arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jozef Loferno (ACV, Cockerill): Voor de olie gaat men onschuldigen vermoorden
by Han Soete Saturday March 15, 2003 at 08:51 PM
han@indymedia.be

Interview met Jozef Loferno (ACV, delegee Cockerill Sambre): "Ik vergelijk de oorlog een beetje met de oorlog die het kaptaal vandaag voert tegen de staalarbeiders. Het gaat min of meer over hetzelfde hé."

Jozef Loferno (ACV, ...
dscn0892_arcelor.jpg, image/jpeg, 400x533

han
Waarom vind je het syndicalist belangrijk om hier vandaag aanwezig te zijn?

Jozef:
Ik vergelijk de oorlog een beetje met de oorlog die het kaptaal vandaag voert tegen de staalarbeiders. Het gaat min of meer over hetzelfde hé.
Je moet weten dat in de staalindustrie sinds ARCELOR Cockerill heeft overgenomen zijn er heel wat doden gevallen en nu willen ze de hele staalindustrie in Luik sluiten. Die sluiting dat is een moord op een hele regio. Ik ben hier omdat ik niet wil dat het imperialisme omwille van de macht over olie onschuldige mensen gaat vermoorden.

Han:
Is het niet erg moelijk vandaag om de arbeiders van ARCELOR te mobliseren tegen de oorlog. Er hangt hen een sluiting boven het hoofd, ik kan me voorstellen dat de mensen niet echt bezig zijn met de oorlog.

Jozef:
Het is zeker zo dat gezien de hele beweging die er nu is rond cockerill de mensen wel wat gemotiveerd zijn om tot actie over te gaan. Maar we kunnen niet altijd gaan betogen, maar zeklf ben ik zeer gemotiveerd om in actie te treden tegen deze oorlog en tegen dit imperialisme.
We hebben deze week al betoogd, me meer dan 50.000 mensen waren we in Luik om te protesteren tegen de sluiting van Cockerill. Dat was een hele overwinning, want na de btoging verklaarde de directie toch te willen onderhandelen met de vakbonden.

Han:
U maakt een verband tussen de oorlog en wat er zich vandaag op ARCELOR afspeelt. Hoe leg je dat uit, want dat toch helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Jozef:
Ik beleef dat op dezelfde manier. Het is natuurlijk waar dat er geen direct verband bestaat, maar het dezelfde logica die aan de basis ligt van beide problemen. Op ARCELOR komen de kapitalisten vertellen dat ze een rendement van 15% willen, en omdat ze dat niet halen willen ze duizenden mensen op straat zetten.
Tegen Irak willen ze een oorlog voeren om de controle over de olie te winnen. Het is dezelfde logica die hen aanzet om deze oorlogen te voeren.


Han:
Het heeft een hele tijd geduurt voor vakbond begon te mobiliseren tegen de oorlog. Maar toch waren er gisteren werkonderbrekingen en mobiliseerden de vakbonden voor deze betoging.

Jozef:
Het is zeker zo dat het een tijdje heeft geduurt voor de vakbonden in actie schoten. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat daar de reden voor was.
Misschien is het omdat we nog geen doden te zien kregen, misschien dat de vakbonden dan wel massaal in actie schieten.

Han:
Er zijn al miljoenen mensen die op straat zij gekomen om zich uit te spreken tegen deze oorlog en toch gaat Bush gewoon verder met zijn oorlogsplannen. Wat denk je dat er na vandaag moet gebeuren.

Jozef :
Ik kan het allemaal niet zo goed vatten, er zijn miljoenen mensen die tegen deze oorlog zijn, hele volkeren zijn er tegen. Zo wat in heel europa zie we dat er mensen op straat komen.
Wij moeten gaan stemmen voor Europa, maar de stem van de gewone mensen wordt niet gehoord. Ze zeggen dat we in democratie leven, maar ik geloof daar niets meer van.
Ik geloof niet meer in dit europa dat volledig verlamt is. Het volk heeft zijn stem laten horen en nu moeten die politici hun werk doen.
Als de oorlog morgen uitbreekt moeten we blijven mobliseren. Men moet Bush vervolgen voor de misdaden die hij gaat begaan. Dit is een misdadige oorlog, want er zullen weer heel wat onschuldige slachtoffers vallen.


.