arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mediawatch/Media blikken vooruit naar Irak-betoging
by raf Saturday March 15, 2003 at 02:29 PM
raf.custers@euronet.be

Het VRT-tv-journaal kondigde daarnet de betoging tegen een oorlog tegen Irak aan. Ludo De Brabander van Vrede werd live-geïnterviewd aan het vertrekpunt. De Brabander is overigens alomtegenwoordig in de mainstream-media. Daar praat hij slechts voor één deel van de vredesbeweging.

Het VRT-tv-journaal van 13u kaderde de nieuwe vredesbetoging in Brussel correct in een wereldwijde mobilisatie. Australië beet de spits af, in Bangkok betoogden enkele duizenden mensen (hoofdzakelijk moslims, werd gezegd).

VRT-reporter Tijs Mauro stond aan het vertrekpunt van de Brusselse betoging, in de buurt van het Noordstation. Hij interviewde co-organisator Ludo De Brabander van de vzw Vrede. Mauro wilde weten of er opnieuw "50.000 betogers" zullen zijn (de minimale schatting van de deelnemers op 15 februari), en De Brabander beaamde dat, zeggende dat er nu amper twee weken voorbereiding zijn geweest.

Volgens De Brabander willen de organisatoren "wegen op de publieke opinie" en hoef je maar naar Groot-Brittannie te kijken (waar premier Blair in nauwe schoentjes zit) om te weten dat betogen nuttig is.
Omroeper Stef Wauters zei nog dat de betoging rond 14u door Brussel zou trekken. Een oproep om mee te betogen? dat mag de staatszender vaker doen.

Het VTM-journaal van 13u bracht een bijdrage over het vertrek van twee artsen van Geneeskunde voor de Derde Wereld naar Irak. Ze vertrokken zaterdagochtend per vliegtuig vanop Zaventem.
Geert Van Moorter legde uit dat ze lokale Iraakse artsen willen gaan helpen, medisch maar evenzeer moreel. Volgens Van Moorter moet de Irakese bevolking weten dat er van overal ter wereld solidariteit komt.

Zoals gezegd : Ludo De Brabander is drukgevraagd als organisator van de vredesbetoging. In de krant De Standaard van zaterdag duikt hij twee keer op.

In de rubriek De Droom in DSMagazine zegt De Brabander dat "zijn dromen vol zitten met idealen. Ik wil de hoop levend houden. Ik geloof in duurzame rechtvaardigheid en solidariteit...".

Maar De Brabander gelooft ook dat de machtsblokken op betere gedachten te brengen zijn. Hij droomt "dat de Europese Unie voor een ander model van omgaan met conflicten kiest", terwijl hij tegelijk toch zegt dat "zij in Afghanistan en Kosovo een politieke woestenij hebben achtergelaten".

De Standaard-krant heeft De Brabander ondervraagd over de betoging van vandaag. Waarom zo kort na elkaar opnieuw een vredesbetoging ? "Om een groot signaal te geven. Het is dringend en het doet er klaarblijkelijk toe. Premier Verhofstadt heeft zelf publiekelijk verklaard dat de vredesbetogingen effect hebben".

Andere vraag: op hoeveel deelnemers mikken jullie? "Enkele tienduizenden betogers zou een sukses zijn. De groenen en de socialisten hebben al toegezegd mee op te stappen, net als Spirit en de N-VA".
Geen kritiek van De Brabander aan hun adres, al hebben zij niet de minste verdienste aan de vredesmobilisatie en springen ze duidelijk uit electorale motieven op de kar.

Andere vraag: en nog altijd zo positief over de houding van de Belgische regering? "Ze geeft op zijn minst een dubbelzinnig signaal", aldus De Brabander, want "er is een verschil tussen de Amerikanen passief met hun materieel laten passeren, en actief de toestemming hiervoor te geven en vredesmanifestanten die hiertegen protesteren te laten arresteren".

Onderaan het artikel staat er één URL: http://www.geenoorlog.be alsof dat platform de enige organisator van de betoging is. Van het andere platform StopUSA vernemen we niets.

Is dat onwil van De Standaard-reporters (fvg en jir) ? moet de boodschap van StopUSA uit de mainstream-media worden gehouden? StopUSA, de naam zegt het zelf, duidt de Verenigde Staten als dè bedreiging voor de vrede aan en zegt dat de VS oorlog willen om de olie in Irak (De Brabander in zijn Droom zegt dat Irak gaat "over het wegwerken van het regime van Saddam Hoessein").

Of ontbreekt StopUSA soms omdat het Ludo De Brabander aan fairplay ontbrak? Heeft hij de reporters niet duidelijk gemaakt
dat twee platforms tesamen voor de betoging mobiliseren ?

De twee platforms mikken overigens lang op hetzelfde publiek.
geenoorlog (met De Brabander als woordvoerder) kijkt vooral naar vakbonden en ngo's (250 organisaties zei hij in het VRT-journaal).
StopUSA hecht er veel belang aan dat de migrantengemeenschappen meedoen aan de protesten tegen de Amerikaanse oorlog, ook omdat ze hier het meest van wie ook te lijden hebben van de Amerikaanse anti-islamitische propaganda. Maar over die gemeenschappen komt er van De Brabander geen woord.

Misschien beter...
by comment Saturday March 15, 2003 at 08:12 PM

Waarom, Raf, richt je je pijlen hier voornamelijk op een medestander (die misschien meer gematigd is) ipv op de commerciële media? Het zijn de media die StopUSA vnl doodzwijgen en amper in beeld brengen. Het zijn de media die partijen als SP.A en NVA aan het woord laten, terwijl deze partijen amper iets doen tegen de oorlog. Het is misschien beter daar je energie op te richten?

idd
by rob Monday March 17, 2003 at 02:43 PM

Ik geef "comment " volledig gelijk.
Ik hoop echt wel dat de "spanningen" tussen individuen of wat/wie dan ook ons weer naar twee aparte betogingen leiden.