oorlog gaat beginnen. Watr vind je dan dat er moet gebeuren eenmaal de oorlog begonnen is.

Ludo:
Dan moeten we opnieuw laten zien dat we niet akkoord zijn. We hebben reeds afspraken gemaakt en actie gepland. Maar we zullen afwachten hoe de zaken evolueren, we zullen er ons niet bij neerleggen en verder acties blijven ondernemen.