arch/ive/ief (2000 - 2005)

De ridicule censuur van de ABVV-leiding
by STOP USA Friday March 14, 2003 at 10:19 AM
info@stopusa.be

Vele ABVV-militanten signaleren ons hun verontwaardiging. De officiële, gedrukte affiche voor de betoging van volgende zaterdag 15 maart vermeldt onderaan: "Lijst van ondertekenaars op de website: www.cnapd.be – www.geenoorlog.be – www.stopusa.be". De ABVV-leiding heeft de affiche op haar website gezet (op www.abvv.be onder "Acties") maar heeft www.stopusa.be deskundig weggeveegd.

Dit zielig tafereeltje heeft een voorgeschiedenis. Tot hiertoe zijn er vier betogingen geweest tegen de oorlog in Brussel. Twee georganiseerd door STOP USA (10 november en 19 januari), één georganiseerd door het Anti-oorlogsplatform Irak (17 november) en één georganiseerd door beide platformen (15 februari). Deze laatste bracht 70 à 80.000 betogers op de been. Het ABVV is mede-ondertekenaar van het anti-oorlogsplatform van de NGO's, maar heeft voor de twee betogingen waarvoor dit platform opriep zo goed als niet gemobiliseerd. Op de betoging van 15 februari heeft het franstalige ABVV een verbond gesloten met de PS om de kop van de betoging te nemen en STOP USA naar achter te verbannen.
Het grote succes van de betoging was een even grote blaam aan het adres van de beide vakbondsleidingen. Onmiddellijk na de betoging is de ABVV-leiding naar de NGO's gestapt om hen af te houden van verdere samenwerking met STOP USA. Haar eerste voorstel, om de volgende anti-oorlogsmobilisatie te concentreren op 21, op de betoging van de vakbonden rond de Europese conventie, werd door de NGO's afgeketst. Eenmaal de datum van 15 maart was vastgelegd als volgend objectief heeft de ABVV-leiding, vertegenwoordigd door Daniel Van Daele en Frank Moreels, haar medewerking en deelname in de kosten verbonden aan het verbreken van de samenwerking met STOP USA. Deze arrogante en zielige opstelling heeft maar één verklaring: voor de ABVV-leiding is de radikale opstelling van STOP USA een doorn in het oog.
De Coördinatie STOP USA heeft onmiddellijk voorgesteld de betoging van 15 maart te organiseren volgens dezelfde modaliteiten als die van 15 februari: met de twee platformen als organisator, op voet van gelijkheid. Het initiatief ligt logischerwijze bij diegenen die sinds oktober de grootste inspanningen doen voor de mobilisatie en de vier vorige betogingen organiseerden. De chantage van de ABVV-leiding heeft het NGO-platform doen plooien. Er is aanvaard om géén organisatoren te vermelden op de affiche. Het toevoegen van de web-adressen was voor de NGO's een "tegenprestatie" naar STOP USA toe. Maar ook dat kan duidelijk niet door de beugel voor de ABVV-leiding. Het ABVV weigert de pamfletten te verspreiden en op de website is, zoals gezegd, de verwijzing naar de web-site van STOP USA geschrapt.
Wij roepen vooral de ABVV-militanten op om hiertegen te protesteren. Het gaat er op dit ogenblik over of alle krachten moeten gebundeld worden om toch nog een oorlog af te wenden. Dergelijke debiele manoeuvers zijn vooral gericht tegen alle syndicalisten die een consequent anti-imperialistisch standpunt verdedigen dat ze terugvinden in het platform van STOP USA en niet in het NGO-platform. Het politieke meningsverschil gaat over de keuze of men zich aan de kant van de Belgische regering schaart of aan de kant van de Arabische volkeren die na het embargo door een nieuwe genocide bedreigd worden.

Voor de Coördinatie STOP USA
Jo Cottenier

meningsverschil
by rob Friday March 14, 2003 at 11:15 AM

"Het politieke meningsverschil gaat over de keuze of men zich aan de kant van de Belgische regering schaart of aan de kant van de Arabische volkeren die na het embargo door een nieuwe genocide bedreigd worden."

Ik moet hieruit dus afleiden dat de ngo-coalitie aan de kant van de Belgische regering staat??? Wat zijn we weer genuanceerd zeg...

De kern van de zaak is "geen oorlog" en al de rest zijn achterhoede gevechten over "het grote gelijk". Alleen spijtig dat die achterhoedegevechten de-mobiliserend werken en verdeeldheid zaaien.

Aan Rob
by Jo Friday March 14, 2003 at 12:20 PM
jocott@wanadoo.be

Ik wil gerust preciseren: het politieke meningsverschil met de ABVV-leiding. En dus niet de gehele NGO-coalitie. Anders moet u wel eens uitleggen waarom die achterbakse methodes nodig zijn.

schouder aan schouder
by brecht f. Friday March 14, 2003 at 12:27 PM

Volledig eens met Rob: 'geen oorlog' punt uit. Wie zich nu, vlak voor het uitbereken van die oorlog, bezig houdt met verdeeldheid te zaaien, exclusieven te stellen, 'het grote gelijk' te claimen, is onwaarschijnlijk cynisch.
Dus schouder aan schouder tegen de waanzin en voor de vrede.

Altijd hetzelfde liedje
by han Friday March 14, 2003 at 12:38 PM

In naam van de eenheid legt men de mensen het zwijgen op. Zie hier het gezicht van de echte democraten.
Het zal niet lukken want morgen zal Dyab Abou Jahah hoe dan ook toch aanwezig zijn ;-)

Groeten
han

kiezen
by 2stein1 Friday March 14, 2003 at 01:28 PM


tegen bush en tegen saddam! dát is wat de irakezen willen!

speeches
by Els Friday March 14, 2003 at 04:43 PM

zou het kunnen dat daarom* de speeches aan het eind van de betoging zijn afgeschaft?

*om de vakbond toch nog mee te krijgen én omdat Abou Jahjah terug in het openbaar mag manifesteren?!

Niet dat het me tegen houdt om te gaan betogen. Tot morgen!

speeches are easy to do
by fuck the power Friday March 14, 2003 at 07:39 PM

you just stand right up on car roof and then you shout