arch/ive/ief (2000 - 2005)

Melsele/Beveren intolerante gemeente
by GGi Thursday March 13, 2003 at 09:53 AM

Brief van de inwoners van Melsele en Beveren aan burgemeester François Smet

In onderstaande brief roepen inwoners van Melsele/Beveren de burgemeester ter verantwoording voor het optreden van zijn politiekorps:

Aan de heer François Smet
Burgemeester
9120 Beveren


Geachte heer Burgemeester,


Als inwoner van Beveren ben ik verbaasd over de manier waarop het gemeentebestuur en de lokale politie zijn opgetreden tegen 150 vreedzame medeburgers op zaterdag 1 maart in het Parochiecentrum van Melsele.

De vraag of dit optreden legaal was of niet laat ik aan anderen over, maar de manier waarop de politie onder commando van de Beverse Commissarissen Mares en Van De Velde (en onder uw verantwoordelijkheid) mensen hebben gearresteerd die niets meer deden dan aanwezig zijn op de binnenplaats van het Parochiecentrum, of zelfs maar daarnaar op weg waren doen mij twijfelen aan uw respect voor de vrijheid van meningsuiting. In de richtlijnen van minister van Binnenlandse Zaken Duquesne, waarnaar u voortdurend verwijst, staat klaar en duidelijk dat dit grondrecht moet gegarandeerd blijven, en dat moet onderscheid gemaakt worden tussen symbolische en ludieke acties en andere. U bent daar niet in geslaagd. Dat uw collega's van Zwijndrecht en Sint-Niklaas publiekelijk stelden dat zij een dergelijk politieoptreden nooit hadden toegelaten legt de verantwoordelijkheid van deze actie mede bij u, en niet alleen bij de federale regering.

De manier waarop u uw verantwoordelijkheid ontloopt wekt verbazing op. Ook het feit dat u weigerde ter plekke te komen kijken wat uw politiekorps uitvoerde ontgoochelt mij. U had dan met eigen ogen kunnen zien hoe de politie minderjarigen arresteerde, en hoe de politie fietsers en voetgangers gewoon van de straat plukte.

Ik heb het persoonlijk erg moeilijk om te aanvaarden wat er gebeurd is. Het gemeentebestuur en de politie van Beveren hebben met deze actie Beveren een imago gegeven van een intolerante, niet gastvrije en onbetrouwbare gemeente. Dat is niet het Beveren dat ik voor ogen heb.

Met vriendelijke groeten,

BRAVO
by BRAVO Thursday March 13, 2003 at 01:53 PM

BRAVO!