arch/ive/ief (2000 - 2005)

A'pen: Stop Operatie Doofpot: openbare onderzoekscommissie
by Peter Mertens Thursday March 13, 2003 at 02:40 PM
p.ter@skynet.be 0474.98.55.16

Het collectieve ontslag van het Antwerpse schepencollege doet volgende vragen rijzen - waarom blijft hoofdcommissaris Luc Lamine buiten schot ? - welke controlemaatregelen op topambtenaren en schepenen worden ingevoerd ? - hoe zullen de grote smeerpot-dossiers worden uitgespit ? Er lijkt een nieuwe operatie doofpot in de maak om elk diepgaand, en onafhankelijk, onderzoek naar deze drie vragen uit de weg te gaan.

1. Aan de vooravond van de oorlog wordt politiechef Luc Lamine buiten schot gehouden

In februari komt aan het licht dat de Antwerpse politiechef Luc Lamine kredietkaarten uitdeelde aan bevriende comissarissen, en zichzelf bediende met met dure dienstreizen op kosten van de Stad Antwerpen. Op 24 februari legt het parket beslag op de boekhouding van de politie. Het gaat om dezelfde Luc Lamine die vorige week de arrestatie van betogende dokwerkers beval en de rellen in Borgerhout uitlokte met pepperspray. Opmerkelijk is dat vandaag over de politie-corruptie wordt gezwegen en dat korpschef Luc Lamine door alle partijen buiten schot wordt gehouden (ook door het Blok). Daarmee wordt de politie voorlopig de sterkste kracht in de Stad. Wellicht om een sterk korps te behouden voor de dag dat de oorlog uitbreekt. Na het betogingsverbod dat provinciegouverneur Paulus aan Antwerpen oplegde, wilde ook de gemeenteraad volgde dinsdag een betogingsverbod in de stad goedkeuren. Op vraag van minister van binnenlandse zaken Dusquesne.

2. Anders gaan leven ? Zelfbediening SP.A, Agalev, VLD en CD&V op kosten van de stadskas

Even later wordt bekend dat stadssecretaris Fred Nolf, van de SP.A, zelf de vetpotten bediende. Voor zijn meubeltjes had de SP.A'er 12.500 Euro van de stadskas over. Nolf mocht nog even blijven. Snel werd duidelijk waarom : ook de schepenen hadden zichzelf verrijkt met een visa-kaart en een enveloppe van 1.200 Euro van de stad. SP.A'er Fred Nolf staat symbool voor de grijp- en graaicultuur van de hele politieke kaste. Naast zijn persoonlijke visa-kaart kreeg hij nog zitpenningen voor zijn postjes in niet minder dan 17 intercommunales. Ook Agalev deed zich tegoed aan de stadskas. Agalev-schepen Chantal Pauwels : « Zo was het systeem nu eenmaal, en als men mij zegt dat dat mag dan doe ik dat » (DNG 12 maart 2003). Dat vindt ook Agalev-woordvoerder Jos Geysels : « Onze Agalev-schepenen hebben geen enkele wet overtreden, laat dat duidelijk zijn. Zelfs deontologisch zijn ze niet in de fout gegaan, maar politiek-maatschappelijk wel » (De Standaard 13 maart 2003). Volgens Geysels is de persoonlijke verrijking dus geen « deontologische fout ». Een mooi voorbeeld van « anders gaan leven ».

De PVDA kloeg de postjesjagerij van groenen, rozen, blauwen en gelen al aan toen dit schepencollege werd gevormd. Om de postjes te verdelen werd toen zelfs een nieuwe, « tiende » schepenpost uitgevonden.

3. Wij eisen openbare onderzoekscomissie en controle door het volk. Stop operatie doofpot.

Janssens (SP.A) en Van Campenhout (VLD) willen een diepgaand onderzoek en een tuchtcomissie uit de weg gaan door het collectief ontslag voor te leggen. Ze willen met « operatie schone handen » vooral de andere doofpotten toedekken en de corruptie-schanddalen beperken tot de 1000-Euro-smoking van Agalev-schepen Erwin Pairon, de champagne van VLD-schepen Ann Coolsaet of de exclusieve parfum van SP.A-schepen Kathy Lindekens.

Elk lid van het stadspersoneel weet dat er veel meer aan de hand is. De topmanagers in de Stad Antwerpen krijgen zelfs overuren, een voorrecht dat de managers zelfs niet in de privé krijgen. Voor een plaatsje in een examen-commissie krijgen ze hoe dan ook een uur pree extra. Terwijl die topambtenaren gaan eten en dineren, of zelfs gaan golfen op kosten van de stad, komen de gewone werkmensen van de Stad voor de tuchtcommissie voor een prul. Ze worden gesanctionneerd voor de minste inbreuk. En dan zijn er de dossiers waarin partijbonzen Patrick Janssens (SP.A) en Marc Van Peel (CD&V) zelf worden genoemd. Niet toevallig staan ze aan het hoofd van het autonoom bedrijf dat het stadspatrimonium moet verkopen (Van Peel) en van het autonoom bedrijf Telepolis dat de stadsinformatica moet beheren (Janssens). Later deze week zal de PVDA een dossier over deze autonome bedrijven uitbrengen.

Wij eisen

- ontslag van commissaris Luc Lamine en controlemogelijkheid op de politie-officieren. Intrekking van het Antwerpse betogingsverbod.
- opening van alle doofpotten door een openbare onafhankelijke onderzoekscommissie naar alle dossiers. Ook de dossiers van de politie, Telepolis, patrimonium, autonoom havenbedrijf en OCMW.
- controle door het volk op de schepenen en topambtenaren. De instelling van een zesmaandelijkse volkscontrole-commissie om de schepenen en topambtenaren te controleren met de mogelijkheid om af te zetten.

Deze eisen tot volkscontrole en onderzoekscommissie werden, twee maanden terug reeds opgenomen in het tien-punten-programma van Resist.

Potje open!
by Stef Thursday March 13, 2003 at 02:53 PM

In de dossiers die jullie willen aankondigen zou ik heel erg diep gaan over het sociaal deficit van de Stad Antwerpen. Het is dát wat de mensen verstaan:
- SIF-problematiek.
- Politiemisbruiken.
- Privatiseringsdrang OCMW-ziekenhuizen.
-...

Potje open!
Mét inschakeling van alle leden van jullie partij om de propaganda te voeren.

Groet,
JEF.

Geen heksenjacht in Antwerpen
by Martin Matthys Thursday March 13, 2003 at 04:41 PM
martin@rosseel.be

Geen enkele ambtenaar of politiek mandataris in Antwerpen is tot op vandaag beschuldigd van, laat staan veroordeeld wegens, een overtreding van de wetten die, laat het ons niet vergeten, gestemd zijn door en voor het volk. Ik weiger dus mee te huilen met de wolven ( van welke zijde ze ook komen) die ambtenaren en andere mandatarissen hun broodwinning willen afnemen zonder enige vorm van rechtvaardig proces.
In een democratische rechtstaat telt enkel de wet en geen ideologisch gezwam over strijd tussen de ' gewone man' en de 'sjoemelaar'( klassenstrijd)of de strijd tussen blanken en niet-blanken ( rassenstrijd). Tot wat deze ideologiën hebben geleid, is voldoende duidelijk gebleken uit de totalitaire regimes van Hitler en Stalin waar het schering en inslag was dat iedereen zijn medemens controleerde en verklikte omwile van niets anders dan ' erbij te horen'
Daar bedank ik voor met klem!

Schrik van de democratie?
by han Thursday March 13, 2003 at 05:45 PM

Ik ben het volmondig eens met eis tot volkskontrole en onderzoekscommissies.
Als alleen de PVDA dergelijk zaken eist zijn er toch wel serieuse problemen. gelukkig is er ook RESIST die inderdaad ook voor volkscontrole is.

Zeer vreemd vind ik de mensen die in naam van de democratie dergelijk zaken afwijzen. Of beter gezegd: vreemde democratie als men steeds opnieuw alles in een doofpot tracht te steken.