arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Oorlog is geen kunst] Artists
by posted by protesta Wednesday March 12, 2003 at 12:44 PM

The list of the participating artists

Open lessen & lezingen

PROFESSOR ERIC VANHAUTE
Professor Eric Vanhaute analyseert vijfhonderd jaar wereldsysteem in één glashelder uur.

GEERT CASTRYCK
Geert Castryck heeft het over de situatie en evoluties in het Midden-Oosten, de Arabische wereld en de Nieuwe Koude Oorlog.

PROFESSOR MARC BOONE & PROFESSOR DAVID WRISLEY
Professor Marc Boone gaat samen met Professor David Wrisley na wat 11 september 2001 écht teweeg heeft gebracht in Oost en West.

THE VOICE OF AMERICA
Filosoof Lieven Decauter zet het mes in de Amerikaanse politiek. Martha Howell, David Wrisley (Amerikaanse academici tijdelijk aan de slag in Gent) en de Amerikaanse kunstenaar Bob Ostertag geven hun visie op de situatie in de USA en het Midden Oosten.

Panelgesprekken

VREDESBEWEGINGEN & DIRECTE ACTIE
De vredesbeweging heeft internationaal een nieuw elan gevonden. Fungeert de dreigende oorlog tegen Irak als katalysator of is er meer aan de hand? Heeft de antiglobalistische beweging gezorgd voor nieuwe thema's & mensen? Zijn er parallellen met de vredesbeweging in de jaren '80? Wat voor effect heeft actievoeren op lange termijn op politiek en maatschappij? Hoe evalueren de actiegroepen zelf de evoluties van de laatste 10 jaar? Wat drijft actievoerders & wat bepaalt de actievormen? Hoe objectief, betrouwbaar en effectief zijn acties? Mag men eigenlijk nog actie voeren in België?…

Met: Greenpeace (Jan Vande Putte), Forum Voor Vredesactie (Hans Lammerant of Nicole van Bael), platform vredesbeweging (Ludo De Brabander) e.a.
Opening: Peter Holvoet-Hanssen
Gespreksleiding: Jeroen Roppe (Studio Brussel - Ultimatum)

MEDIA & OORLOG, PARTNERS IN CRIME?
De massamedia engageren zich zwaar in de aanloop naar de oorlog. Wat voor argumenten spelen mee in de 'bewapening' van de media? Is kritische verslaggeving nog mogelijk? Zijn de Westerse media niet hoe dan ook bevooroordeeld tegenover de Arabische wereld? Hoe kom je te weten wat er écht aan de hand is in de oorlogsregio? Laten media zich gebruiken door de overheden en strijdende partijen, houden ze de kerk in het midden of is er (zoals in Groot-Brittannië) sprake van uitgesproken engagement voor deze of gene zijde? En was het vroeger beter, anders of erger?…

Met: Piet Chielens (In Flanders Fields Museum, organisatie: dead-lines), Bruno Dewever (UG), Marc Reynebeau (Knack) e.a.
Opening: Karl Van den Broeck
Gespreksleiding: Phara De Aguirre (Canvas - Terzake)

BELGIE & EUROPA & DE WERELDPOLITIEK?
Wat betekent België in het wereldsysteem, binnen VN en NAVO? Zit er lijn in het denken van de huidige regering? En is dat anders dan vroeger? Zijn wij samen met de Fransen de ondankbare xxx die vergeten zijn wie ons gered heeft van Den Duits? Zit er muziek in een Groot Europees Leger? Kan of wil Europa de voet dwars zetten bij wereldleider USA? Kampen wij met verschillende wereldbeelden of speelt particulier of ander belang een rol?…

Met: Ruddy Doom (UG), Koen Vidal (De Morgen), Johan Thielemans (publicist) e.a.
Opening: Kamiel Vanhole
Gespreksleiding: Karl Van den Broeck (De Morgen)

Woord

ANDY FIERENS
Andy Fierens zet in 1994 zijn eerste stappen als performing poet. Zijn energieke podiumact is een gedurfde combinatie van humor en agressie. Als hyperkinetische, woest om zich heen slaande dichter staat hij regelmatig tussen rap-acts en hardcore groepen geprogrammeerd.

DIDI DE PARIS & THE POLITICAL BROADCAST UNIT
The Political Broadcast Unit, op 13/3 hyperactief in Victoria, breekt tijdelijk uit naar Vooruit voor een blitzactie: The psychedelic Transformation of the U.S. Government. Een artistieke visie op Bush, geweld en onwetendheid. In één kwartier. Faut le faire.

DIETER LESAGE
Dieter Lesage (1966) promoveerde in 1993 tot doctor in de wijsbegeerte aan de K.U.Leuven. Thans is hij docent aan het departement RITS van de Erasmushogeschool Brussel. Hij publiceerde voornamelijk over nationalisme, racisme, multiculturalisme en globalisering.

HERTMANS 2 BROERS
Stefan Hertmans is schrijver/essayist en Peter Hertmans is muzikant. Twee broers op één podium met tekst en muziek.

JEROEN MARIS
Jeroen Maris, 18 jaar. Snotneus blakend van het groen achter zijn oren, won in 2002 de Kunstbende in de categorie TXT on stage. Laat gezond verstand primeren op leeftijd. Krijgt een wee gevoel in de maag als Bush en aanhangsel Blair weer eens beginnen te oreren. Plant een deelname aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de verre toekomst. In afwachting daarvan roept hij Bush streng op het matje.

KAMIEL VANHOLE
Kamiel Vanhole (1954) debuteert in 1990 met Een Demon in Brussel. Naast romancier is hij ook theaterauteur en essayist. Samen met de dichter Charles Ducal geeft hij in 1993 Over de Voorrang van Rechts uit, een briefwisseling over de opkomst van extreem-rechts.

LIEVEN DECAUTER - THE PEOPLE VERSUS TOTAL WAR INC: ACTION AGAINST THE PNAC
"Dit is geen oorlog tegen fanatici, maar een oorlog van fanatici - onze fanataci." Lieven Decauter gaat, gewapend met argumenten, in het geweer tegen de haviken van het Witte Huis. Verbaal vuurwerk!

MIEKE DEBRUYNE
Mieke Debruyne is schrijfster-columniste en journaliste bij De Standaard Magazine.

PAUL VAN GREMBERGEN
Paul Van Grembergen is Vlaams Minister van Cultuur, liefhebber van taal & dichten en niet te beroerd om af en toe zelf het podium op te klimmen in naam van de solidariteit.

PETER HOLVOET-HANSSEN
"Gedichten moeten een belevenis zijn, niet geschreven lijken." Peter Holvoet-Hanssen is een ontsnappingskunstenaar, een 'boekanier van goede sier' en 'vulkanische troubadour', onnavolgbaar en toch te volgen.

SERGE VAN DUYNHOVEN
Dichter-performer Serge van Duynhoven laat opnieuw van zich horen met Bloedtest, een nieuwe bundel + CD, met gedichten over begeerte, illusies en de eeuwige zoektocht naar geborgenheid. Ontheemdheid, emigratie en de dood spelen opnieuw een grote rol.

Theater

AC TROMPET - MARATHON
Marathon is bij sportliefhebbers bekend als een loopwedstrijd over 42 km en 195 meter, genoemd naar de fabelachtige prestatie van de boodschapper die na de slag bij Marathon, in 490 v. Chr., het bericht van de overwinning van de Atheners op de Perzen naar Athene bracht en daarna dood neerviel. Marathon van Olivier Van Oost is een monoloog. Een jonge man loopt op een loopband terwijl hij vertelt hoe hij werd aangeduid om het nieuws van de overwinning te gaan melden aan de inwoners van Athene en ze meteen te waarschuwen voor een mogelijke nieuwe aanval. Een waardige opening van Oorlog is geen Kunst.
Spel: Leon Voorberg, regie: Paul Mercelis, muziek: Jef Mercelis.

BOB OSTERTAG & PIERRE HEBERT
Bob Ostertag, Amerikaans elektronicapionier en samplingfreak, en Pierre Hébert, internationaal gewaardeerd omwille van zijn onconventioneel werk op het vlak van animatiefilm, wilden niet ontbreken op deze marathon tegen de oorlog. Hun performance is een vlijmscherpe aanval op Amerika. Meeslepend en treffend.

DE PARADE
Rudi Meulemans, Hilde Wils en Tom de Hoog lezen voor uit het Handboek voor de Generaal van de Romeinse schrijver Vegetius (eind 4de eeuw) en uit een Chinees handboek voor oorlogsvoering.

DITODITO - 13 (fragment)
De voorstelling 13 is de vrucht van een samenwerking tussen Benjamin Verdonck en Willy Thomas. Beide spelers vonden in Misschien Wisten Zij Alles van Toon Tellegen een onuitputtelijke verhalenbron over de eekhoorn en andere dieren. Voorlopig reizen ze sporadisch met 13 van de 313 verhalen rond.

ELLEF GRZYBEK, FARAH MAKKI & VEERLE BAEKELANTS - LE DESERTEUR
"Monsieur le Président, je vous fais une lettre, que vous lirez peut-être
Si vous avez le temps, je viens de recevoir mes papiers militaires
Pour partir à la guerre, avant mercredi soir…"
Een korte dansperformance op Le Déserteur, het wereldvermaarde chanson van Boris Vian.

FARAZDAK CHAICHAN - HET DOEL VAN DE RAKET
Farazdak Chaichan is een (Irakees) acteur in opleiding in Amsterdam. Hij schrijft een korte monoloog naar aanleiding van de oorlogsdreiging tegen Irak.
Met medewerking van De Balie, Amsterdam.

HET TONEELHUIS - HET GEVECHT OM DE ZIEL VAN DE 21ste EEUW
Acteur Bert Haelvoet doet een speech van ex-president Bill Clinton. Over de dingen die de wereld bezighouden en hoe hij daar tegenaan kijkt. Hallucinant, intelligent, innemend, maar uiteindelijk dubbelzinnig en ongemakkelijk. Een uur kippenvel om de avond af te sluiten.

JOS VERBIST
Regisseur/acteur Jos Verbist: "Ik zou graag iets willen doen, misschien een stukje voorlezen uit Aamin Maloufs' Rovers, Christenhonden, Vrouwenschenners - of de kruistochten in de Arabische kronieken. Lijkt dat iets?"

KVS/DE BOTTELARIJ
KVS/De Bottelarij grasduint in zijn eigen repertoire en spuwt tien minuten vuur.

MARIJKE PINOYE
Regisseuse/actrice Marijke Pinoye speelt (een fragment uit) de Ursonate van de Duitse Merz-kunstenaar en dadaïst Kurt Schwitters (1887-1948). De eerste regels van dat vele pagina's lange gedicht luiden als volgt: "Fümms böwö pää zää Uu, pögiff, kwii Ee. Oooooooooooooo, dll rrrrrrr beeeee bö". In zijn definitieve versie bestaat de Ursonate, zoals het een sonate betaamt, uit vier delen. Letters, combinaties van letters, niet-bestaande woorden worden geïntroduceerd, herhaald, gevariëerd en gecombineerd! Terminale sprakeloosheid.

MIA BOELS - 2B/not2B
Mia Boels nam onlangs deel aan de Hamletmarathon 2B/not2B en 'werkte' in het Sprookjesbordeel van Peter Verhelst en Het Toneelhuis. Zij presenteert haar drie minuten Hamlet-tekst op muziek van Einstürzende Neubauten.

SAM BOGAERTS
Sam Bogaerts beweegt zich al heel zijn leven dartel door het Vlaamse theaterlandschap. Hij leest een fragment van Heiner Müller.

SKAGEN
Het theatercollectief Skagen leest uit "The Nature of War" van Finn Yunker.

STAN - VRAAGZUCHT (fragment)
"Ineens verschijnen er fraaie projecties op het metershoge achterdoek. Straatbeelden en vergezichten die geleidelijk veranderen in afbeeldingen van gevechtsvliegtuigen en onderzeeërs. We horen wat een F16 kost en een Stealth. Hoeveel gevechtsvliegtuigen Amerika de laatste jaren heeft aangeschaft en op welke posten de overheid heeft bezuinigd. Hoeveel buitenlandse interventies heeft Amerika na de Tweede Wereldoorlog gepleegd en hoeveel bombardementen zijn er op Irak geweest sinds 2000?"

TONEELGROEP AMSTERDAM - EEN EN EEN IS EEN
Twee jongens, twee broers. Een huis, een leven. In een klap kan alles anders zijn. Twee jonge acteurs van Toneelgroep Amsterdam op zoek naar een eigen geluid.
Idee, tekst en spel: Alwin Pulinckx, Benjamin de Wit, begeleiding: Titus Muizelaar

TRANSPARANT - ACHILLEUS
Huiscomponist Wim Henderickx van Muziektheater Transparant componeerde Achilleus, een opera voor jongeren op een tekst van Imme Dros. Met regisseur en videast Jacob Schokking legt Henderickx de link tussen de antieke wereld en de nieuwe media. Een concertant fragment.

Muziek

AN PIERLE
The Lady of the House. An Pierlé frequenteert overdag de repetitieruimtes van Vooruit en 's avonds de Europese podia mét of zonder groot orkest. Avant-garde voor het volk!

A.R.S.E.!
Meteen een flinke lap erop. Men fluistert John Spencer Blues Explosion en Pixies als referenties. Ze komen uit Mechelen, wonnen daar Maanrockrally 2001, werkten samen met het theatergebeuren ABBATOIR FERMé, en hebben met Suck My Blues een dijk van een demo uitgebracht. Geen gezeur: white trash blues van A.R.S.E.

DJ COENRAED DE WAELE
De officieuze en echte Gentse stadsdichter & man of many talents mixt de geschiedenis tot een sluitend en klankvol geheel. Ook tussendoor. En draagt natuurlijk voor uit eigen werk.

DAAN VANDEWALLE
Daan Vandewalle geniet internationale faam als specialist in hedendaagse Amerikaanse muziek. Een titel die slechts weinigen zich kunnen aanmeten. Hij was lid van Fred Frith's kwintet Tense Serenity, en werkte samen met groepen als Sonic Youth, Palinckx, Vapori del cuore ... Bien étonnés de se retrouver ensemble, inderdaad. In 2001 ontving hij de Pelemansprijs, uitgereikt door de Unie der Belgische Componisten.

DE PORTABLES
Wereldberoemd in Gent en Brugge, lo-fi postrock volgens sommigen, maar niet voor één gat te vangen volgens alle anderen, want ze componeren tegenwoordig ook voor de Gentse Beiaard…

DESCARGA DE AMBERES
Een 9-koppig orkest uit het Antwerpse dat, met de Latin in de tenen en de jazz in de bovenkamer, een feestje probeert te bouwen voor oren én voeten. Met personeel van o.m. El Tattoo del Tigre, Wawadadakwa, Flat Earth Society, The Groove Cartel, The Internationals etc.

ERIC SLEICHIM
Frontman van het saxofoonkwartet Bl!ndman. Als componist en muzikant wars van alle vertrouwde genres en categorieën en dus van alle markten thuis.

FRANK VANDER LINDEN
Een Mens met een Geweten en een opgemerkt rockparcours. Scherp van tong & zeden & nooit te beroerd om zich luidop uit te spreken.

GOEYVAERTS CONSORT - GUTS
Het vocaal ensemble Goeyvaerts Consort werd opgericht om muziek van de 20ste eeuw te zingen. Het Consort heeft o.l.v. Marc Michael De Smet in korte tijd een voorheen in Vlaanderen ongehoord niveau bereikt.

GRAZZHOPPA
Meister turntablist Grazzhoppa werkt in de studio's van Vooruit aan een heuse DJ-Big Band. Met Rhyme Cut Core verlegde hij de grenzen van hiphop, sindsdien dook hij op in talloze muziek-, theater- en dansproducties. Maar hij blijft natuurlijk een wizzard aan de draaitafel.

JAUNE TOUJOURS
Stevige songs op accordeon, contrabas, drums en blazers, ergens tussen de vroegere Négresses Vertes en de fanfares uit de Balkan in. Enfin, new roots music from Brussels met Piet Maris, Mattias Laga,Théophane Raballand, Bert Bernaerts, Bart Maris en Christophe Morisset. Maak kennis met de nieuwe CD: Camping Del Mundo.

JUMMOO
De muzikaal-visuele humor van Ron De Rauw en Rik Debonne laat zich moeilijk in woorden vatten. In hun eerste show, JUMMOOoh! , werd de retorische vraag gesteld: 'wat gebeurt er als een klassieke pianist een rockzanger ontmoet (...)?'

KOMMILFOO
Raf en Mich Walschaerts zijn al jaren de absolute top in het theatercircuit in Vlaanderen en Nederland. Muzikale acrobatie, verbale onzin, een flinke schep absurditeit en twee hemelse stemmen, meer moet dat niet zijn.

LUC VAN ACKER
Van Arbeid Adelt langs Shriekback en Revolting Cocks tot de talloze andere projecten waar hij zijn stevige schouders onder zette: Luc Van Acker blijft king of the underground.

MO & BENOELIE
De koningen van het betere dansgebeuren in Gent nemen u mee de revolutionaire nacht in. Daadkrachtig dansen op een solidair feest. Moet kunnen.

NEEDCOMPANY
De compagnie van Jan Lauwers maakt niet alleen veelkleurig toneel en energieke films, ze zingen ook. People are Strange van The Doors door grand lady Viviane De Muynck en Needco.

PASCAL DEWEZE
Metal Molly, Schadowgraphic City, Chitlin Fooks & Sukilove hebben iets gemeen: de mens Pascal Deweze. Op het recent verschenen Talking In The Dark van Sukilove grossiert Deweze in sprankelende, rootsy popsongs in de traditie van Lennon & McCartney, Alex Chilton en Brian Wilson.

PETER VERMEERSCH & FLAT EARTH SOCIETY (FES)
Multikunstenaar Peter Vermeersch (X-Legged Sally, dEUS, Rosas, …) pakt muzikaal & combattief uit. Hij brengt zijn uitgebreide troepen mee, met name de FES. "Speels en prettig gestoord: FES houdt het midden tussen jazz, cha cha cha, filmmuziek en frivole kermisdeuntjes" (De Morgen).

DJ PROTESTA
Jong en vol woede: DJ Protesta sleurt er twintig jaar muziekgeschiedenis bij, maar blijft dansen op de vulkaan. Till dawn!

RED HARMONY
Recht van de Laatste Show naar de catacomben van Vooruit: een fabuleuze zanger, Patrick Riguelle, en een fijne pianist-radiobaas, Jan Hautekiet, met hun eigen rode traktaat en allicht ook ode aan hun favoriete rockhelden.

STEAMER CRY WOLF
"Abrasive postpunk, shoegazers + scraping skatesongs, songs about language songs about unexpressed feelings and a song about the USA". Bij Duyster op Stubru noemden ze het "een ontdekking". Wij zeggen Godspeed.

TOM BARMAN
Binnenkort kent u het dEUS-opperhoofd vooral als filmmaker, maar muziek maken doet hij nog altijd. Samen met Guy Nuetens; live en intiem.

TOM WOLF
Dat Tom Wolf zowel Smog als de laatste Squarepusher en Tati-soundtracks in zijn platenkast heeft zitten, mag niemand verbazen. Moeilijk te bestempelen maar ongetwijfeld één van Vlaanderens meest gereputeerde songwriters.

TROISSOEUR
Over hun nieuwe CD, Mijn Hart, schrijft de FET: "Met hun stem als vlijmscherp instrument, de geestdrift uit de folkwereld en een veelvoud aan ontroerende composities, werd het een album dat zowel klassiek als eigentijds aanvoelt, maar bovenal, net als hun live-optredens, emotioneert."

ZITA SWOON
Stef Kamil Carlens en Tom Pintens duiken met hun tweeën in de catalogus van Zita Swoon & favoriete oorlogshelden.

URGENT DJ'S
Radio Urgent is van de partij met vliegende reporters & een hypernerveus, zij het mega-enthousiast DJ-team. Ze openen de Concertzaal met drum'n'bass en vullen de entr'actes in.

Video

ALEXANDRA PELOSI - JOURNEYS WITH GEORGE
Hoewel Journeys with George een reisverslag is van de campagne van de republikeinse presidentskandidaat George W. Bush in 2000, komt politiek nauwelijks aan bod. Met haar persoonlijke benadering en ironische commentaar doet Pelosi's stijl denken aan die van Michael Moore. Met haar digitale handcam brengt ze de weinig glamourvolle wereld van het journalistieke bestaan achter de schermen in beeld, en de haat-liefde-verhouding tussen pers en presidentskandidaat. Pelosi krijgt op haar donder als ze senator Bush vraagt of hij goed slaapt terwijl het aantal geëxecuteerden in Texas steeds verder oploopt. Collega's mijden haar wanneer een door haar georganiseerde poll onder de meereizende journalisten is uitgelekt (de meesten denken dat democraat Al Gore zal winnen), uit angst dat Bush hen niet meer te woord zal staan. Juist Bush blijkt dan haar enige 'vriend'. Ook de titel voor de documentaire, Journeys with George, is een suggestie van de man die later de 43ste president van de VS werd.
Regie & produktie: Alexandra Pelosi - Verenigde Staten, 2002
Brugzaal om 21:10 (55')

EDDO STERN om SHEIK ATTACK
Eddo Stern combineert Israëlische popsongs met geweldscènes uit videogames tot een provocerende video.
Brugzaal om 19:55 (8'30")

ELKE BOON - TRAIN
Een meisje in witte jurk in gevecht met een groot treinmonster: een vorm van trainspotting, een gevecht met het onafwendbare…? Elke Boon maakte de voorbije jaren naam als fotografe en videokunstenares. Ze werkte o.a. samen met Zita Swoon, het SMAK en schrijver Peter Verhelst (voor haar boek Monologen). In Vooruit presenteerde ze het video & live performance-project Bunker. Train (2002) is ook on-line te bekijken op http://www.elkeboon.be.
Brugzaal om 22:15 & 00:05 (5')

JAYCE SALLOUM - ONCE YOU'VE SHOT THE GUN, YOU CAN'T STOP THE BULLET
Wat gebeurt er als een videomaker de drie laatste jaren van zijn leven in één film probeert te proppen? Tot zijn eigen verwondering heeft hij aan 7 minuten blijkbaar genoeg. Zowel zijn individuele besognes, maatschappelijke reflecties als de politieke realiteit (de oorlog tussen Iran en Irak) passen erin. En dan glipt op het nippertje de realiteit toch nog binnen.
Brugzaal om 18:40 & 23:40 (7'03")

JAYCE SALLOUM - SPEAKING FOR ONESELF….. SPEAKING FOR OTHERS
Met een mix van fragmenten uit Hollywoodfilms, Europese en Israëlische producties, documentaires, nieuws en beelden van de Westbank en de Gazastrook, onderzoekt Salloum de Westerse blik op het Midden-Oosten, de Arabische cultuur en de Palestijnen.

JAYCE SALLOUM - THIS IS NOT BEIRUT (There was and there was not)
This is Not… is een verslag van Salloum's werk in Libanon en hoe hij als Libanees én verwesterde ex-pat omgaat met de culturele bagage van het Westen en Libanon zelf.
Brugzaal om 20:05 (48')

JOHAN GRYMONPREZ - DIAL HISTORY
De bekroonde en hallucinante video van Johan Grymonprez over terrorisme & media. In deze opgefuckte tijden van "War on terrorism" letterlijk brandend actueel. Door middel van een ongelofelijk arsenaal aan archiefbeelden en home movies van vliegtuigkapingen, onderzoekt Grymonprez de spektakelwaarde van het internationale terrorisme. Geïnspireerd op 2 boeken van Don DeLillo: White Noise (Witte Ruis) en Mao II.
Brugzaal om 17:15 & 00:25 (50')

KEN KOBLAND - TOURIST JOURNAL
Kobland verbleef een aantal maanden in Berlijn en maakte een film waarin hij wou reageren op het vreemde landschap genaamd Berlijn (de Muur stond nog pal overeind).
Bruzaal om 18:10 (19')

LIEVE VAN STAPPEN - DE RATTIN
"Deze opname maakte ik in 2001 als artist-in-residence van het In Flanders Fields Museum."
In de eerste lentezon wentelde zich een hoogzwangere rattin in het water van een gracht aan de Lovaart in West-Vlaanderen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog krioelde het daar van de ratten. Zij leefden van de lijken van de gesneuvelde soldaten in het niemandsland. Opportunistisch als ze waren, overleefden ze moeiteloos. De uitvergrote rattin staat voor het monster van de oorlog. Het monster, zoals het onder meer door Goya werd verbeeld, staat zelf voor het onzegbare, voor de oorsprong van het leed dat niet te beschrijven valt."
Brugzaal om 21:05 & 23:55 (5')

NEEDCOMPANY - C-SONG
Een korte maar troublerende strandfilm van Needcompany-voortrekker Jan Lauwers.
Brugzaal om 21:00 & 23:50(10')

Installaties, performances, projecties & tentoonstellingen

BOMBARDEMENTSKI - PRECISIEBOMBARDEMENTEN
Het Kapotski-collectief recycleert zichzelf voor één dag tot Bombardementski en alles wat ze onder handen krijgen tot klankmobielen die op de meest onverwachte momenten opduiken en onherstelbare schade aanrichten. Stealth Music Attack!

ELS SOETAERT - I HONESTLY LOVE YOU
Een korte one-on-one performance, naar een liefdesliedje van Olivia Newton-John. Mensen vergeten dat vreedzaam met elkaar leven hier begint: met je familieleden, partner, directe omgeving, met jezelf...
tussen 20:00 - 22:00 en 22:30 - 00:30 - vergaderruimte administratie (gelijkvloers)

HEINE R. AVDAL & YUKIKI SHINOZAKI - HOW LONG CAN WE HOLD IT…?
Heine R. Avdal en Yukiko Shinozaki experimenteerden reeds eerder in Vooruit (in het kader van PARCOURS en B-Visible) met interventies en minimale performances die zich ophouden op de grens van het zichtbare en het alledaagse. Hun interventies zullen bestaan uit een simpele 'aanwezigheid' op allerlei plaatsen in Vooruit, waarbij met opgeheven handen geïmproviseerd wordt. How long can we hold it...?

JOHAN DEHOLLANDER
Theatermaker Johan Dehollander (DAStheater, u kent hem b.v. van Rusland voor Beginners) kruipt voor Oorlog is Geen Kunst niet zelf het podium op, maar pleegt 4 'plastische interventies':
1. Met een dertigtal straatnaamborden bewegwijzert Dehollander Vooruit als stad. Verzonnen en vaak tweetalige straatnamen à la rue de la petite stupidité grote gevolgenstraat of rue du qui suis je? wie volg ik?straat (Met dank aan Dienst Wegen van de Stad Gent)
2. Stap in een verkeerde trein, kom terecht in een stad die je niet kent, verlies je portefeuille, loop een beetje doelloos rond. Dat is het begin van iets.
3. Dehollander assembleert een affiche met uitspraken van BV's over 11 september 01. Hij vond die in MAO-Magazine van 27/09/01. "Ik hou niet van citeren; gewoonlijk is het een netelige bezigheid: je veronachtzaamt wat vooraf gaat aan en wat volgt op de zinsneden die je citeert en je riskeert 1000 ruzies."
4. Gedenkwaardige Gebeurtenissen. Een powerpoint-projectie.

MO BECHA - PARASITAIRE AUDIO-INTERVENTIE (SPECIAL)
Mo Becha gebruikt muziek en geluid als beeldend middel, als sculptuur. Op de ramen van het Bespreekbureau vindt u de hele maand de Parasitaire Audio-interventie, de klanksculptuur die Mo (de helft van het DJ-duo Mo & Benoelie) voor Vooruit ontwikkelde. Op 13/3 laat Mo Becha een gelegenheidscompositie door de installatie weerklinken.

NATHALIE VANHEULE - PONY-POST
Nathalie Van Heule, afgestudeerd aan Sint-Lucas en nu volop in 3D Academie, brengt een concept over haar roots in Ieper, waar de Menenpoort de blikvanger blijft.
"De Last Post vindt elke dag plaats onder de Menenpoort, om 20:00, ter nagedachtenis van de slachtoffers van WOI. Allerlei toeristen komen erop af. Het is een toerisme naar het leed van de oorlog. Nagedachtenis is onnatuurlijk opgewekt en uitgemolken. The Last Post is hét symbool van de oorlog en zijn slachtoffers."
Concept: Natalie Vanheule , Acteurs: Fleur Martin, Nathalie Vanheule en Els Vervisch
Fotografie: Jan-Willem Verherbrugge, Muziek: Mathias Stallaerts
Performance om 20:00, 22:00 en 00:00 - Kassaruimte Balzaal

OORLOGSPOËZIE
Geert Buelens selecteerde oorlogspoëzie van 1914 tot nu. Met werk van Anna Achmatova, Ingeborg, Gaston Burssens, August van Cauwelaert, Hans Claus, Franz Janowitz, Alfred Lichtenstein, Ford Maddox Ford, Tom Lanoye, Osip Mandelstam, Paul van Ostaijen, August Stramm, Wislawa Szymborska en Georg Trakl.
Doorlopend geprojecteerd op de muren van het Kafee.

PAUL VERREPT - DE KLEINE SOLDAAT
Paul Verrept schreef en tekende een boek: De Kleine Soldaat. U krijgt het integraal te zien in het Kafee.

RANDOM SCREAM / DAVIS FREEMAN
Random Scream is een jonge productiestructuur, gevestigd in Brussel en opgericht door de Amerikaan Davis Freeman en de Portugese Lilia Mestre om er hun individuele en gezamenlijke projecten in onder te brengen. Hun werk is een cocktail van dans, theater en plastische kunsten. Zij brachten tot nu vier producties uit: Untitle me, 11th hour (waarmee ze Brussel, Salzburg en Moskou aandeden), Universal Minutes (Salzburg) en Too shy to stare dat nu nog gespeeld wordt.

THOMAS PLISCHKE & KATTRIN DEUFERT
Thomas Plischke is mede-oprichter van de Frankfurter Küche (FK) en curator van B-Visible (Vooruit november 2002). Kattrin Deufert is performer en theoretica en mede-oprichter van de Diskursive Poliklinik (Berlin) en de FK. Zij publiceert regelmatig over dans- en multimediaperformances.

UGO DEHAES
Ugo Dehaes begon als danser bij Meg Stuart / Damaged Goods, waar hij gedurende 3 jaar mee Appetite en Highway 101 creëerde en opvoerde. Ondertussen werd hij ook gevraagd als performer voor een aantal kortfilms en kleinschalige performances. Samen met Charlotte 'Meisje' Vanden Eynde richtte hij de vzw kwaad bloed op.

VERENIGING ZONDER W
Vereniging zonder W organiseert in en om Vooruit massale vredelievende en ludieke luchtaanvallen (origami style).

WORKSPACE UNLIMITED - DIPLOMATIC ARENA
Diplomatic Arena is een modificatie van het computerspel Quake 3 Arena waarin de computergestuurde personages geprogrammeerd zijn om elkaar als doelwit te beschouwen en wanneer zij sterven onmiddelijk opnieuw in leven gebracht worden om in dit "spel zonder einde" hun missie op een gruwelijke manier verder te voltooien.
De begeleidende soundtrack "Rocked by Rape" van Evolution Control Committee is een collage van samples uit het CBS journaal over een periode van 11 dagen.
Brugzaal om 17:00, 19:40, 23:15 & 01:20 (5')

U++ - 'PUSH.2.0': een spel voor twee spelers
u++ = nerds with good looks, coding interactivity for the 21th century ego, oftewel Bert Balcaen en RobertRoger.
Bert Balcaen is als researcher verbonden aan de Jan van Eyck academie (Maastricht) waar hij de computer aanwend om taal te bestuderen. RobertRoger komt uit het Starbot nest en is nu aktief bij onder andere Kapotski en Portatief. In al deze projecten exploreert hij de relatie beeld-geluid in verschillende constellaties. Van installaties tot performance, van high-tech tot rommel.
Doorlopend in de Brugzaal

Extra

PRESENTATIE
Anna Luyten (Concertzaal) , Nic Balthazar (Kafee) en Paul Schrijvers (Dansstudio) lopen hun eigen marathon door de hele avond aan mekaar te praten.

MEDIA CORNER
In de gezellige Media Corner regeert televisie en internet. U kan er vredevol surfen, het nieuws volgen en uw vredesmails versturen.

PEACE FOOD
KOKKERELLEN verwent het publiek, VIVE LA NOURRITURE voedt de hongerige artiestenmonden.

MET DANK AAN
Argos Arts Video Archief - Christophe Verbruggen - Ludo Debrabander - De Morgen - Canvas - Studio Brussel - Alle belangeloos medewerkende artiesten, gezelschappen, organisaties, journalisten, academici, de ploeg van Vooruit...