arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brachten de media het Antwerps schepencollege ten val ?
by jpe Saturday March 15, 2003 at 01:24 AM
mediadoc.diva@skynet.be

Als je sommige media zou geloven, dan waren het de media die het Antwerps schepencollege torpedeerden. Een kritisch overzicht met aandacht voor de rol van de vrouwen en de allochtonen en vragen bij "De Morgen als een krant boven iedere verdenking" (+ gratis reistip voor Yves Smet)

Even kort aangeven waar het om gaat: het voltallige Antwerpse schepencollege op burgemeester Leona Detiège (SP.a) na, heeft deze week ontslag genomen na de steeds luider klinkende berichten over gesjoemel met onder andere visakaarten.


Nogal wat krantenberichten waren in ieder geval niet van aard om de gemoederen te bedaren.
Enkele voorbeelden uit de 'kwaliteitspers':

"Lawine van schandalen brengt Antwerpse coalitie in problemen (De Morgen 12/03)

"Nu Zwarte Dinsdag, straks weer Zwarte Zondag" (De Standaard, 12/03)

"Scandale à Anvers, le Blok exulte" (Le Soir, 13/03)

"Accablée, Anvers a perdu la tête" / "Irresponsable et suicidaire" (Le Soir, 14/03)

"Blok voelt macht in Antwerpen binnen handbereik" (De Morgen, 14/03)

"Politiek gesjoemel geschenk uit de hemel" (De Standaard, 14/03)

"Anvers a perdu la tête" (La Libre Belgique, 14/03)

Sommige commentatoren gingen in hun editorialen erg ver. Zo schreef Erik Donckier in het Belang van Limburg (14/03): "Nu de Antwerpense burgemeester en schepenen en hun partijen met de billen bloot staan, is er géén enkel alternatief meer dan het Vlaams Blok."

La Libre Belgique daarentegen titelde op pagina 4 (14/03): "Il faut maintenir le cordon sanitaire". Aldus socioloog Mark Swyngedouw (KUL) in een interview met La Libre.

In Vlaamse kranten werd vaak de vraag gesteld hoe lang het cordon in de huidige Antwerpse situatie (met een aantal liberalen en groenen die elkaar niet kunnen luchten) nog vol te houden is.

Le Soir noteerde uit de mond van Jos Vander Velpen, auteur van boeken over extreem-rechts: "Voor veel Antwerpenaren, is Dewinter nu al de burgemeester" ...

Wat als straks de oorlog in Irak losbarst en er onlusten uitbreken in de 'pluriculturele wijken" vroeg Bénédicte Vaes zich af (LS, 14/03). Zij vond ook dat de Antwerpse politici (op Agalev na) "de affaire Jahjah zeer slecht beheerd hebben." Ze citeerde Vander Velpen volgens wie Antwerpen een 'veiligheidsbeleid' voert dat door het Blok geïnspireerd werd. Vander Velpen vermeldde een rapport dat Filip Voets (oud-VRT - journalist) eind jaren 90 maakte en waarin hij deskundig de sociale problemen van de Maghrebijnen aangaf. Maar met dat rapport gebeurde niets.

* Is Antwerpen monocultureel geworden ?

Merkwaardig was wel hoe we de jongste dagen in geen van de vier kranten die we doornemen (LLB, Soir, Standaard, Morgen), noch in de tv-journaals de standpunten van allochtone voormannen/vrouwen te horen kregen. Waar bleven de in de klassieke partijen geïntegreerde Antwerpse allochtonen in de discussies over het beleid van hun stad ? En Dyab Abou Jahjah ... Moet hij amok maken vooraleer we van hem iets te horen krijgen ?

Het verst dat de allochtonen het in 'onze' kranten schopten, was een spottekening in De Standaard van 14 maart. Boven een cartoon van Zaza met drie besnorde, rokende en aan een cafétafel zittende mannen, stond in de tekstballon: "Eindelijk heeft Dewinter begrepen dat niet WIJ de profiteurs zijn." Het clichébeeld van de tooghangende vreemdeling weer eens 'fijnzinnig' bevestigd.

* "Vrouwen sneuvelen in nieuwe Antwerpse coalitie" (DS, 14/03)

Ondertussen treurden sommige kranten -al dan niet met krokodilletranen - over het feit dat wellicht al de vrouwelijke schepenen van Antwerpen baan moeten ruimen voor een nieuwe, homogeen mannelijke ploeg. Sommige van de vrouwelijke schepenen speelden het 'spel' (?) mee. Zo verklaarde Kathy Lindekens in het Nieuwsblad van 12/03: "Mannencultuur bepaalt waar wij geld mogen aan geven". Ze had het nog altijd niet door dat je "een bril, kleding en parfum" niet op kosten van de belastingsbetaler "betaalt".

Dat het feit dat het nieuwe college volgens De Standaard, een volledig mannelijk elftal wordt, te maken kan hebben met de roep naar sterke leiders ... de intelligente De Standaard merkte het (op 14/03) niet op. Erger nog, in een tweede artikel werd Leona Detiège (door twee journalistes, Alexandra De Laet en Inge Ghijs) weliswaar met enige nuance (ze kreeg ook goede eigenschappen toegedicht) met de grond gelijk gemaakt. Vaak op basis van argumenten die het niveau van de cafépraat niet overstegen en waarin clichés zoals "moederkloek Detiège" en "de koffiemadam van het Stadhuis" meerdere keren aangehaald werden.

Noteer nog dat ook de vrouw van de aan de dijk gezette stadssecretaris De Nolf, opzij geschoven werd, alhoewel haar "niet meteen misbruiken worden aangewreven" (DS, 14/03)


* "Het begon met het binnenlands persoverzicht"

Die titel prijkte bovenaan p. 2 van De Standaard van 14/03. DS schreef: "Woensdagavond dachten de Antwerpse partijen nog dat ze het tij misschien konden keren door alleen de omstreden VISA-uitgaven terug te betalen. Donderdagochtend, na het horen van de uiterst negatieve perscommentaren, kwam het besef dat er meer nodig was. Eén na één vielen de dominostenen."

De Vlaamse pers heeft het Antwerps schepencollege dus genekt ? Of was er meer aan de hand ?

DS bracht op 14/03 nog een ander artikel dat stelde dat de stad Antwerpen "Geen kaas gegeten" heeft "van crisiscommunicatie". Versta: als ze het mediaspel goed leren spelen hadden, dan was de crisis te managen geweest ...

Elders in De Standaard van 14/03 werd een overzicht van de perscommentaren van de dag voordien gebracht en lazen we dat "de perscommentaren volgens burgemeester Detiège één van de belangrijkste elementen waren voor het ontslag van de schepenen. "De mediadruk werd te zwaar" zei ze.

Maar laten we het belang van de media toch niet overschatten. Partijpolitieke spelletjes en berekeningen waren zeer zeker ook belangrijk.

* De Morgen, een krant boven alle verdenking ?

Eén standpunt viel op in het binnenlands persoverzicht op Radio 1 van vrijdag 14/03. Dat van De Morgen. Was het toeval dat Yves Desmet het in die krant die wordt uitgegeven door de 'Persgroep' bij dewelke oud-'socialist' Karel Van Miert bestuurder is, opnam voor de Antwerpse politici ? Desmet hoopte dat bij de Sinjoren de "zin voor de verhoudingen de bovenhand zal krijgen op het bijna hysterisch antipolitiek debat dat nu als een uitslaande brand carrières heeft verwoest van mensen die hooguit een flinke tik op de vingers verdienden."

Laat Desmet nog gedeeltelijk gelijk hebben, zijn zalvende houding nu contrasteert scherp met de manier waarop hij Dyab Abou Jahjah aanpakte.

Desmet schreef nog iets merkwaardigs. Hij vond dat Patrick Janssens burgemeester moet worden want die heeft wel "een paar troeven." Als eerste vermeldt Desmet: "Normvervaging is hem vreemd, omdat hij dankzij zijn privé-loopbaan en het feit dat hij nog altijd een behoorlijk loon heeft, boven iedere verdenking staat."

Zozo, komen in de toekomst alleen nog grootverdieners in aanmerking voor belangrijke politieke jobs ? Zijn zij de enigen die boven iedere verdenking staan omdat ze toch al goed hun brood verdienen ? Weet Desmet dan niet dat mensen die veel geld willen verdienen - zoals Janssens die maar SP - voorzitter wou worden mits een minister-wedde - altijd nog meer geld willen ... Dat zou Desmet toch al moeten gezien hebben bij zijn baas Van Thillo die De Morgen met alle mogelijke truukjes tot een winstgevend zaakje omtoverde. Een krant dus boven alle verdenking !

Desmet mijn beste, emigreer naar de V.S. Daar vind je de politici zoals jij ze graag ziet. Daar kunnen alleen nog multimiljonairs zich in de nationale politiek storten. Figuren zoals George W. Bush. Zo'n olieboer boven alle verdenking en jij als krantenboer uit Vlaanderen, dat wordt gegarandeerd een mooie vriendschap.

JP Everaerts

Voor de volledigheid...
by Raf Grinfeld Saturday March 15, 2003 at 11:51 AM

Lindekens verklaarde in een ander artikel dat ze iets anders dan parfum had gekocht. En De Morgen liet uischijnen dat Pauwels een dure handtas had gekocht. Daarna verklaarde ze op televisie dat het om een aktentas ging. Ach, traditionele partijen... Niemand van hen die intussen pleit voor een defusionering van Antwerpen. En dat terwijl de kans bestaat dat Dewinter binnen een paar jaar burgemeester wordt van talloze Antwerpenaren. In zijn woonplaats Ekeren heeft men het nochtans al langer begrepen. Daar willen ze absoluut loskomen van het centralistisch agglomeratiebestuur. Er is zelfs een partij ,met veel stemmen, die als enige programmapunt de onafhankelijkheid van Ekeren op gemeentebestuurlijk vlak heeft.