arch/ive/ief (2000 - 2005)

Morgen 10 min Staking tegen Oorlog
by vakbond Thursday March 13, 2003 at 04:41 PM

14 Maart actie 5 voor 12

ABVV, ACLVB en ACV roepen samen met het EVV (Europees Vakverbond) alle aangesloten leden en alle werknemers op om op 14 maart in heel Europa werkonderbrekingen te organiseren tussen 11.55 en 12.05. Hiermee willen de vakbonden een sterk vredessignaal geven en nogmaals pleiten voor een vredevolle aanpak van de Irak-crisis. Terzelfdertijd zullen op heel wat plaatsen de sirenes loeien em de kerkklokkem luiden.

een signaal?
by brecht f. Thursday March 13, 2003 at 05:07 PM

Al jarenlang hebben wij rond 11u55 en 12u05 een werkonderbreking. Wij noemen dat gewoon 'middagpauze'.
Ik ben echt heel gelukkig te vernemen dat die alledaagsheid ineens een 'sterk vredessignaal voor een vredevolle aanpak van de Irak-crisis' wordt genoemd. Het zal ongetwijfeld een grote indruk maken op Bush en co.

lolz
by hydrangea Thursday March 13, 2003 at 05:52 PM

goe bezig

Make Health, Not War!
by ACV-Militantenkern St.-Vincentius Antwerpen. Thursday March 13, 2003 at 06:53 PM
acv.kern.vincentius@belgacom.net

Onderstaande tekst is een uittreksel van het pamflet, verspreid in ons ziekenhuis:

In onze instelling, het fusieziekenhuis St.-Vincentius, roepen wij alle werknemers op om - na overleg met hun dienstverantwoordelijke - in solidariteit met alle werknemers in Europa het werk neer te leggen tussen
11u55 en 12u05. Wij vragen aan de patiënten en hun bezoekers om hier begrip voor op te brengen.
In de cafetaria van beide campussen zullen op dat moment pamfletten uitgedeeld worden met achtergrondinfo over de oorlogsdreiging en de reis van enkele ACV-syndicalisten naar Irak die aldaar gesproken hebben met de gewone man en vrouw in de straat en er ook enkele ziekenhuizen hebben
bezocht. De vakbonden roepen al hun leden ook op om op 15 maart massaal deel te nemen aan een nieuwe vredesmanifestatie te Brussel; vertrek 14 uur aan het
Noordstation.

MAKE HEALTH, NOT WAR!

Groet,
Uw syndicale afgevaardigden.

proficiat
by Raf Verbeke Thursday March 13, 2003 at 07:41 PM
carineraf@hotmail.com

proficiat

'pauze'
by Els Thursday March 13, 2003 at 09:16 PM

Ik sluit me aan bij 'Brecht': de werkmannen kunnen 5 minuten eerder pauze nemen. Het zal veel uithalen!
Als ze al minstens 2x een uur alles plat zouden leggen (en ondertussen politieke debatten houden -zonder politici!), zodat het zwaar wordt voor de economie (annex politiek), dan zijn we een beetje op weg. Als de internationale vakbondsorganisaties dan ook hun Amerikaanse collega's zouden kunnen overhalen, komen we al iets verder.
Ook 'de gewone mens' heeft 'politieke macht', hoor! Hij moet ze alleen willen gebruiken, tesamen!
(PS: het stemhokje is lang niet alles, integendeel!)

maar t'zal nie lukken
by alison Friday March 14, 2003 at 12:58 AM

ik heb dit al eerder gezegd.

in de meeste bedrijven, hebben de werknemers (bedienden en kaderleden) aandelen of stock-options aangekocht - met hun spaarcentjes.

die mensen gaan nie staken!
allé da's logisch: volgens iedereen, staken is schade aanrichten tegen het bedrijf. dwz winst omlaag, beurskoers omlaag, spaarpot waardeloos.

jullie oproep werd niet doorgestuurd aan /opgevolgd door de basis.
nog abvv nog cne nog... hebben die ideen aan de werknemers gebracht.

hallo! symbolisch is mooi, maar NIEMAND gelooft nog in zulke symbolische acties.

vredevolle aanpak
by ella wagemans Friday March 14, 2003 at 10:20 AM

de enige vredevolle aanpak van de 'Irakkrisis' is het land met rust laten en de oorlogsstokers aanpakken, dat wil zeggen de VS en het systeem dat erachter zit, het imperialisme.
'efkes' staken tijdens de middagpauze vind ik flauwekul.

Ella,
by 2stein1 Friday March 14, 2003 at 12:20 PM

dat is gemakkelijk gezegd, maar daarmee verandert er niets. Deze actie is goed, zeer goed zelfs, náást alle andere initiatieven. Je kunt toch geen algemene staking houden in België tegen die oorlog. Get real!

Ja Ella, maar...
by bercht f. Friday March 14, 2003 at 12:45 PM

Ja Ella, volkomen terecht. Wij vragen geen algemene staking.
Maar van de vakbonden mag je toch iets meer verwachten dan de 'hocus-pocus middagpauze veranderen in een sterk vredes-signaal' Ze zouden , ik zeg maar wat, het treinverkeer dat instaat voor de Amerikaanse wapentransporten kunnen boycotten door hun leden-machinisten op te roepen deze transporten te staken. Een soortgelijke oproep kan gericht worden naar de havenarbeiders. Er is al voor minder gestaakt. Ik heb de indruk dat in deze kwestie de vakbonden gewoon de feiten achterna hollen. Het zijn in de eerste plaats o.a. de vredesmilitanten (in Melsele) en Greenpeace die deze kastanjes uit het vuur halen. Enfin, tot zaterdag in Brussel!

14/3 en 10 minuten
by Els Friday March 14, 2003 at 04:55 PM

'k Moet toch toegeven dat, hoewel het allesbehalve een oorlog zal tegenhouden (kunnen we dat uberhaupt nog maar denken?), het misschien toch de doorsnee bevolking even heeft doen nadenken: 1. omdat radio-omroepen mee deden, 2. omdat in het nieuws grote en bekende bedrijven werden genoemd. 'Twijfelaars' worden hierdoor over de streep getrokken, en 'tegen de oorlog zijn' wordt hiermee de norm(aliteit).
Dit is niet veel en niet genoeg, maar toch iets!
Nu maar hopen dat er op wordt verder gebouwd, en m'n vorig voorstel en/of dat van 'Brecht' in overweging wordt genomen.