arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag scholierenstaking Sint-Niklaas
by Jan Vlegels Friday March 14, 2003 at 05:38 PM
jan_vlegels@hotmail.com 0472870588

publiceren!

VERSLAG SCHOLIERENSTAKING SINT-NIKLAAS
__________________________________________________

Met zo'n vijftienhonderd waren we, scholieren van Sint-Niklaas die een uur lang de lessen verlieten om hun woede uit te drukken over de nakende oorlog in Irak. Door de wekenlange campagne die we met Internationaal Verzet hebben gevoerd om op Dag X massaal in staking te gaan, hebben we de directies van de scholen en de burgemeester (Willockx) zodanig onder druk gezet dat ze deze actie moesten toestaan. Zij gingen voor de begeleiding zorgen en Internationaal Verzet kreeg carte blanche voor de organisatie. Het was hun bedoeling om op deze manier de scholieren de kans te geven een uur te staken zodanig dat ze op Dag X schoon op de schoolbanken zouden blijven zitten. Dit was dan zonder Internationaal Verzet gerekend! Tijdens de toespraken hebben we duidelijk beargumenteerd waarom het belangrijk is dat we op Dag X met alle scholieren en studenten in actie komen. Het enthousiasme van de leerlingen was enorm! Op deze manier hebben we de directies van de scholen hun illusies afgenomen, al staan we natuurlijk nog open voor afspraken omtrent de organisatie.
De betoging kwam een beetje traag op gang omdat het voor vele jongeren de eerste keer was dat ze deelnamen aan een manifestatie. Onze geoefende kameraden verspreidden zich echter in de massa en hadden slechts enkele minuten nodig om hun vurig enthousiasme onder de mensen te brengen. Er was zelfs geen stoppen meer aan, op enkele minuten tijd hebben we dan maar een geïmproviseerd parcours in elkaar gestoken om de strijdbare massa de mogelijkheid te geven hun woede tegenover Bush duidelijk te maken.
In de toespraken gingen we onder andere dieper in op de houding van de Belgische regering. We maakten de scholieren duidelijk dat de overheid een dubbele agenda heeft: enerzijds hangen ze de ‘rebel' uit in de Verenigde Naties, anderzijds helpen ze volop mee aan de bevoorrading van de Amerikaanse troepen in de Golf. Ook burgemeester Willockx treft schuld: in Sint-Niklaas verblijven tientallen geniesoldaten die zich voorbereiden op de oorlog. Een klein teken van protest in de media kon eraf, maar een fundamentele discussie, al was het maar binnen de Sp.a (zou toch de partij moeten zijn die de belangen van de werkende mensen verdedigt), over de NAVO-akkoorden die dit allemaal mogelijk maken bleek een stadium te ver. Nogmaals een bewijs dat de gebureaucratiseerde leiding van de Sp.a totaal vervreemd is van de klasse die ze vertegenwoordigen.
Een leerling van het College (Maxim), die de scholieren toesprak in naam van de anti-oorlogscomités in de scholen, riep op tot blijvend verzet tegen deze oorlog die enkel en alleen gevoerd wordt om de winsten van de oliemultinationals te vergroten. Hij verzocht iedereen mee te werken aan de anti-oorlogscomités en te komen naar meetings van Internationaal Verzet (eerstvolgende: 26 maart, JC Den Eglantier om 14u, ‘Oorlog en kapitalisme'). Het is belangrijk dat we naast actie ook ingaan op alternatieven voor een systeem dat voortdurend oorlog met zich meebrengt.
Het was duidelijk dat Internationaal Verzet in Sint-Niklaas op slechts een jaar tijd een stevige krachtsverhouding heeft weten uitbouwen. De interesse voor onze ideeën was enorm, we hebben dan ook een massa materiaal verkocht. In de komende periode moeten we met z'n allen werken aan het verder uitbouwen van onze organisatie en de jongeren een duidelijk alternatief aanbieden in de vorm van het socialisme.

Jan Vlegels, Internationaal Verzet Sint-Niklaas

actie
by Els Friday March 14, 2003 at 06:16 PM

goede actie! en laat er op dag X ook maar wat gebeuren!

(als je nu ook nog de boodschap belangrijker zou vinden dan de actie, en de actie belangrijker dan de organisators en hun materiaal...)

Laat die gasten.
by Frank Friday March 14, 2003 at 10:39 PM

U wilt dat die gasten weken werken en plannen voor die actie zonder dat ze daar trots op mogen zijn. Nu ere wie ere toekomt. Deze keer is dat Internationaal Verzet de volgende keer is het de beurt aan een andere organisatie die iets organiseert of doet. Hoe meer beweging op dit ogenblik hoe beter me dunkt.

Zonder de jongens en meisjes van Internationaal Verzet zou er wellicht niets zijn gebeurd vandaag in Sint-Niklaas? Was het trouwens ook geen 100 dagen daar?

Misschien dachten de directies dat die actie goed was om hun scholieren een beetje stoom te laten afblazen. En als er betogen kunnen ze ook niet op café zitten...

RE Els
by Jan Friday March 14, 2003 at 11:16 PM
jan_vlegels@hotmail.com

Wat ik wilde aantonen met de superverkoop van ons materiaal is dat de interesse voor onze ideeën, en voor onze organisatie zeer groot was. LSP/IV wil de anti-oorlogsbeweging helpen groeien, maar vooral de revolutionaire stroming binnen die beweging versterken. Een anti-oorlogsbeweging op zich, heeft de mogelijkheid om de oorlog te doen stoppen, maar daar blijft het bij. Op die manier staan we jaar na jaar te betogen tegen imperialistische oorlogen. Die revolutionaire stroming moet er nu juist voor zorgen dat de beweging op termijn tot zijn conclusies geleid wordt, en daar is een stevige arbeiderspartij voor nodig. Het is daarom dat LSP zoveel belang hecht aan de uitbouw van haar organisatie, wij willen, net zoals de bolsjevieken in 1917, een stevige trotskystische vleugel vormen binnen die nieuwe arbeiderspartij. En nu de bal in jouw kamp, wat is daar verkeerd aan?