arch/ive/ief (2000 - 2005)

Lappersforters krijgen "bosereprijs" VBV
by Filip Wednesday March 12, 2003 at 10:22 PM

Minister van Leefmilieu Vera Dua reikt de "Bosereprijs" uit aan Lapperforters op de Algemene Vergadering van Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV)

Minister van Leefmilieu Vera Dua reikt de "Bosereprijs" uit
aan Lapperforters op de Algemene Vergadering
van Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV)

Elk jaar reikt de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) tijdens de Algemene Vergadering de "Bosereprijs" uit. Deze prijs beloont een persoon of organisatie die zich in het afgelopen jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor het bos. Dit jaar gaat de "Bosereprijs" naar de Lappersforters voor hun strijd om het behoud van het Lappersfortbos in Brugge. Met hun actie hebben zij de problematiek van de ontbossingen in Vlaanderen onder de aandacht gebracht. Op donderdag 13 maart zal Vlaamse minister van Leefmilieu Vera Dua de VBV-"Bosereprijs" overhandigen aan een afgevaardigde van de Lapperfort-actievoerders (Em. Jacqmainlaan 90, Brussel).

De Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) is reeds meer dan 30 jaar actief in de Vlaamse bossector. Sinds de oprichting ijvert de VBV voor bosbehoud, bosuitbreiding en multifunctioneel bosgebruik. Deze doelstellingen zijn ook anno 2003 nog steeds zeer actueel. De VBV is als enige bosvereniging in Vlaanderen verheugd dat ook andere organisaties de bescherming van het bos ernstig nemen. Het bos ligt vele mensen nauw aan het hart en het draagvlak voor meer bos in Vlaanderen groeit elke dag. De uitreiking van de VBV-"Bosereprijs" is ondertussen dan ook een traditie geworden. Donderdag 13 maart zal minister Dua omstreeks 20u30 deze prijs overhandigen aan de Lappersforters op de Algemene Vergadering van de VBV. De 'Bosereprijs' is een 'kunstige' trofee in FSC-gecertificeerd hout, geheel volgens de normen van duurzaam bosbeheer. Bosereprijs is een zeldzame inheemse bosplant die typisch is voor volwaardige bosecosystemen.

Voor hun strijd van het afgelopen jaar gaat de "Bosereprijs" naar de actievoerders van het Lappersfortbos. In oktober vorig jaar werden we allemaal opnieuw met de neus op de feiten gedrukt: het bos in Vlaanderen is nauwelijks beschermd. Vlaanderen telt ruim 10.000ha aan zonevreemde bossen (zonevreemde bossen zijn bossen die op de Gewestplannen een andere bestemmingskleur hebben gekregen) en er is geen sluitende wetgeving om het ontbossen een halt toe te roepen. De problematiek van de zonevreemde bossen is enorm belangrijk in onze bosarme regio, maar ligt politiek zeer gevoelig. Tot op de dag van vandaag heeft minister Van Mechelen nog geen cocnrete stappen ondernomen voor een daadwerkelijke legale bescherming. De enige oplossing die minister van Leefmilieu Vera Dua kan bieden is het aankopen van die zonevreemde bossen. Maar dergelijke operatie kost handen vol geld en is dan ook geen lange-termijn oplossing.

De VBV steunde volop de actie van de Lappersforters om een mooi stukje bos rond de stad Brugge te redden. Door hun actie konden zij een moeilijk dossier in de media brengen. De vele steunbetuigingen die zij ontvingen, tonen aan dat het bos in Vlaanderen leeft. Vele mensen willen meer bos en zijn bereid om de bestaande bossen te beschermen. Helaas, vier maanden na de actie is het Lappersfort van de politieke en media-agenda verdwenen. Toch is het voortbestaan van het bos meer dan twijfelachtig. De VBV zal dit dossier op de voet volgen en hoopt op een positieve uitkomst! Op 13 maart willen we echter de Lappersforters nogmaals in het zonnetje zetten en hun bedanken voor de strijd om het bos in Vlaanderen.

Wééral Van Mechelen die tegenwerkt?
by x Thursday March 13, 2003 at 04:29 AM

Wééral Van Mechelen die positieve milieumaatregelen boycot, dat kan geen toeval meer zijn. Bij het aantreden van deze regering was hij er ook al om de gentechnologische bedrijven te promoten, en er was zo nog een en ander wat ik niet direct meer voor de geest kan halen. Nog maar eens het bewijs dat economie primeert boven ecologie. Maar voor hoelang nog?

Proficiat
by Peter Morlion Thursday March 13, 2003 at 08:46 AM
dikkexpierre@yahoo.com

Proficiat aan de lappersfronters! Direct Actie werkt!