arch/ive/ief (2000 - 2005)

Interview met Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz
by Jessie Saturday March 15, 2003 at 07:00 PM
jessie@indymedia.org

Vanmiddag, tijdens de anti-oorlogsbetoging, had ik een (kort) interview met Dyab Abou Jahjah en Ahmed Azzuz van de Arabisch Europese Liga.

Dit is uw eerste betoging op Belgische bodem sinds uw arrestatie. Hoe voelt het om weer een vrij man te zijn?

Dyab : Ja kijk, ik denk dat het belangrijk is dat los van mij, als persoon, AEL altijd heeft mee gedaan. Aan de andere kant ben ik natuurlijk tevreden, die maatregel was totaal ondemocratisch en onrechtvaardig. Het is een goede zaak dat hij is opgeheven.

Hoe komt het dat u ondanks de (doods)bedreigingen toch op de betoging aanwezig bent?

Dyab : Die bedreigingen moet je negeren. Als je daar teveel aan denkt dan moet je niks meer doen.

Wat vindt u van de houding van de Belgische regering omtrent de oorlog in Irak?

Ahmed : Ik vind hun houding hypociet. Hypocriet en corrupt!!!!

Hoe denkt u dat de Arabische landen gaan reageren éénmaal de oorlog effectief uitbreekt?

Ahmed : De oorlog kan elk moment uitbreken, natuurlijk gaat men verzet bieden. In Irak zijn alle burgers aan het wachten op de inval en vanaf het moment dat de Amerikanen binnen zitten dan gaat de oorlog echt beginnen.

Gaat AEL acties plannen indien er een oorlog uitbreekt?

Dyab : Zeker en vast.

Geloof je nog in het feit dat er misschien geen oorlog komt?

Ahmed : Wel, ik hoop nog altijd dat er geen oorlog komt, maar de oorlog is nu al bezig, al 12 jaar. Laat ons zeker niet vergeten dat er sinds '91 al miljoenen mensen gestorven zijn, vooral kinderen. Ik geloof ook niet dat er geen oorlog komt. Gezien de economische situatie, gezien de positie van Bush, het feit dat hij de wereldvrede zogezegd als wereldmacht wil brengen, het feit dat hij gewoon de Arabische wereld wil verdelen om zo zeker zijn wereldmacht te verzekeren, zegt al genoeg. Wij geloven niet dat hij plots gaat terug trekken want dan verliest hij 2 keer

Interview met Karim (AEL)
by jessie Saturday March 15, 2003 at 07:13 PM
jessie@indymedia.org

Ik heb ook een interview gehad met Karim Hassoun, de verantwoordelijke van de ordedienst van AEL die op 19 januari zonder reden werd gearresteerd na nochtans schitterend werk te hebben geleverd. Door de wonderen der techniek is dit interview verloren gegaan. Karim zei dat er vandaag geen ordedienst was voorzien door de AEL als protest tegen zijn arrestatie. Ook voor de komende betoging is AEL niet van plan om een eigen ordedienst in te zetten. Karim snapte ook niet waarom de organisatie er zo een drama van maakte dat Dyab vooraan liep. De organisatie wou ook niet dat Dyab z'n bodyguard bij hem liep, maar nadat verschillende mensen erop gehamerd hadden dat de kans op een aanslag reëel was, gaven ze dan toch toe.

Mar het zal veranderen !!!
by Brunhilde Saturday March 15, 2003 at 08:34 PM
brunhilde&myrealbox.com

Want vandaag waren we met velen, en "We can change The world" !
Als we ons maar niet neerleggen bij de oorlogszuchtige logica van onze leiders.
Het verzet groeit en zoals altijd in de hele wereldgeschiedenis is gebeurt, groeit het verzet van onderuit, van bij de mensen zelf. We zijn het kotsbeu.
Maar wat nooit eerder in de geschiedenis mogelijk was heeft de technologie ons nu geboden, de kans om op een eenvoudige en supersnelle manier onze solidariteit wereldwijd bekend te maken.
Ga daarom straks nog even kijken naar move.on.org en organiseer mee morgenavond een wereldwijde stille wake voor de vrede