arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe RTBF-top speelbal politiek
by jpe Wednesday March 12, 2003 at 12:52 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Terwijl het RTBF-personeel in de grootste onzekerheid leeft over zijn toekomst, hebben de Franstalige politici een veertigtal nieuwe pionnen uitgezet aan het hoofd van de omroep. Opvallendste 'terugkomer': de woordvoerder van premier Verhofstadt wordt RTBF-TV-baas.

Eén jaar na zijn aantreden, heeft RTBF-manager Jean-Paul Philippot een belangrijke nieuwe slag thuis gehaald. Nadat hij eerder een oplossing uitwerkte voor de pensioenlast van de RTBF en zijn (omstreden) plannen er door drukte om het RTBF-personeel met 18 % te beperken en de radio- en tv- zenders van de RTBF te herstructureren, heeft hij nu de hierarchie van de RTBF vernieuwd.

Maar liefst veertig topfuncties waren bij de operatie betrokken. Voor een handvol daarvan - waaronder die van "responsable de l'Unité de programmes Info-Sports-TV" (tot nu toe Michel Konen) - werd nog geen geschikte kandidaat gevonden. Philippot maakt zich echter sterk dat tegen Pasen alle posten bekleed zullen worden.

* Woordvoerder van de premier wordt baas RTBF-TV

De opvallendste nieuwkomer of beter gezegd 'terugkomer' is Alain Gerlache. Gerlache was vroeger 'redacteur-chef adjoint' van het televisiejournaal van de RTBF. Drie jaar geleden vertrok hij om zich te gaan bezighouden met de communicatie van de paars-groene regering en op te treden als woordvoerder van premier Guy Verhofstadt. Gerlache keert nu terug naar een hem vertrouwde stek en en daarover zijn ze vooral in hun nopjes bij de liberalen van de MR (de 'Mouvement Réformateur' van Louis Michel).

Direct onder Gerlache staan ook twee oudgedienden. Realisator Eric Poivre krijgt de leiding van 'La Une' en aan het hoofd van het tweede RTBF-net, La Deux, blijft Carine Bratslawsky.

Bij de RTBF-radio wordt Francis Goffen de algemeen directeur. Goffen was medestichter van de commerciële radiozender Bel RTL. Andere verrassingen bij de RTBF-radio betreffen de aanstelling van Rudy Léonet aan het hoofd van de toekomstige radiozender 'Jeune Musicale'. De leiding van het toekomstig station " Affiliation" (een fusie van BXL-Capitale en Fréquence Wallonie) werd toevertrouwd aan Eric Gilson. Ook Gilson komt van concurrent Bel RTL waar hij 'directeur d'antenne et de production" was.

* Politieke partijen kregen het laatste woord

In de Franstalige kranten (zoals Le Soir en La Libre Belgique) was er heel wat te doen over de politieke beïnvloeding bij het aanstellen van de nieuwe RTBF-leiding.

De kritiek op het "interventionnisme politique" klonk scherp bij oppositiepartij CDH (de Franstalige christen-democraten). Edouard Descampe, CDH-man en 'vice-président' van de RTBF-Raad van Bestuur, klaagde herhaaldelijk aan dat de politieke partijen "de RTBF verstikken" én dat het evenwicht tussen de diverse politieke en ideologische gevoeligheden ('sensibilités') verbroken werd.

Maar er was bv. ook de oproep in La Libre Belgique (26/02) van 15 RTBF-journalisten, waaronder Marco Lamensch, Hugues Le Paige, Patrick Remacle ... De vijftien vielen scherp uit naar de wijze waarop "oude praktijken versterkt worden: politieke etiketjes wegen zwaarder door dan de projecten van de kandidaten". "Les diktats des partis prévalent."

Ook de 'Association des journalistes de la RTBF' verklaarde zeer 'verontrust' te zijn over de manier waarop de politieke partijen beslag legden op de procedure tot aanstelling van de nieuwe hierarchie.

Volgens de groep van 15 zal de gang van zaken al diegenen ontmoedigen die geloven in de toekomst van de omroep als een openbare dienst. Het aantrekken van een paar kopstukken van de commerciële radiozender Bel RTL versterkt die vrees nog.

* Eerste resultaten op het scherm in september

In een interview met Le Soir (3 maart) wees RTBF-manager Philippot de kritiek van de hand dat de politieke partijen alles bedisseld hebben. Je moet, aldus Philippot, wel rekening houden met het feit dat de Raad van Beheer van de RTBF politiek is samengesteld en dat zijn keuzes dus ook politiek zijn. "Certes, dans l'intérêt de la maison" voegde hij er aan toe.

Philippot moet nu blijkbaar nog één zaak rondkrijgen: de financiering van zijn plannen. In Le Soir verklaarde hij "terzake over geen enkel negatief signaal te beschikken" wat hem laat hopen dit snel in orde te krijgen.

Zodra hij ook die klip omzeild heeft, kan Philippot zijn plannen doordrukken om de RTBF grondig te vernieuwen, een vernieuwing waarvan de luisteraars-kijkers in september de eerste gevolgen zullen merken.

Wel wacht er Philippot op het terrein nog heel wat weerstand. Inzake de personeelsinkrimping zijn de vakbonden Philippots tegenstanders. Inzake de herstructurering van de radio- en tv-zenders wordt het uitkijken naar de slagkracht van de oppositie in de culturele sector die zich met name fel verzet tegen de plannen voor Radio 21.

(DIOGENE(S) n° 43 - mediadoc.diva@skynet.be)